25 834 Problematiek rondom asbest

Nr. 104 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 februari 2016

Op 3 maart 2015 heb ik u het ontwerp besluit wijziging asbestverwijderingsbesluit 2015 toegestuurd (Kamerstuk 25 834, nr. 93). Nadat ik dit besluit aan uw Kamer had voorgelegd en uw vragen schriftelijk beantwoord had (Kamerstuk 25 834, nr. 98), is het verzonden aan de Raad van State ter advisering. Inmiddels heb ik het advies van de Raad van State ontvangen. De Raad van State adviseert om een meer solide wettelijke grondslag in de Wet milieubeheer op te nemen.

Een onvoldoende solide wettelijke basis kan er in het uiterste geval voor zorgen dat het verbod niet goed handhaafbaar zou zijn. Het verbod op asbestdaken heeft als doel om mens en milieu te beschermen tegen de gevaren van blootstelling aan asbest. Goede handhaafbaarheid van het asbestdakenverbod is daarbij essentieel. Onzekerheid over de mogelijkheid van handhaving is onwenselijk, gelet op de doelstelling van dit verbod om ondubbelzinnig aan te geven per wanneer alle asbestdaken in Nederland verwijderd moeten zijn.

Ik kies er daarom voor om de wettelijke grondslag voor het ontwerpbesluit in de Wet milieubeheer te verduidelijken voordat het ontwerpbesluit definitief in werking treedt. Gelet op de benodigde toetsen en adviezen, die samenhangen met het opstellen van een formele wet, zal ik het voorstel van wet begin 2017 aan uw Kamer zenden. Nadat de wettelijke grondslag is verduidelijkt, kan het asbestdakenverbod, zoals aan uw Kamer voorgelegd, worden vastgesteld op 1 juli 2017.

Graag maak ik nog van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat het kabinetsbeleid gericht blijft op een volledige verwijdering van asbestdaken in Nederland voor 2024. De subsidieregeling die deze verwijdering moet stimuleren, is inmiddels opengesteld en de eerste aanvragen zijn binnen. Deze subsidieregeling wordt niet geraakt door het nieuwe wetsvoorstel, ook al wordt de formele inwerkingtreding van het verbod vertraagd.

Daarnaast ontwikkelen decentrale overheden initiatieven om asbestdaken versneld te verwijderen. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu blijft deze ontwikkelingen steunen, vooruitlopend op de definitieve inwerkingtreding van het verbod.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Naar boven