26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 639 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 oktober 2019

Voor goede zorg is het belangrijk dat patiënten en zorgaanbieders op tijd de juiste informatie (elektronisch) kunnen uitwisselen. Daarbij moeten mensen er wel op kunnen vertrouwen dat dit veilig gebeurt. Daarvoor kennen we het UZI-certificaat. UZI staat voor Unieke Zorgverlener Identificatie. UZI-certificaten worden verstrekt door het CIBG, een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van VWS.

De UZI-certificaten vallen onder de public key infrastructure (PKI) van de Nederlandse overheid. Dit is een afsprakenstelsel om digitale certificaten uit te geven en te beheren, met als doel veilig internetverkeer. Uitvoeringsorganisatie Logius is namens het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties toezichthouder op het PKIoverheid-stelsel.

Op woensdag 4 september jl. informeerde ik u, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, over de noodzakelijke versnelde vervanging van een set UZI-certificaten.1 Deze certificaten voldeden op niet alle onderdelen aan de basiseisen die browserpartijen, zoals Apple, Google en Mozilla, aan certificaten stellen. Logius ziet hier als toezichthouder op toe. Om het vertrouwen van deze browserpartijen in het PKIoverheid-stelsel te waarborgen, heeft Logius het CIBG opdracht gegeven de betreffende set UZI-certificaten versneld te vervangen. Het niet vervangen van deze specifieke set zou mogelijk als gevolg hebben dat deze certificaten niet meer geaccepteerd zouden worden. Daarmee zou elektronische gegevensuitwisseling gehinderd worden.

Het CIBG is in opdracht van de toezichthouder aan de slag gegaan met het vervangen en intrekken van de betreffende set UZI-certificaten. De datum waarop deze certificaten moest zijn vervangen was 1 oktober 2019. Zoals toegezegd stel ik uw Kamer met deze brief op de hoogte van de voortgang van de versnelde vervanging.

Omvang van de situatie

De versnelde vervanging betrof ongeveer 2.800 UZI-certificaten bij diverse zorgpartijen zoals ziekenhuizen, apotheken, huisartsenposten en -praktijken, verpleeg- en verzorgingstehuizen of fysiotherapiepraktijken. Ook betrof het individuele zorgverleners die gebruik maken van het UZI-certificaat. Het aantal genoemde UZI-certificaten betekent echter niet dat het ook om een even groot aantal zorgpartijen gaat. Het komt voor dat een zorgpartij meerdere certificaten in gebruik heeft.

Ondernomen activiteiten

De versnelde vervanging van de set UZI-certificaten was een majeure opgave die goed moest worden uitgevoerd om de kwaliteit van zorg niet te doen verlagen. Daarom heb ik besloten de versnelde vervanging als een calamiteit te besturen en dit heeft tot het gewenste effect geleid.

Het CIBG heeft begin september haar capaciteit opgeschaald om de versnelde vervanging gericht te kunnen aansturen en zorgaanbieders waar het kan te ondersteunen. Alle zorgaanbieders die een certificaat moesten vervangen zijn hierover per e-mail, per brief en/of telefonisch geïnformeerd. VZVZ is vroegtijdig betrokken en heeft actief gecommuniceerd en met zorgaanbieders contact gelegd. Daarnaast hebben Stichting InEen, LHV en KNMP hun achterban opgeroepen de UZI-certificaten te vervangen.

Tijdens de vervangingsperiode heb ik de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd betrokken. De IGJ heeft zorgaanbieders die het UZI-certificaat gebruiken voor inhoudelijke gegevensuitwisseling en die nog geen vervangingsaanvraag hebben gedaan telefonisch benaderd met het verzoek een vervangingsaanvraag spoedig in te dienen.

Huidige stand van zaken

De geïntensiveerde inspanningen hebben ertoe geleidt dat nagenoeg alle zorgaanbieders op 1 oktober een versnelde vervangingsaanvraag hebben ingediend bij het CIBG.

Het CIBG heeft op dinsdag 1 oktober de oude UZI-certificaten ingetrokken van zorgpartijen die een nieuw certificaat hebben ontvangen en van zorgpartijen die bewust hebben aangegeven geen certificaat meer te willen. Voor zorgpartijen die geen aanvraag hebben ingediend en van vervangingsaanvragen die onvolledig zijn ingediend is een alternatief intrekkingsplan opgesteld. De communicatie richting de betreffende zorgpartijen is gebleven en het CIBG heeft processen ingericht om late melders te kunnen bedienen in het aanvragen van een nieuw certificaat.

Elektronische gegevensuitwisseling is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in de zorg. De omvang van de situatie, het ingezette proces voor de versnelde vervanging en grootschalige opvolging van zorgaanbieders om een vervangingsaanvraag te doen geven het belang aan om geverifieerde informatie elektronisch beschikbaar te krijgen. De versnelde vervanging is, mijns inziens, voorspoedig verlopen en heeft ertoe geleid dat zorgprocessen en zorgverlening zonder verhoogde hinder kunnen doorgaan zoals voorheen.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Kamerstuk 26 643, nr. 629

Naar boven