26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 1033 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juni 2023

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de broncode van PLOOI (Platform Open Overheidsinformatie) openbaar gemaakt, in reactie op een Woo-verzoek. Iedereen kan nu deze broncode inzien.

PLOOI

PLOOI realiseert een digitale infrastructuur waarmee bestuursorganen en onder de Woo gelijkgestelde organisaties documenten actief openbaar kunnen maken.

Na het AcICT-advies1 uit december 2022 is gekozen om een andere oplossings-richting uit te werken. De opvolging van het AcICT-advies staat los van de vrijgave van de broncode. In de vrijgegeven code zitten ook delen die na het besluit van de Minister om het AcICT-advies over te nemen niet in gebruik zijn genomen.

De broncode van PLOOI is gepubliceerd in de broncodepublicatieruimte van het Ministerie van BZK op GitHub2.

Zorgvuldig en open proces

Na ontvangst van het Woo-verzoek is geïnventariseerd welke delen van de broncode van PLOOI verantwoord kunnen worden vrijgegeven. Hierover is een open dialoog gevoerd met de Woo-verzoeker.

Er is voor gekozen om de broncode van PLOOI openbaar te maken, met uitzondering van werkbestanden van het ontwikkelproces, lettertypen en logo’s waarvan de intellectuele-eigendomsrechten bij derden berusten en delen van de code met een mogelijk beveiligings- of privacyrisico. Het gaat daarbij om informatie over de infrastructuur en delen van de broncode waaruit persoons-gegevens van ontwikkelaars zijn te herleiden.

In het besluit op het Woo-verzoek zijn de uitgesloten delen toegelicht. Bij de beoordeling van de broncode die is vrijgegeven stond de openbaarheid voorop.

Het Woo-besluit is te vinden via de volgende weblink: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/woo-besluiten/2023/05/31/woo-verzoek-over-broncode-van-plooi.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

Naar boven