26 208
Periodiek OnderhoudsRappport gemeentefonds 1999

nr. 3
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 11 mei 1999

Mede namens de staatssecretaris van Financiën deel ik u het volgende mee.

1. Aanpassing verdeelstelsel gemeentefonds

In het Periodiek OnderhoudsRapport 1999 (POR 1999) is aangegeven, dat verschillende punten van de onderhoudsagenda, zoals bijvoorbeeld het onderzoek naar de definitieve plaats in het gemeentefonds van het beleidsterrein infrastructuur, uiterlijk in 1999 tot een afronding kunnen komen en dat de maatregelen die hieruit voortvloeien dan met ingang van 1-1-2000 effect kunnen sorteren op de verdeling van het gemeentefonds.

De hier bedoelde aanpassing van het verdeelstelsel hangt samen met het alsnog ijken van de uitgavenclusters uit het tot nu toe nog niet-geijkte deel van het gemeentefonds. Het gaat om de gemeentelijke uitgaven voor wegen en water (infrastructuur), voor openbare orde en veiligheid (brandweer), voor fysiek milieu, voor bestuursorganen en voor bevolkingszaken.

In december 1997 is opdracht gegeven tot het maken van een ijkpunt voor wegen en water. Dit ijkpunt is eind 1998 gereed gekomen en om advies naar de Raad voor de financiële verhoudingen gezonden (Rfv). Op 8 januari 1999 heb ik u een afschrift van deze adviesaanvraag gezonden. De Rfv heeft onlangs zijn advies uitgebracht.

De overige ijkpunten zijn eind februari jl. gereed gekomen en om advies naar de Rfv verzonden. Een afschrift van de adviesaanvraag is op 2 maart 1999 aan u toegezonden. Ook over deze ijkpunten heeft de Rfv inmiddels geadviseerd.

Deze ijkpunten zijn later gereed gekomen dan aanvankelijk werd verwacht. De onderzoekers zijn afhankelijk van de medewerking van de steekproefgemeenten; daarin is enige vertraging opgetreden. Dit komt niet omdat deze gemeenten niet bereidwillig zouden zijn in hun medewerking, maar meer omdat de maanden december/januari niet de meest gelukkige zijn om van gemeenten de gevraagde gegevens te kunnen ontvangen.

Mede op basis van de adviezen van de Rfv over de ijkpunten moet op basis van die ijkpunten een bijpassende verdeling worden gemaakt, waarbij ook moet worden getoetst of de voorgestelde nieuwe indicatoren kunnen worden gebruikt als verdeelmaatstaven. Tevens kunnen dan de onvermijdelijke herverdeeleffecten worden bepaald. Ook over deze verdeelvoorstellen zal advies aan de Rfv worden gevraagd.

De voorgestelde aanpassingen zullen in een algemene maatregel van bestuur formeel worden geregeld. Deze AMvB kan pas in procedure worden gebracht als er duidelijkheid is over de te kiezen definitie van verschillende maatstaven. Rekening houdend met de formele procedure zal deze AMvB naar verwachting rond de zomer van het jaar 2000 bij uw Kamer kunnen worden voorgehangen. Wanneer de voorstellen dan voor het eerst in uw Kamer zouden kunnen worden besproken, kan de afspraak met gemeenten om hen tijdig te informeren over hun financiële positie in gevaar komen. Dan zou de invoering pas per 2002 kunnen plaatsvinden.

Om invoering per 2001 toch te kunnen waarborgen is onze planning er op gericht om uw Kamer medio augustus 1999 te informeren over de dan verzonden adviesaanvraag aan de Rfv over de voorgestelde aanpassing van het verdeelstelsel. Het advies van de Rfv over dat voorstel wordt eind september 1999 verwacht, zodat het mogelijk lijkt om de inhoudelijke aanpassingsvoorstellen inclusief de herverdeeleffecten per gemeente eind oktober 1999 naar de Kamer te sturen.

Indien uw Kamer zich op basis van deze informatie uitspreekt over de voorstellen en daarmee de basis voor de AMvB accordeert, kan worden voldaan aan de afspraak om gemeenten uiterlijk voor 1 juli 2000 te informeren over hun financiële positie in het jaar 2001.

2. Beleidsvoornemens van het Rijk voor gemeenten en provincies

In mijn brief van 24 november 1998, FO98/U58470, heb ik u geïnformeerd over mijn reactie op het advies van de Rfv van 1 oktober 1998, Rfv 14.40/004.003, over het POR 1999 gemeentefonds en het POR 1999 provinciefonds. Over de beleidsvoornemens van het Rijk die in het POR zijn vermeld merkt de Rfv op dat deze summier zijn weergegeven. In reactie daarop heb ik aangekondigd u in het voorjaar van 1999 actuele informatie te zullen zenden over de beleidsvoornemens. De aankondiging omvatte tevens een geactualiseerde opgave van adviesaanvragen voor de Rfv.

Het resultaat van deze actualisering is opgenomen in bijlage 1. De nummering van de onderwerpen sluit aan bij hoofdstuk 4 van het POR 1999 gemeentefonds. Voor de inhoudelijke beschrijving van de beleidsvoornemens verwijs ik naar dat stuk. De actuele informatie betreft vooral procedurele aspecten, gericht op de vraag of, en zo ja, wanneer uw Kamer aandacht aan de beleidsvoornemens kan schenken. Een afzonderlijk onderdeel vormen de financiële aspecten. Door daarover meer informatie op te nemen neemt het inzicht toe in het belang van het beleidsvoornemen en in de betekenis van het beleidsvoornemen voor de financiële verhouding tussen het Rijk enerzijds en de gemeenten en provincies anderzijds.

Bijlage 2 bevat de beleidsvoornemens uit het POR 1999 die bij nader inzien kunnen vervallen. Het opnemen van beleidsvoornemens in het POR heeft tot doel tijdig inzicht te verkrijgen in de onderwerpen die, bezien vanuit het oogpunt van de financiële verhouding, aandacht vergen. Ten opzichte van het POR 1999 zijn enkele onderwerpen afgevallen. Uit de actuele informatie blijkt dat zij inmiddels zijn gerealiseerd dan wel van onvoldoende financiële betekenis zijn.

Er zijn in beperkte mate nieuwe gegevens verkregen over adviesaanvragen voor de Rfv. Zij rechtvaardigen geen nieuw totaaloverzicht van het werkprogramma van de Rfv. Het programma in het POR 1999 blijft daarmee, zij het op onderdelen niet meer geheel actueel, het meest relevante overzicht.

Nieuwe beleidsvoornemens en een nieuw werkprogramma voor de Rfv zullen worden opgenomen in het POR 2000.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Peper

BIJLAGE 1 BELEIDSVOORNEMENS VAN HET RIJK VOOR GEMEENTEN EN PROVINCIES

GEMEENTEN

Ministerie van Justitie

Onderwerp

1. Justitie in de buurt

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Justitiebegroting 1997

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Voorjaar 1999, naar aanleiding van het evaluatierapport van het WODC

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Continuering experimenten voorjaar 1999

Wijze van formalisering

Interne regeling Justitie-organisaties

Financiële aspecten

Met de uitvoering van het beleidsvoornemen is in de periode 1999 tot en met 2003 respectievelijk f 1,5 miljoen, f 3,1 miljoen, f 4,8 miljoen en f 7,0 miljoen gemoeid

Bijzonderheden

Justitie in de buurt betreft een justitiële organisatievorm en geen activiteiten die door de gemeenten en/of provincies worden betaald

Onderwerp

2. Invoering wijkgericht preventiemodel «Communities that care»

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Justitiebegroting 1998

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

In het kader van het Grotesteden- en integratiebeleid

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

1999

Wijze van formalisering

Nvt

Financiële aspecten

Met de uitvoering van het beleidsvoornemen is in de periode 1999 tot en met 2003 respectievelijk f 0,5 miljoen, f 1,0 miljoen, f 2,0 miljoen en f 3,0 miljoen gemoeid

Bijzonderheden

VWS financiert voor 50% mee

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Onderwerp

1. C 2000, een integrale communicatiestructuur voor brandweer, politie en ambulancediensten

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Brief van 20 november 1996 (EIB/U254) en vervolgens regelmatig, laatstelijk op 2 oktober 1998 (EIB/U443)

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Voorjaar 1999; C2000 is aangemerkt als groot project, waarover twee maal per jaar wordt gerapporteerd

