26 485 Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Nr. 173 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 december 2013

Op 19 december jl. sprak ik met de Nederlandse CEO’s van EON, EPZ, Essent, GDF Suez en Nuon over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de steenkoolketen. Op basis van het gesprek heb ik er vertrouwen in dat voor de zomer van 2014 een MVO-convenant kan worden afgesloten met de energiebedrijven. In het MVO-convenant worden onder andere afspraken gemaakt over assessments bij mijnen, transparantie en een geschillenbeslechtingsmechanisme voor mogelijke misstanden bij mijnen.

In «Better Coal» werken internationale energiebedrijven aan het versterken van hun ketenverantwoordelijkheid. Dit initiatief beslaat zo’n veertig procent van de Europese steenkoolmarkt. Via het «Better Coal Initiative» gaan de energiebedrijven audits uitvoeren bij steenkoolmijnen. Zo kan meer inzicht worden verkregen in de lokale situatie bij mijnen. Colombia is daarbij een prioriteitsland. Deze audits dienen als basis voor het opzetten van eventuele verbeterprogramma’s voor mijnen en de omliggende omgeving van mijnen. De energiebedrijven gebruiken deze informatie bij hun inkoopbeslissingen. In het tweede kwartaal van 2014 zal «Better Coal» zijn eerste publieke voortgangsrapport uitbrengen. Ik dring erop aan dat in deze voortgangsrapportage zoveel mogelijk informatie wordt opgenomen over de uitkomsten van de audits.

Ik heb met de energiebedrijven gesproken over transparantie over de herkomst van steenkool op individueel bedrijfsniveau. Vanwege de concurrentienadelen wil Nederland dit binnen de Europese interne markt nu niet aan de energiebedrijven opleggen. De energiebedrijven zullen wel jaarlijks op geaggregeerd niveau een overzicht bieden van de herkomst van steenkolen. Bij het overzicht van 2013 zal ook Nuon voor eerst deelnemen. Daarnaast hebben de energiebedrijven toegezegd transparanter te zullen worden over hun due diligence processen door op individuele basis te rapporteren over hoe zij de uitkomsten van de «Better Coal» -audits van mijnen hebben verwerkt in hun inkoopproces. Transparantie over due diligence is een belangrijk instrument om te kunnen beoordelen of energiebedrijven hun verantwoordelijkheid nemen.

Daarnaast laten de Nederlandse energiebedrijven een onderzoek uitvoeren naar een effectieve vorm van geschillenbeslechting. Uit het onderzoek moet blijken hoe geschillenbeslechting voor de groep van Nederlandse energiebedrijven zo goed mogelijk geregeld kan worden. Bovendien zal dit geschillenbeslechtingsmechanisme wat de energiebedrijven en «Better Coal» betreft dienen als een pilot voor het geschillenbeslechtingsmechanisme van «Better Coal» dat in de tweede helft van 2014 in werking moet gaan treden. Ik dring erop aan dat deze procedure laagdrempelig, transparant en onafhankelijk is.

In de tweede helft van 2014 zal ik mogelijk samen met CEO’s afreizen naar Colombia. Maatschappelijke organisaties worden ook uitgenodigd mee te reizen. Alleen door samen te werken met energiebedrijven, mijnbouwbedrijven, maatschappelijke organisaties en de Colombiaanse overheid kan de problematiek effectief worden aangepakt.

Ik ben voornemens om MVO in de steenkoolketen op de agenda van de Raad Buitenlandse Zaken te plaatsen. Al eerder sprak ik met mijn Deense, Zwitserse en Franse collega’s over het onderwerp. Zij delen de zorgen over arbeidsomstandigheden in steenkoolmijnen en zijn bereid gezamenlijk te werken aan verbeteringen in de steenkoolketen.

De genoemde ontwikkelingen beschouw ik als belangrijke stappen in de goede richting. Ik houd u in 2014 graag op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

Naar boven