26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 1108 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 december 2023

Inleiding

Op 19 juni 2023 stuurde ik u de tweede halfjaarlijkse voortgangsbrief over het ICT-traject «Doorontwikkelen Applicatielandschap Bekostigen» (DAB)1 over de periode november 2022 tot en met april 2023. Hierbij ontvangt u de derde halfjaarlijkse voortgangsbrief van het vernieuwingsprogramma DAB. Het ICT-traject DAB vervangt de verouderde ICT-systemen waarmee DUO de bekostiging van alle onderwijsinstellingen uitvoert.

Aanleiding voor deze halfjaarlijkse voortgangsbrieven is het commissiedebat DUO2 van 7 april 2022 waarin u onder andere het BIT-advies3 van het ICT-traject DAB met mij hebt besproken. In het debat heb ik de toezegging gedaan halfjaarlijks te rapporteren over de voortgang van dit ICT-traject. Tevens heb ik toen de toezegging gedaan het Adviescollege ICT-toetsing te verzoeken een vervolgtoets uit te voeren. Die vervolgtoets is medio maart 2023 gestart. Het definitieve BIT-advies is eind september 2023 uitgebracht door het Adviescollege. Deze heb ik met mijn reactie daarop u toegezonden op 16 oktober 20234. In mijn reactie heb ik u laten weten dat de adviezen van het Adviescollege aanleiding waren een deel van het programma te pauzeren. Om mijn eerdere toezegging aan uw Kamer gestand te doen, informeer ik u in deze derde voortgangsbrief over de voortgang van het verdere programma DAB over de periode mei 2023 tot en met oktober 2023.

Stand van zaken programma DAB

DUO voert het programma stap voor stap uit. Eind 2021 is de nieuwe basisapplicatie voor bekostiging voor het eerst in gebruik genomen. Met deze basisapplicatie kunnen de belangrijkste stappen van het bekostigingsproces worden uitgevoerd: het (verwerken van) aanvragen, plannen, berekenen, beslissen, beschikken en uitbetalen. De specifieke bekostigingsregelingen5 per sector worden vervolgens stapsgewijs toegevoegd aan deze basisapplicatie. Voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zijn alle bestaande regelingen toegevoegd aan de basisapplicatie en vindt de hele bekostiging inmiddels succesvol plaats via de vernieuwde applicatie. Voor vo zijn sinds de vorige voortgangsrapportage weer enkele regelingen overgezet naar de nieuwe applicatie (in totaal nu 65% van de regelingen). In financiële zin wordt nu 95% van de totale bekostiging vo met de vernieuwde applicatie uitbetaald. Sinds oktober van dit jaar worden ook de belangrijkste regelingen in de sector ho met de vernieuwde applicatie uitbetaald, zoals de Rijksbijdrage. Alle betalingen, verricht door het nieuwe systeem, worden tijdig en correct uitgevoerd. De implementatie heeft niet geleid tot verstoringen voor de klant (de instellingen) en de medewerkers zijn tevreden over de werking van het nieuwe systeem (o.a. door minder handmatige stappen).

Naar aanleiding van de adviezen van het Adviescollege is de implementatie van de sector po echter gepauzeerd. Zoals ik u in mijn reactie meldde, voert DUO een onderzoek uit, samen met een externe partij. Uit dit onderzoek komen de mogelijke scenario’s naar voren die DUO ter beschikking staan om de vernieuwing van het IT-landschap van de bekostiging verder vorm te geven. Om de continuïteit van de bekostiging te borgen blijft de bekostiging van de sectoren mbo, vo en ho plaatsvinden vanuit de nieuwe applicatie en wordt de implementatie van genoemde sectoren – waar van toepassing – afgerond.

De resultaten van het onderzoek naar vervolgscenario’s voor DAB bespreek ik graag met het Adviescollege, voordat er een definitieve keuze wordt gemaakt. Hiermee wordt gewaarborgd dat de gekozen route recht doet aan de bevindingen zoals deze zijn geconstateerd in het BIT-advies.

Planning

De vernieuwing van de IT-systemen vindt plaats met «de winkel open». In het handelen van DUO staat de continuïteit van de dienstverlening qua prioritering altijd bovenaan. In de 2e voortgangsbrief heb ik aangegeven dat DUO de planning van DAB herziet. Gezien de aanbevelingen van het Adviescollege en het onderzoek van DUO naar vervolgscenario’s wacht DUO met de herziening van de planning tot er een vervolgscenario gekozen is. Het onderzoek van DUO loopt naar verwachting tot en met december 2023. Begin 2024 wordt dan een scenario gekozen en wordt een herziene planning opgesteld. De uitkomsten zal ik delen met uw Kamer.

Verdere opbouw voortgangsrapportage

De opbouw van de voortgangsrapportage is vergelijkbaar met de vorige twee rapportages. In bijlage 1 is de meer gedetailleerde voortgangsinformatie over het traject DAB opgenomen. In het commissiedebat hebben we ook gesproken over de professionalisering van tactische en strategische sturing op ICT. Daarvoor heeft DUO een verbeterplan opgesteld, het Transitieplan. In bijlage 2 wordt meer informatie gegeven over de voortgang van deze transitie bij DUO. In datzelfde commissiedebat hebben we het ook gehad mogelijke risico’s. De risico-inventarisatie van het programma DAB is opgenomen in bijlage 3. De geïnventariseerde risico’s zijn dezelfde als bij de vorige twee rapportages, de status is geactualiseerd. In deze voortgangsrapportage worden de termen regeling en bekostiging veel gebruikt. In bijlage 4 worden deze uitgelegd.

Deze bijlage was ook opgenomen in de eerste voortgangsbrief. En tenslotte in bijlage 5 is de actuele monitoringsinformatie opgenomen waar u in uw brief6 van 15 april 2022 om heeft gevraagd.

Mede namens de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf


X Noot
1

Kamerstuk 26 643, nr. 1040

X Noot
2

Kamerstuk 26 643, nr. 847

X Noot
3

BIT-advies van het Adviescollege ICT-toetsing. Bijlage bij Kamerstuk 26 643, nr. 792

X Noot
4

Kamerstuk 26 643, nr. 1074

X Noot
5

Zie bijlage 4

X Noot
6

Kenmerk 2022D15078

Naar boven