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

De beoogde opleverdatum van C2000 is in het eerste kwartaal van 2004

Wijze van formalisering

Via de begrotingswetgeving

Financiële aspecten

De totale projectkosten zijn begroot op f 1071 mln, waarvan f 483 mln voor rekening komt van de gebruikersorganisaties. Voor sommige incidentele kosten (zoals bijvoorbeeld vervroegde afschrijving) zal per regio maatwerk aan vergoeding noodzakelijk zijn

Bijzonderheden

Onderwerp

2. Veiligheid

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Regeerakkoord; algemene beschouwingen najaar 1998

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Het Integraal veiligheidsprogramma wordt voor de zomer van 1999 aan de Tweede Kamer aangeboden

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Nvt

Wijze van formalisering

Nvt

Financiële aspecten

Er zijn vooralsnog geen directe financiële effecten voor gemeenten en provincies

Bijzonderheden

Onderwerp

3. Grotestedenbeleid (gsb)

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Onder meer bij brief van 4 december 1998 (laatste stand van zaken; conceptteksten van de doorstartconvenanten) en in het algemeen overleg van 14 december 1998 (gebruik gsb-instrumenten door andere gemeenten)

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Eerste suppletore BZK-begroting

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Afsluiting maatwerkconvenanten per stad vóór 1 september 1999

Wijze van formalisering

Convenanten

Financiële aspecten

Het gsb omvat zowel specifieke uitkeringen als eigen gemeentelijke middelen. In mei 1999 krijgen gemeenten een indicatie van de rijksbijdragen

Bijzonderheden

Onderwerp

4. Minderheden

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Regeerakkoord; nota «Kansen krijgen, kansen pakken» (oudkomers); CRIEM-nota van 4 november 1997

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Plan van aanpak (oudkomers)

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Nvt

Wijze van formalisering

Nvt

Financiële aspecten

Met de uitvoering van het beleidsvoornemen is voor oudkomers f 12,5 mln in 1999, f 25 mln in 2000, f 37,5 mln in 2001 en f 50 mln in 2002 en voor CRIEM in totaal f 11,5 mln gemoeid

Bijzonderheden

Onderwerp

5. Rampenbestrijding

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Oktober 1997: voortgangsrapportage Project versterking brandweerzorg (PVB); januari 1998: voortgangsrapportage voorbereiding rampenbestrijding; april 1999: voortgangsrapportage Project geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (PGHOR)

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Tweede/derde kwartaal 1999: beleidsnota rampenbestrijding

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

In de komende jaren (afhankelijk van het onderwerp)

Wijze van formalisering

Nvt

Financiële aspecten

Uitgangspunt is een bekostiging waarbij zowel sprake is van aanvullende middelen van Rijk en gemeenten als van een herverdeling van bestaande middelenstromen

Bijzonderheden

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Onderwerp

2. Leerplicht

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Regeerakkoord

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Plan van aanpak voortijdig schoolverlaten, inclusief Actieplan Leerplicht, komt in het voorjaar van 1999 beschikbaar

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Nvt

Wijze van formalisering

Nvt

Financiële aspecten

F 61 mln vanaf 2000, via een specifieke uitkering. De bekostiging van het Regionaal meldpunt en coördinatiefunctie (RMC) verloopt ook via specifieke middelen. Op termijn zal koppeling aan de inzet van andere middelen plaatsvinden

Bijzonderheden

Onderwerp

3. Aanpassing landelijk beleidskader Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid (GOA)

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Begrotingsbehandeling OCW

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Vooralsnog wordt de evaluatie van het GOA afgewacht. Er zijn diverse onderzoeken, waaronder dat van het SCP. Een rapportage aan de Tweede Kamer is voorzien in het voorjaar van 2000

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Bij de vierjaarlijkse vaststelling van het beleidskader

Wijze van formalisering

Nvt

Financiële aspecten

De aanpassing betreft niet primair financiële aspecten

Bijzonderheden

Onderwerp

4. Leerlingmaatstaf gemeentefonds

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

POR 1999 gemeentefonds

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Meicirculaire gemeentefonds 1999

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

1999, gevolgd door nieuwe wijzigingen in de jaren daarna

Wijze van formalisering

Amvb (met voorhang)

Financiële aspecten

Vooralsnog is eerder sprake van een technische wijziging en een beperkte herverdeling dan van substantiële financiële effecten

Bijzonderheden

De Wet op het primair onderwijs is van kracht geworden op 1 augustus 1998. De Rfv zal in verband daarmee advies worden gevraagd over een aanpassing van de leerlingmaatstaf. Bij de adviesaanvraag zullen zo mogelijk tevens de consequenties van de integratie van vbo, mavo en vso en van de leerlinggebonden financiering voor gehandicapte leerlingen worden betrokken. Deze worden thans onderzocht.

