25 883 Arbeidsomstandigheden

Nr. 218 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 maart 2013

Van de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontving ik het verzoek om een reactie te geven op de problematiek ten aanzien van arbeidsomstandigheden in distributiecentra in de supermarktsector in den brede en in het bijzonder op het rapport «Het andere gezicht van Albert Heijn» van FNV Bondgenoten (verzoek van 31 januari 2013). Onderstaand treft u mijn reactie aan.

Het FNV-rapport «Het andere gezicht van Albert Heijn»

Het rapport van de FNV schetst de situatie bij de distributiecentra van Albert Heijn. Volgens het rapport is de werkdruk van distributiewerkers en vrachtwagenchauffeurs hoog. Albert Heijn wil volgens het rapport de inzetbaarheid van de medewerkers verder optimaliseren en vraagt daarbij uiterste flexibiliteit van werknemers. De helft van de distributiewerkers bij Albert Heijn heeft volgens het rapport een uitzend- of tijdelijk contract; het zijn veelal Poolse en andere buitenlandse werknemers. Het uitzendbureau verzorgt de begeleiding op de werkvloer en ook de huisvesting. De Poolse werknemers klagen over opjaaggedrag, intimidatie, gescheiden kantines en respectloze behandeling bij deze begeleiding. Verder uit het rapport kritiek op de beloningsstructuur bij Albert Heijn.

Reactie

Het rapport heeft betrekking op een geschil tussen de vakbond en Albert Heijn. Ik wijs u in dit verband op mijn antwoorden op de Kamervragen van de leden Heerma (Aanhangsel Handelingen II 2012/13, nr. 1607) en Karabulut (Aanhangsel Handelingen II 2012/13, nr. 1608) die betrekking hebben op «arbeidsmarktbeleid in Albert Heijn distributiecentra en «het toepassen van opjaagbonussen bij Albert Heijn».

Wat de thematiek arbeidsomstandigheden in de supermarktsector in den brede betreft wijs ik erop dat werkgevers en werknemers samen primair verantwoordelijk zijn voor het realiseren van goede arbeidsomstandigheden in de bedrijven. De overheid stelt de kaders, de wet- en regelgeving waaraan werkgevers en werknemers moeten voldoen. De Inspectie SZW ziet toe op de naleving daarvan. Niet-naleving van wet- en regelgeving is uiteraard niet toegestaan. Signalen die hier op wijzen voor de supermarktsector in den brede heb ik niet. Het geschil tussen vakbond en Albert Heijn is primair een interne aangelegenheid. De vakbond komt op voor de belangen van de werknemers door te beschrijven wat er aan de hand is en wat er zou moeten veranderen.

Tijdens het Algemeen Overleg Arbeidsomstandigheden van 28 november jongstleden heb ik de concrete toezegging gedaan schriftelijk te reageren op berichten in de media over werkdruk in de supermarktsector. Meer specifiek betrof het hier klachten bij één discount supermarkt. Het CNV heeft klachten van werknemers over de arbeidsomstandigheden binnen deze onderneming verzameld en onlangs aangeboden aan de Inspectie SZW. De Inspectie SZW onderzoekt deze klachten nu. U kunt de resultaten van het onderzoek en mijn reactie daarop in de loop van 2013 verwachten.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven