26 234 Vergaderingen Interim Committee en Development Committee

Nr. 267 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 mei 2022

Vanwege de verhoogde behoefte van lage-inkomenslanden voor concessionele financiering, onder andere als gevolg van de COVID-19 crisis, heeft het IMF Nederland om een bijdrage gevraagd aan de leningenaccount van de Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT) om steun te kunnen bieden aan lage-inkomenslanden. Nederland heeft tijdens de G20 top in Rome in oktober 2021 reeds aangekondigd open te staan voor het verstrekken van een lening aan de PRGT van SDR 300 mln., na parlementaire goedkeuring van de eerste suppletoire begroting 2022 van Financiën1. Middels deze brief en garantiekader informeer ik u nader.

De PRGT voorziet lage-inkomenslanden van concessionele leningen met een lange looptijd en rentesubsidie. PRGT-programma’s worden gefinancierd uit leningen van donoren (via de zogenaamde leningenaccount), aangevuld met een rentesubsidie die gefinancierd wordt door giften en uit het rendement op giften uit het verleden (via de zogenoemde subsidieaccount). Middelen in de PRGT-leningenaccount moeten volledig worden terugbetaald. De leningenaccount is gevuld met leningen van 18 donorlanden, waaronder Nederland.

De architectuur en financieringsstrategie van de PRGT is in 2021 herzien.2 De hervormingen zijn erop gericht om tijdens en na de COVID-19 crisis voldoende concessionele steun te kunnen blijven bieden aan lage-inkomenslanden. Vanwege de verhoogde vraag naar PRGT-middelen zijn aanvullende bijdragen nodig voor de leningenaccount, namelijk ca. SDR 12,6 mld. Een mogelijkheid hiervoor is het doorlenen van gealloceerde speciale trekkingsrechten (Special Drawing Rights, SDR’s). In augustus 2021 heeft het IMF besloten tot een generieke allocatie van SDR’s ter waarde van USD 650 mld.3 Aangezien SDR’s voor een groot deel terecht zijn gekomen bij ontwikkelde economieën kunnen deze landen, op vrijwillige basis, gealloceerde SDR’s uitlenen aan ondere andere de PRGT om de meest kwetsbare landen te ondersteunen.

Het IMF heeft bij donorlanden een verzoek ingediend om nieuwe PRGT-middelen voor de leningenaccount te verstrekken. Aan Nederland specifiek, verzoekt het IMF een extra bijdrage van SDR 300 (EUR 375 miljoen4). Een bijdrage van SDR 300 mln. is in verhouding tot het Nederlandse aandeel in het IMF. DNB is de uitvoerende partij die de middelen via een lening aan de PRGT verstrekt (beheerd door het IMF). Het Ministerie van Financiën staat namens de Nederlandse Staat garant aan DNB voor het volledige bedrag indien het IMF in gebreke blijft, dat is maximaal SDR 300 mln.

Nederland onderschrijft het belang van de rol van het IMF voor lage-inkomenslanden en het op peil houden van middelen voor de PRGT. Het IMF kan bij urgente betalingsbalansproblemen direct steun bieden en financiering verschaffen voor noodzakelijke investeringen in gezondheidszorg en het bestrijden van de sociaaleconomische crisis. Het IMF is voor lage-inkomenslanden belangrijk, aangezien geen andere publieke of private instelling in staat is om de economische en financiële stabiliteit van lage-inkomenslanden te waarborgen op dezelfde schaal.

Nederland staat positief ten aanzien van het verzoek om SDR 300 mln. (EUR 375 mln.5) als lening via de PRGT te verstrekken, met een looptijd tot en met 2029. Een verhoging van SDR 300 mln. is in verhouding met het aandeel van Nederland. De terugbetalingstermijn onder de PRGT is maximaal 10 jaar, waardoor een uitstaande lening uiterlijk in 2039 is terugbetaald aan DNB. Vanaf 2030 zal de omvang van de garantie aan DNB jaarlijks worden bijgesteld naar de omvang van het uitstaande leenbedrag, totdat dit volledig is terugbetaald. De garantie op de omvang van de terugbetaling zal uiterlijk t/m 2039 op de begroting Financiën IXB doorlopen.

De budgettaire verwerking vindt u in de eerste suppletoire begroting 2022 van Financiën. In de bijlage vindt u het toetsingskader risicoregelingen PRGT.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag


X Noot
1

Kamerstuk 21 501-07, nr. 1791

X Noot
3

Kamerstuk 26 234, nr. 254

X Noot
4

Wisselkoers 1 maart 2022

X Noot
5

Wisselkoers 1 maart 2022

Naar boven