25 720
Organisch Psychosyndroom

nr. 16
LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 14 augustus 2003

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid1 geeft over het eindrapport van het inspectieproject «OPS 2001» van de Arbeidsinspectie (SOZA-03-310) de navolgende vragen aan de regering ter beantwoording voorgelegd. De vragen, alsmede de daarop op 13 augustus 2003 gegeven antwoorden, zijn hieronder afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Hamer

De griffier van de commissie,

Nava

1

Welk tijdsvak (jaar/periode) zal het nieuwe inspectieproject VOS, dat in het najaar van 2003 zal worden ingericht, beslaan? Wordt er aangesloten op de eerste inspectie?

De Arbeidsinspectie bereidt een inspectieproject voor waarbij inspecties zullen plaatsvinden bij binnenschilders en parketleggers. Daarbij zal met name geïnspecteerd worden op de naleving van de vervangingsverplichting voor oplosmiddelhoudende producten. Aangezien binnenschilderwerk vooral in de wintermaanden plaatsvindt, zal het project in de periode van eind 2003 tot maart 2004 worden uitgevoerd. De nadruk zal liggen op het beteugelen van het feitelijk gebruik van oplosmiddelhoudende verven, lakken, lijmen, e.d.. Daarnaast zal -evenals in het vorige project- worden gelet op de systematische arbozorg en het geven van adequate voorlichting aan werknemers.

2

Waarom wordt er in het nieuwe project gekozen voor een andere doelgroep? Vindt er geen follow-up plaats van de inspectie uit het eerste project?

De keuze voor deze doelgroep is vooral ingegeven door signalen over toepassing van vluchtige organische stoffen in de betreffende branches die de Arbeidsinspectie van derden ontvangt. Vooral de laatste tijd lijkt de belangstelling voor vervanging van oplosmiddelhoudende producten in bovengenoemde sectoren te zijn afgenomen. Van een herhaling van inspecties bij de grafische industrie en de autoherstelbranche wordt afgezien, omdat de sector in het kader van de arboconvenanten deze problematiek voortvarend oppakt.

3

Welke maatregelen zullen worden genomen om de in het rapport geconstateerde overtredingen te voorkomen? Kan per onderwerp de te nemen maatregelen worden aangegeven, in het bijzonder de maatregelen ter voorkoming van het gebruik van VOS? Binnen welk tijdsbestek zullen de maatregelen worden genomen?

In september van dit jaar zal ik uw Kamer informeren over de stand van zaken ten aanzien van het OPS-beleid. Daarbij zal ik tevens aangeven welke maatregelen zullen worden genomen om de geconstateerde overtredingen te voorkomen.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Noorman-den Uyl (PvdA), Bakker (D66), Rouvoet (CU), De Vries (VVD), De Wit (SP), Van Gent (GL), Verburg (CDA), Hamer (PvdA), voorzitter, Bussemaker (PvdA), Vendrik (GL), Mosterd (CDA), Smits (PvdA), Örgü (VVD), Weekers (VVD), Rambocus (CDA), De Ruiter (SP), Ferrier (CDA), ondervoorzitter, Van Loon-Koomen (CDA), Bruls (CDA), Varela (LPF), Eski (CDA), Aptroot (VVD), Smeets (PvdA), Douma (PvdA), Stuurman (PvdA), Kraneveldt (LPF) en Hirsi Ali (VVD).

Plv. leden: Depla (PvdA), Dittrich (D66), Van der Vlies (SGP), Blok (VVD), Kant (SP), Halsema (GL), Smilde (CDA), Verbeet (PvdA), Timmer (PvdA), Tonkens (GL), Omtzigt (CDA), Adelmund (PvdA), Van Miltenburg (VVD), Visser (VVD), Algra (CDA), Lazrak (SP), Vietsch (CDA), Van Dijk (CDA), Hessels (CDA), Hermans (LPF), Van Oerle-van der Horst (CDA), Wilders (VVD), Van Dijken (PvdA), Blom (PvdA), Kalsbeek (PvdA), Eerdmans (LPF) en Schippers (VVD).

Naar boven