26 643
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

nr. 111
BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 februari 2008

In het spoeddebat aanbesteding project GOUD (nieuwe overheidsdesktop) van 5 februari jl. heb ik de Kamer een aantal documenten toegezegd. In deze brief vermeld ik welke documenten dit betreft. Tevens zullen wij aangeven welke documenten openbaar gemaakt zijn en welke documenten of onderdelen van documenten wij de Kamer vertrouwelijk ter inzage stellen en wat hiervoor de redenen zijn.

Integraal beschikbaar gestelde documenten

De volgende documenten maken wij integraal openbaar1.

Het selectiedocument Europese Aanbesteding Inzake het Project GOUD, Kenmerk: B&C 2007–851M, Publicatienummer: 2007/S 186227122 d.d. 12 oktober 2007, inclusief:

Bijlage 1 Aankondiging

Bijlage 2 Format deel A Aanmelding

Bijlage 3 Format deel B Aanmelding (Selectieformulier)

Bijlage 4 Beleidsregels BIBOB

Bijlage 5 Brief van de Staatssecretaris van EZ mede namens de Staatssecretaris van BZK, 17 september 2007 inzake «Aanbieding actieplan Nederland open in verbinding: actieplan voor het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi)publieke sector».

Bijlage 6 Lijst van adressen deelnemende organisaties

Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Kenmerk: B&C/2007–851M Publicatienummer: 2007/S 186227122 d.d. 24 oktober 2007: Dit is de nota van Inlichtingen die in de selectiefase naar aanleiding van vragen van leveranciers opgesteld is.

Het Aanbestedingsdocument Europese Aanbesteding Inzake het Project GOUD, Kenmerk: B&C 2007–851M, Publicatienummer: 2007/S 186227122 d.d. 18 december 2007, inclusief:

Bijlage 1 bij het Aanbestedingsdocument, «het Programma van Eisen en Wensen»: dit is het kerndocument binnen het Aanbestedingsdocument Europese aanbesteding Inzake het Project GOUD, Kenmerk: B&C 2007–851M, Publicatienummer 2007/S 186227122.

Bijlagen bij het Programma van Eisen en Wensen:

Bijlage 1A Beschrijving client hardware

Bijlage 1F Functieprofielen Consultants

Bijlage 1G Antwoordformulieren kritieke applicaties

Bijlage 1H Invulformulier Eisen

Bijlage 1I Invulformulier Wensen

Bijlage 1J Beschrijving server Hardware

Bijlage 1K Acceptatieprocedure POC

Bijlage 3 bij het Aanbestedingsdocument «Format Deel A Inschrijving»

Bijlage 4A bij het Aanbestedingsdocument «Format Deel B Inschrijving: Vragenlijst ten Behoeve van de Gunning»

Bijlage 4B bij het Aanbestedingsdocument «Sjabloon Spreadsheet prijsmodel»

Bijlage 5 bij het Aanbestedingsdocument «Algemene Verklaring»

Memo aan leden stuurgroep GOUD m.b.t. voorstel tot accordering: procedure, datum 22 mei 2007: In dit interne document worden de redenen uiteengezet om tot een niet openbare Europese aanbesteding voor het project GOUD te komen.

Contra Expertise Aanbesteding GOUD versie 1.0, 10 Juli 2007: Het rapport van Verdonck Klooster & Associates (VKA) opgesteld op verzoek van de voorzitter van de stuurgroep Rijkswerkplek.

Notitie Reactie op Contra Expertise Aanbesteding GOUD, nr. 2007-08-20/1, 20 augustus 2007: Notitie van projectleider GOUD in reactie op het VKA rapport.

Memo Voorzitter Stuurgroep Rijkswerkplek aan Stuurgroep GOUD m.b.t. Contra-expertise aanbesteding GOUD, 22 augustus 2007: In dit memo geeft de voorzitter Rijkswerkplek een reactie op bovenvermelde notitie en doet een aantal suggesties.

U kunt de documenten benaderen via de website van het ministerie van Financiën: http://www.minfin.nl

Documenten die gedeeltelijk openbaar gemaakt worden

De volgende documenten worden gedeeltelijk openbaar gemaakt.

Eerste Nota van Inlichtingen Aanbestedingsdocument Europese aanbesteding Inzake Project GOUD Kenmerk: B&C/2007–851M Publicatienummer 2007/S 186 227 122 d.d. 23 januari 2008. Hierin zijn de vragen en antwoorden die betrekking hebben op de lopende contractafstemming verwijderd. Een compleet exemplaar van deze Eerste Nota van Inlichtingen zal de kamer vertrouwelijk, ter inzage ter beschikking gesteld worden1.

Bijlagen bij het Programma van Eisen en Wensen 1B «Inventarisatie applicatie installed base» en 1C «Beschrijving installed base»: hierin zijn de verwijzingen naar de specifieke departementen verwijderd omdat het belang van het openbaar maken daarvan naar onze mening niet opweegt tegen de economische en financiële belangen van de Staat. De complete versies van deze bijlagen is de Kamer reeds vertrouwelijk ter inzage gesteld1.

Documenten die de Kamer vertrouwelijk ter inzage beschikbaar gesteld zijn

De volgende documenten worden niet openbaar gemaakt en zijn inmiddels aan de Tweede Kamer vertrouwelijk ter inzage ter beschikking gesteld.

Bijlage 2 bij het Aanbestedingsdocument «Overeenkomst Inzake GOUD Werkplek»: aangezien de aanbestedende dienst momenteel nog afstemt met de leveranciers over de contractvoorwaarden, worden de documenten ter zake niet openbaar gemaakt omdat dit de onderhandelingspositie van de overheid in deze zou schaden.

Bijlagen bij het Programma van Eisen en Wensen 1D «Globaal Netwerk Ontwerp» en 1E «Globaal Ontwerp Active Directory»: deze documenten worden niet openbaar gemaakt omdat het belang van het openbaar maken daarvan naar onze mening niet opweegt tegen de economische en financiële belangen van de Staat.

Ten slotte

Uw Kamer heeft het moment voor de door ons voorgestelde technische briefing gesteld op dinsdag 12 februari van 16:30 uur tot 18:00 uur. Ook om direct kennis te kunnen nemen van de vragen en opmerkingen van de kant van de verschillende woordvoerders, zal de staatssecretaris van Economische Zaken aanwezig zijn bij de briefing.

Bij het openbaar maken van onderdelen van de aanbestedingsdocumenten zijn wij het verzoek van de Tweede Kamer om openheid van zaken te geven, naar mijn mening optimaal tegemoet gekomen. Wij hebben hierbij het verzoek van de Kamer om openheid zwaar meegewogen.

Mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken,

De minister van Financiën,

W. J. Bos


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

XNoot
1

Ter vertrouwelijke inzage, alleen voor de leden, gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven