26 485 Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Nr. 290 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 mei 2018

Naar aanleiding van uw verzoek van 25 april jl. (Handelingen II 2017/18, nr. 78, item 6), bericht ik u het volgende over de betrokkenheid van de Nederlandse overheid bij de ontwikkeling en bescherming van delen van het Amazonegebied in Brazilië.

Brazilië investeert al jaren in de ontwikkeling van een corridor in het noorden van Brazilië, de zogeheten «Corredor Centro-Norte». De Nederlandse overheid heeft via het postennet in Brazilië de kansen die dit project biedt voor Nederlandse bedrijven en kennisinstituten onder de aandacht gebracht.

Het Nederlandse diplomatieke netwerk in Brazilië informeert ondernemers uit het Koninkrijk geregeld over de kansen en uitdagingen op het terrein van maatschappelijk ondernemen en verduurzaming in Brazilië die samenhangen met de ontwikkeling van grote infrastructurele projecten. Dit gebeurt in overeenstemming met de uitgangspunten vastgelegd in onder meer de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Er is een dialoog over maatschappelijk verantwoord ondernemen in het algemeen met Braziliaanse overheden en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Zo organiseerde de ambassade in Brasilia medio 2016 een lunchbijeenkomst specifiek over de duurzaamheidsaspecten van de «Corredor» met vertegenwoordigers van de Wereldbank en de Braziliaanse federale agentschappen voor resp. water- en wegvervoer.

Hoewel wet- en regelgeving op het terrein van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van de Braziliaanse overheid zelf, heeft het Koninkrijk bijgedragen aan de totstandkoming van het Braziliaanse Nationaal Actieplan Mensenrechten en Bedrijfsleven. Bij activiteiten op dit terrein is samengewerkt met andere landen en met de Europese Unie.

Gefinancierde activiteiten multimodaal transport

De Nederlandse overheid heeft in 2013 een «Partners in International Business»-project gefinancierd, dat de verschillende mogelijkheden voor multi- en synchromodale corridors in Brazilië in kaart bracht. De Corredor Centro-Norte was voor de periode 2013–2015 één van de studieobjecten. In de Corredor Centro-Norte zou er meer gebruik kunnen worden gemaakt van natuurlijk bevaarbare rivieren en bestaande spoorlijnen voor het transport van exportproducten, en veel minder van het vervuilendere transport per vrachtwagen zoals momenteel het geval is. De uitvoerders van de studie waren het expertise- en innovatiecentrum binnenvaart, de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, de onderwijs- en kennisinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie en Connekt (adviseur duurzame mobiliteit).

Op 1 april 2014 vond het eerste Nederlands-Braziliaanse symposium over multimodaal transport plaats, waarbij de Corredor Centro-Norte een van de onderwerpen was, gevolgd door een tweede symposium over dit onderwerp in september 2015. In mei 2015 werd een «Executive Program Multi- and Synchromodal Transport» in Nederland georganiseerd, met deelname van veertien Braziliaanse bedrijven en overheidsinstellingen actief in de Corredor Centro-Norte, waarbij de uitkomsten van de PIB werden betrokken. In juni 2016 en in maart 2017 vonden twee seminars over «Multimodaal Transport; Ervaringen en Uitdagingen in Brazilië en Europa» plaats, in het kader van het EU Sector Dialogue Program. In al deze activiteiten zijn maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid steeds aan de orde geweest.

In bovengenoemde activiteiten stond steeds kennisuitwisseling centraal. Er zijn geen andere activiteiten in het kader van de Corredor Centro-Norte gefinancierd door de Nederlandse overheid.

Activiteiten ter ontwikkeling en bescherming van het Amazonegebied

In het algemeen steunt Nederland Braziliaanse boeren met kennis over intensivering van de landbouw, onder andere door precisielandbouw, zodat zij op een kleiner areaal een hogere productie kunnen realiseren. Op deze manier kunnen bedrijven groeien zonder areaaluitbreiding. Indirect dragen we zo bij aan het verminderen van ontbossing. Daarnaast heeft het Nederlands Kadaster bijgedragen aan de vereenvoudiging van landregistratie voor boeren in Brazilië, aangezien illegale ontbossing veelal plaatsvindt wanneer mensen geen eigendomstitels hebben en daardoor ook geen toegang hebben tot bankkredieten om duurzaam te investeren. Een pilot hiervan is begin dit jaar succesvol afgesloten. Ook financiert Nederland het Initatief Duurzame Handel (IDH), dat in Brazilië werkt aan een vermindering van ontbossingen in de deelstaten Mato Grosso en Pará. Door intensieve samenwerking met verschillende pilotgemeenten en de lokale stakeholders, wordt bijgedragen aan het naleven van de strenge Braziliaanse boswet, en het terugdringen van de uitbreiding van de extensieve veeteelt, en daarmee van de ontbossing.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag

Naar boven