26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 1128 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 februari 2024

Hierbij bied ik uw Kamer als coördinerend bewindspersoon voor cybersecurity het WODC-rapport Evaluatiekader en nulmeting Nederlandse Cybersecuritystrategie (NLCS) aan. Het onderzoek is in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) uitgevoerd door Dialogic Innovatie & Interactie. Het onderzoek werd op verzoek van het WODC begeleid door:

  • em. prof. dr. Ir. J. van den Berg, TU Delft (voorzitter)

  • dr. M.L.C. de Bruijne, TU Delft

  • mr. dr. P.T.J. Wolters, Radboud Universiteit Nijmegen

  • dr. L.M. van der Knaap, Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum

  • Medewerkers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid

Op 10 oktober 2022 heb ik de Nederlandse Cybersecuritystrategie (NLCS) aan uw Kamer aangeboden.1 Deze strategie bevat de inzet van het kabinet op het terrein van digitale veiligheid voor de periode 2022–2028. De NLCS wordt in 2025 geëvalueerd.

Uit de evaluatie van de eerdere Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA) bleek dat een effectevaluatie niet goed mogelijk is zonder een voorafgaande nulmeting.2 Daarom heb ik het WODC gevraagd een nulmeting uit te voeren aan het begin van de looptijd van de NLCS. Dit heeft tevens tot doel om te komen tot een monitoringskader dat kan worden benut bij de jaarlijkse voortgangsrapportage en de geplande evaluatie van de NLCS.

Ik ben de onderzoekers, het WODC en de begeleidingscommissie zeer erkentelijk voor het verrichte onderzoek. Momenteel bestudeer ik samen met de betrokken vakdepartementen de uitkomsten en aanbevelingen, en beraden wij ons over de inhoud en de wijze waarop de aanbevelingen kunnen worden meegenomen in de uitvoering en sturing van de NLCS.3

Ik zal met betrokken partijen, ook partijen in relatie tot publiek-private samenwerking, in overleg treden. De uitkomsten hiervan zullen in ieder geval landen in de geplande voortgangsrapportage in het najaar van 2024.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius


X Noot
1

Tweede Kamerstukken, Vergaderjaar 2022–2023, 26 643 nr. 925.

X Noot
2

Tweede Kamerstukken, Vergaderjaar 2021–2022, 26 643 nr. 763.

X Noot
3

Tweede Kamerstukken, Vergaderjaar 2022–2023, 26 643 nr. 1025.

Naar boven