Een punt dat na het POR 1999 is opgekomen betreft de aanpassing van de leerlingmaatstaf voor zeer dure vormen van speciaal onderwijs. De Tweede Kamer is daarover onder meer op 31 maart 1999 geïnformeerd

Onderwerp

5. Toekomstige evaluaties

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Wijze van formalisering

Financiële aspecten

Bijzonderheden

De evaluaties decentralisatie onderwijshuisvesting, GOA (zie hiervoor), Onderwijs in Allochtone Levende Talen (OALT) en schoolbegeleidingsdiensten (SBD) komen, afhankelijk van de voortgang, aan de orde en worden betrokken bij de vormgeving van beleid

Ministerie van Financiën

Onderwerp

BTW-compensatiefonds (zie POR 1999 gemeentefonds; werkprogramma Rfv)

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Miljoenennota 1999

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Voortgangsberichtgeving

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

2001

Wijze van formalisering

Wet

Financiële aspecten

Gemeenten en provincies krijgen de BTW die zij betalen als overheid terug van de belastingdienst. Het BTW-compensatiefonds wordt gevormd door onttrekkingen aan het gemeentefonds en het provinciefonds

Bijzonderheden

Onderwerp

Wet financiering lagere overheid (zie POR 1999 gemeentefonds; werkprogramma Rfv)

geen aanvullende informatie

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Onderwerp

2. Investeringsbudget stedelijke vernieuwing

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Brief van 1 december 1997

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Voortgangsrapportage één dezer dagen

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

2000

Wijze van formalisering

Wet

Financiële aspecten

Met het beleidsvoornemen is ca. f 8 miljard gemoeid in de periode 1999–2010. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen rechtstreekse en niet-rechtstreekse gemeenten. In het voorjaar van 1999 komt een indicatieve budgetverdeling voor de periode 2000–2004.

Bijzonderheden

Onderwerp

3. Modernisering instrumentarium geluidshinder

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Nota «Modernisering Instrumentarium Geluidshinder»; behandeld op 24 september 1998 en 15 oktober 1998

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Zie onder 2. ISV

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

2002

Wijze van formalisering

Wet

Financiële aspecten

Budgettaire neutraliteit; integratie van bestaande gelden voor geluidsisolatie in het ISV (zowel apparaats- als projectkosten)

Bijzonderheden

Onderwerp

4. Heroverweging bodemsanering

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Kabinetsstandpunt 19 juni 1997

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Periodiek

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Nog niet aan te geven; gefaseerd

Wijze van formalisering

Nog niet aan te geven

Financiële aspecten

Extra inzet van f 125 mln per jaar in de periode 2000–2010. Er vindt een gedeeltelijke integratie in het ISV plaats. In 2005 zal een landsdekkend beeld van de omvang van de verontreiniging beschikbaar zijn, mogelijk leidend tot een herverdeling

Bijzonderheden

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Onderwerp

1. Gebundelde doeluitkering (gdu) voor kleine infrastructuurprojecten

geen aanvullende informatie

Onderwerp

2. Gemeentelijke baggerproblematiek/sanering waterbodems

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Brief over de Ruimtelijke en Economische Structuurversterking van oktober 1998; nota van wijziging Infrastructuurfonds, kamerstukken II, 26 200A, nr. 4, blz 16

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Via begroting VenW en begroting VROM

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Nvt

Wijze van formalisering

Nog niet bekend

Financiële aspecten

In totaal f 15 mln, waarvan f 2 mln in 1999, f 4 mln in 2000, f 4 mln in 2001 en f 5 mln in 2002, voor VenW en VROM elk f 7,5 mln. Doel is de programmering van waterbodemsanering in gemeentelijke wateren. Na de programmering zullen de gemeenten vermoedelijk financieel betrokken worden bij de uitvoering

Bijzonderheden

Onderwerp

4. Ontsluiting Vinex-locaties

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Monitoring Vinex 1998; MIT 1999–2003

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Via het jaarlijkse MIT/begroting van het Infrastructuurfonds

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Nvt

Wijze van formalisering

Via het jaarlijkse MIT/begroting van het Infrastructuurfonds

Financiële aspecten

In totaal gaat het om ca. f 8,6 miljard voor het totale programma tot 2010. Gemeenten leveren een eigen bijdrage van 5%

Bijzonderheden

Onderwerp

5. Rekening rijden

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Wetsvoorstel van 3 juli 1997

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Behandeling wetsvoorstel; rekening rijden is aangemerkt als groot project, waarover twee maal per jaar wordt gerapporteerd

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Medio 2001

Wijze van formalisering

Wet

Financiële aspecten

Zie de jongste voortgangsrapportage over rekening rijden als groot project

Bijzonderheden

Ministerie van Economische Zaken

Onderwerp

2. Structuurfondsen Europese Unie 2000–2006 (met medeverantwoordelijkheid van de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van de minister voor Grotesteden- en Integratiebeleid)

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

EZ-begroting 1999; algemeen overleg van 14 december 1998 over GSI

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Brief van 29 maart 1999 van de minister van Buitenlandse Zaken

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Start van de programma's uit de structuurfondsen met ingang van 2000

Wijze van formalisering

Verordening van de Europese Commissie, in later stadium vertaald in programmeringsdocumenten die door regio's in samenspraak met de Commissie worden opgesteld

Financiële aspecten

EU-budget ruim 3 miljard Euro, te verdelen over Doelstelling 1, 2 en 3 en over Communautaire Initiatieven (CI's). Steden zullen in aanmerking komen voor Dolestelling 2 en mogelijk CI's. Precieze budget voor steden nog niet bekend

Bijzonderheden

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Onderwerp

1. Toeslagenbudget bijstand

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Wetsvoorstel wijziging van de Algemene bijstandswet van november 1997

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Nota van wijziging (april 1999 ingediend)

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

2000

Wijze van formalisering

Wet en algemene maatregel van bestuur

Financiële aspecten

De bestaande declaratiemogelijkheid van 90% van de toeslagen in combinatie met de bekostiging uit algemene gemeentelijke middelen vervalt. In plaats daarvan komt een gebudgetteerde specifieke uitkering voor 100% van de toeslagkosten, onder gelijktijdige uitlichting van middelen uit het gemeentefonds

Bijzonderheden

Onderwerp

2. Financiële decentralisatie bijstand

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Regeerakkoord

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Kabinetsstandpunt na de zomer 1999

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

2001

Wijze van formalisering

Wet

Financiële aspecten

Nader te bezien

Bijzonderheden

Onderwerp

4. Voorzieningen gehandicapten

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Kabinetsstandpunt tweede evaluatie; Regeerakkoord; SZW-begroting

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Onder meer wetsvoorstel wijziging Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg; maart 1999 ingediend); meicirculaire gemeentefonds

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

1999 (intensivering); 2000 (grote woningaanpassingen; sociaal vervoer)

Wijze van formalisering

Wet (grote woningaanpassingen)

Financiële aspecten

Bijzonderheden

Onderwerp

5. Samenwerking Werk en Inkomen (Suwi)

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Regeerakkoord

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Kabinetsstandpunt (maart 1999 aangeboden)

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

2001

Wijze van formalisering

Wet, mogelijk ook algemene maatregel van bestuur

Financiële aspecten

Bijzonderheden

Onderwerp

8. Sociale activering/sluitende aanpak

geen aanvullende informatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Onderwerp

1. Preventieve jeugdgezondheidszorg

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Brieven van 20 mei 1997 en 21 juli 1998; Regeerakkoord

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

In de loop van 1999

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Nog niet bekend

Wijze van formalisering

Wijziging van het Besluit collectieve preventie volksgezondheid

Financiële aspecten

Uitgangspunt is budgettaire neutraliteit

Bijzonderheden

Een bodempakket wordt vastgelegd, in reactie op het uiteenlopende pakket aan activiteiten bij gemeenten. De eisen worden geformaliseerd.

Onderwerp

3. Kinderopvang en naschoolse activiteiten

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Regeerakkoord; brief van de minister van Financiën van 28 september 1998

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Beleidsbrief kinderopvang

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Medio 1999

Wijze van formalisering

Algemene maatregel van bestuur of ministeriële regeling; daarna: wet

Financiële aspecten

De intensivering loopt op van f 50 mln in 1999 naar f 250 mln vanaf 2002. Een specifieke uitkering zal worden gevolgd door overheveling naar het gemeentefonds. De overheveling zal in 2003 plaatsvinden.

Bijzonderheden

Betreft ook OCW

PROVINCIES

Voor een drietal beleidsvoornemens ontbreekt de aanleiding om nieuwe informatie op te nemen. Het betreft de rol van de provincies bij openbaar vervoersprojecten op regionaal niveau, bij besluitvormingsprocessen in het kader van de ruimtelijke structuurversterking en bij de handhaving in de afvalsector. Het vierde beleidsvoornemen, de verbetering van het jeugdbeleid is in bijlage 2 beschreven (VWS, 2. Sociale infrastructuur). In dit verband is ook het onderstaande voornemen van belang. Het is eerder als beleidsvoornemen 4 van het Ministerie van Justitie opgenomen in het POR gemeentefonds 1999.

Onderwerp

Jeugdhulpverlening

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Justitiebegroting 1999 en Beleidskader Jeugdzorg

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Begin 1999: nader plan van aanpak met betrekking tot toedeling en monitoring wachtlijstgelden

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

1999

Wijze van formalisering

Wet

Financiële aspecten

Met de uitvoering van het beleidsvoornemen zijn in de jaren 1999 tot en met 2003 bedragen gemoeid van respectievelijk f 4,3 miljoen, f 9,1 miljoen, f 13,3 miljoen en f 20,0 miljoen

Bijzonderheden

Deel staat op de Justitiebegroting, waarover met VWS afspraken omtrent de bestemming zullen worden gemaakt

Het beleidsvoornemen betreffende het BTW-compensatiefonds (Fin, beleidsvoornemen 1 betreft naast de gemeenten ook de provincies.

Het onderstaande beleidsvoornemen van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij is eerder in het POR gemeentefonds 1999 opgenomen.

Onderwerp

2. Hervorming gemeenschappelijk landbouwbeleid – Kaderverordening Plattelandsontwikkeling

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Regulier Europa overleg

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Regulier Europa overleg

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

2000

Wijze van formalisering

Verordening van de Europese Commissie, vertaald in landsdekkende plannen die door Rijk en regio's worden opgesteld

Financiële aspecten

Totale budget beschikbaar voor de 15 Lidstaten maximaal 4,3 miljard Euro per jaar, voor de periode 2000–2006. Verdeling naar Lidstaat nog onbekend

Bijzonderheden

BIJLAGE 2 BELEIDSVOORNEMENS VAN HET RIJK VOOR GEMEENTEN EN PROVINCIES, NIET VOOR HET POR

GEMEENTEN

Ministerie van Justitie

Onderwerp

3. Jeugdcriminaliteitsbestrijding

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Diverse rapportages; algemeen overleg van 24 november 1998

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Algemeen Overleg Jeugd van 15 april 1999

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Is al in werking getreden

Wijze van formalisering

Interne regeling Justitie-organisaties

Financiële aspecten

Met de uitvoering van het beleidsvoornemen is in de periode 1999 tot en met 2003 respectievelijk f 5,8 miljoen, f 11,9 miljoen, f 17,3 miljoen en f 26,0 miljoen gemoeid

Bijzonderheden

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Onderwerp

1. Onderwijshuisvesting

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Onderwijshuisvesting/klassenverkleining is aangemerkt als groot project, waarover twee maal per jaar wordt gerapporteerd, laatstelijk op 9 oktober 1998

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Zie hiervoor

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Met ingang van 1999 is f 40 mln aan het gemeentefonds toegevoegd. In de personele sfeer zal de tweede fase op 1 augustus 2000 worden geëffectueerd

Wijze van formalisering

Wet

Financiële aspecten

Aan het gemeentefonds worden bedragen toegevoegd van f 40 mln in 1999, f 50 mln in 2000, f 40 mln in 2001 en f 50 mln in 2002, zodat vanaf 2002 f 180 mln voor huisvestingskosten beschikbaar is. De verdeling vindt plaats via de maatstaf jongeren (inwoners 0–20 jaar)

Bijzonderheden

De behoefte aan klaslokalen is gebaseerd op het aantal leerlingen. Na de laatste fase zal er een leerling/leraarratio in de onderbouw zijn van 20:1.

De opbouw van ICT-infrastructuur in het onderwijs en het concept van de brede school hebben (vooralsnog) niet geleid tot extra middelen ten behoeve van de onderwijshuisvesting. Na de nota «Investeren in Voorsprong» van juni 1997 komt in het voorjaar van 1999 een bijgesteld plan uit. Voor april 1999 is een plan van aanpak voorzien met betrekking tot de inspanningen op rijksniveau om de bredeschool-ontwikkeling op lokaal niveau te ondersteunen

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Onderwerp

1. Balansverkorting niet-winstbeogende instellingen

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Beleidsnota verschenen op 16 juli 1998; algemeen overleg van 9 oktober 1998

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Regeling is in werking getreden

Wijze van formalisering

Ministeriële regeling

Financiële aspecten

Met afkoop en sanering is in de komende vier jaar f 1,6 miljard gemoeid

Bijzonderheden

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Onderwerp

3. Toegankelijkheid openbaar vervoer

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Regeerakkoord en begroting VenW

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Indien nodig naar aanleiding van of in geval van nieuwe voorstellen

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Is al in gang gezet

Wijze van formalisering

Ministeriële regeling

Financiële aspecten

In 1999: f 18,9 mln rijksbijdrage aan decentrale overheden. De verdeling vindt plaats op basis van de bestaande bekostigingssystematiek (het normatieve kostenniveau exclusief groeibuffer)

Bijzonderheden

Onderwerp

Precarioheffingen op kabels, leidingen en buizen

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Wijze van formalisering

Financiële aspecten

Bijzonderheden

De afschaffing van de heffing, gepaard gaande met een overheveling naar het gemeentefonds, is gerealiseerd. De structurele middelenverdeling wordt bezien in het kader van de herziening van het verdeelstelsel gemeentefonds. Het onderwerp was in het POR 1999 abusievelijk als beleidsvoornemen 1 van EZ opgenomen

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Onderwerp

1. Herstructurering glastuinbouw

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Beschikking van augustus 1998

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Is al in werking getreden

Wijze van formalisering

Individuele subsidiebeschikking

Financiële aspecten

De Stichting Noord-Nederland komt met specifieke projecten op voorstel van de drie noordelijke provincies

Bijzonderheden

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Onderwerp

3. Specifiek inkomensbeleid

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Regeerakkoord

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Voortgangsnota armoedebestrijding/kabinetsstandpunt tweede kwartaal 1999

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Is al in gang gezet

Wijze van formalisering

Nvt

Financiële aspecten

Naast de initiële toevoeging aan het gemeentefonds is voor 1999 f 50 mln en voor 2000 f 25 mln beschikbaar gesteld

Bijzonderheden

Onderwerp

6. Wet sociale werkvoorziening (WSW)

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Regeerakkoord/begroting SZW

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Nvt

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Is in werking getreden

Wijze van formalisering

Financiële aspecten

Met het beleidsvoornemen is een bedrag gemoeid dat oploopt van f 75 mln in 1999 naar f 300 mln in 2002

Bijzonderheden

Onderwerp

7. Instroom/Doorstroombanen (I/D-banen)

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Regeerakoord/begroting SZW

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Nvt

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Is in werking getreden

Wijze van formalisering

Ministeriële regeling

Financiële aspecten

Met het beleidsvoornemen is een bedrag gemoeid dat oploopt van f 200 mln in 1999 naar f 800 mln in 2002

Bijzonderheden

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Onderwerp

2. Sociale infrastructuur

Eerdere informatie aan de Tweede Kamer

Kabinetsstandpunt Regie in de Jeugdzorg; brief van de minister van Financiën van 28 september 1998; brief van de staatssecretaris van VWS van 14 april 1998

Nieuwe informatie aan de Tweede Kamer

Plan van aanpak «Jeugdzorg» (eind 1998)

Vermoedelijke datum inwerkingtreding

Is al in werking getreden

Wijze van formalisering

Reparatiewetgeving, gevolgd door de Wet op de jeugdzorg (vermoedelijk in 2002)

Financiële aspecten

Met de uitvoering van het beleidsvoornemen is een bedrag gemoeid van f 12,5 mln in 1999, oplopend tot f 50 mln in 2002. De bedragen worden toegevoegd aan de specifieke uitkering jeugdhulpverlening. Met het IPO zullen afspraken worden gemaakt over de wijze van informatievoorziening

Bijzonderheden

Betreft ook BZK

PROVINCIES

Zie hiervoor onder gemeenten, het beleidsvoornemen 2. Sociale infrastructuur van VWS.

Naar boven