26 485 Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Nr. 360 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2020

Naar aanleiding van interne en externe signalen heeft de Inspectie SZW dit jaar een verkennend onderzoek uitgevoerd naar mogelijke misstanden onder jonge influencers/vloggers in relatie tot de regels voor kinderarbeid. Uit het bijgevoegde verkennend onderzoek1 komt geen verontrustend beeld naar voren, maar het beeld is niet compleet en slechts voorlopig. Hierbij informeer ik u over de wijze waarop ik vervolg geef aan de aanbevelingen uit de verkenning om te bezien of er een probleem is en of modernisering van de regelgeving rondom kinderarbeid nodig is.

Rol opdrachtgevers

De wet- en regelgeving met betrekking tot werk door kinderen geldt ook voor jonge vloggers en influencers. Wanneer kinderen onder gezag of op basis van een arbeidsovereenkomst werken zijn werkgevers en ouders verantwoordelijk. De Inspectie SZW kan op basis van de bestaande regelgeving optreden in gevallen van verboden kinderarbeid door jonge influencers, die te lang, te vaak, ongezond of onveilig werken. Het is meestal niet mogelijk om opdrachtgevers ook verantwoordelijk te houden. De Inspectie SZW stelt voor om dit ook in de regelgeving op te nemen.

Momenteel wordt in samenwerking met de Inspectie SZW bekeken of de handhaving van de regels met betrekking tot kinderarbeid eenvoudiger gemaakt kan worden door ook opdrachtgevers verantwoordelijk te maken. Resultaten van deze verkenning volgen voor de zomer van 2021. Aan de hand daarvan zullen de vervolgstappen worden bepaald en met uw kamer worden gedeeld.

Normenkader belastbaarheid

Kinderen die af en toe geheel zelfstandig vloggen voor de lol, zonder dat daar een overeenkomst met een commerciële partij bij komt kijken, hebben niet met de regels uit de Arbeidstijdenwet te maken. Het is dan, in het kader van hun algemene zorgplicht, wel aan de ouders/voogd om de verrichtingen van het kind in de gaten te houden.

We hebben hier te maken met een grijs gebied. Waar ligt de grens tussen af en toe voor de lol vloggen, creatief een leuk zakcentje bijverdienen of echt onder druk commercieel bezig zijn? En hoeveel kan een kind aan? De Inspectie SZW moet dit in ieder individueel geval bepalen en kan handhavend optreden richting werkgever en/of ouder als de regels niet worden nageleefd. In gevaarlijke situaties kan direct een boete worden opgelegd.

De Inspectie SZW constateert dat er geen helder normenkader is voor de emotionele belastbaarheid van kinderen/jonge influencers. De Inspectie SZW geeft aan dat het daardoor voor ouders en bedrijven moeilijk is om te bepalen welke samenwerkingen mogelijk zijn. Ook eventuele handhaving is dan complex, tijdrovend en daardoor mogelijk ineffectief.

Gezien de snelle ontwikkelingen op het gebied van kinderarbeid en mede naar aanleiding van het verkennend onderzoek van de Inspectie SZW over jonge influencers, wil ik in 2021 laten onderzoeken wat nu de aard en de omvang is van de problematiek rondom kinderarbeid in deze moderne tijd, waarin ruimte moet zijn voor jonge ondernemers, maar misstanden moeten worden voorkomen. Daarbij zal, met het oog op jonge influencers, ook worden gekeken naar mogelijkheden om een norm vast te stellen voor (emotionele) belastbaarheid van kinderen. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek wordt bezien in hoeverre modernisering van de regelgeving op dit punt nodig is.

Monitoring meldingen

Daarnaast heb ik de Inspectie SZW gevraagd om de meldingen in deze te monitoren en waar nodig en mogelijk opvolging te geven en mij te informeren bij eventuele relevante ontwikkelingen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, B. van ’t Wout


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven