25 657 Persoonsgebonden Budgetten

Nr. 232 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 december 2015

Naar aanleiding van het Algemeen Overleg Voortgang Trekkingsrecht Persoonsgebonden Budgetten (pgb’s) van 10 december jongstleden, bericht ik u in deze brief over de aanlevering van toekenningsberichten (tkb’s) en de stand van zaken omtrent de pilot integraal pgb.

Aanlevering tkb’s

Met betrekking tot het tijdig indienen van tkb’s door gemeenten bij de SVB ben ik op 7 december met een interventietraject gestart. Hiervoor heeft ketenregie 42 gemeenten bij mij aangedragen. Al deze gemeenten hebben een brief ontvangen met het verzoek uiterlijk 11 december alsnog de resterende tkb’s in te dienen en een ondertekende verklaring met de stand van zaken aan VWS te retourneren. Een aantal gemeenten hebben we hierover ook telefonisch benaderd.

Alle gemeenten hebben tijdig een verklaring aan ons toegestuurd en verklaard gereed te zijn met het aanleveren van tkb’s bij de SVB. Het is dus niet nodig geweest om daadwerkelijk over te gaan tot het invoeren van interventiebudgetten namens de gemeenten.

Het proces is voor ons daarmee zeker nog niet klaar. Samen met de ketenpartners blijven we dit nauwlettend volgen. De VNG ondersteunt gemeenten waar nodig. Alle budgethouders ontvangen nog deze week voorts een brief van de SVB als extra controle op de wijze waarop ze in het systeem van de SVB staan. Budgethouders worden daarin onder andere opgeroepen zich te melden bij hun verstrekker als ze menen dat het – ondanks de verklaring die door hun gemeente is afgegeven – toch niet klopt. Ondanks al deze inspanningen kan niet worden gegarandeerd dat in individuele situaties budgethouders en/of zorgverleners nog in onzekerheid kunnen verkeren. Daarom houden we voor individuele gevallen het spoedkanaal open, zoals ook in het AO van 10 december is bevestigd.

Stand van zaken Pilot integraal pgb

Mevrouw Voortman (GroenLinks) heeft mij verzocht om een brief te sturen over de stand van zaken van de pilot integraal pgb in de gemeenten Woerden en Delft.

Tijdens de Tweede Kamerbehandeling van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) heb ik naar aanleiding van verzoeken van mevrouw Voortman (GroenLinks) en mevrouw Bergkamp (D66) de volgende toezeggingen gedaan met betrekking tot de pilot integraal pgb:

«Als de resultaten van het experiment positief zijn, zal dit bij andere gemeenten onder de aandacht worden gebracht. «De experimenten met een alles-in-één budget voor alle soorten van zorg, zullen, in overleg met de VNG, verder worden bevorderd.»

Ik heb in de zomer van 2014 een startbijeenkomst gefaciliteerd waarin de initiatiefnemers (de gemeente Woerden en Delft samen met Per Saldo) een toelichting hebben gegeven over hun ideeën van een integraal pgb. Bij deze bijeenkomst waren naast het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) ook andere departementen aanwezig en hebben de verschillende partijen hun bereidheid om mee te denken kenbaar gemaakt. Omdat ik een integrale benadering van groot belang acht, heb ik een financiële bijdrage geleverd, zodat de initiatiefnemers een pilotteam kunnen formeren om de pilot uit te werken.

Het integraal pgb moet mensen de mogelijkheid geven om verschillende vormen van ondersteuning, jeugdhulp en/of zorg vanuit één budget in te kopen. Via de pilot kan ervaring worden opgedaan met een brede inzet van dit integraal pgb in aansluiting op de ondersteuningsvraag die betrekking kan hebben op bijvoorbeeld ondersteuning, jeugdhulp of zorg thuis, op school, op het werk of vervoer.

De afgelopen periode zijn er vanuit VWS – in goede samenwerking met beide gemeenten en Per Saldo – flinke stappen gemaakt. Om de pilot voor de deelnemers mogelijk te maken, is het nodig dat door de betrokken partijen van vigerende regelgeving afgeweken kan worden. Op grond van artikel 10.1.2 van de Wet langdurige zorg (Wlz) is het mogelijk bij algemene maatregel van bestuur (AMvB) een experiment in te richten dat een verzekerde een integraal pakket aan zorg biedt, in plaats van afzonderlijke rechten op grond van de Jeugdwet, Wmo 2015, Wlz en de Zorgverzekeringswet (Zvw). De afgelopen periode heb ik met de initiatiefnemers gewerkt aan een AMvB waarin wordt geregeld met welk doel, op welke wijze van welke artikelen van voornoemde wetten en daarop gebaseerde regelgeving ten behoeve van de pilot kan worden afgeweken. Dit heeft enkel betrekking op het zorgdomein. Het artikel in de Wlz waarop het AMvB rust, biedt geen ruimte om af te wijken van wetten op de domeinen werk en onderwijs. Ik verwacht de AMvB in het eerste kwartaal van 2016 te kunnen voorhangen bij uw Kamer. De pilot zelf kan vanaf 1 januari 2016 – vooruitlopend op de inwerkingtreding van de AMvB – aanvangen. Het traject naar een integraal pgb is er één die stap voor stap dient te worden vormgegeven. Met de AMvB wordt een eerste goede stap gezet en kan ervaring worden opgedaan met het integraal pgb binnen het zorgdomein.

De pilot in Delft beperkt zich in de doelgroep tot mensen met autisme, in Woerden kan het gaan om een bredere groep mensen voor wie ondersteuning nodig is. Het is het doel om uiteindelijk tussen de 50 en 70 deelnemers aan de pilot mee te laten doen. Bij de start zal het om een lager aantal gaan, in de hoop en met als doel om in de loop van 2016 meer deelnemers in de pilot te doen laten instromen, zodat het beoogde leereffect maximaal is.

De initiatiefnemers hebben aangegeven dat ze naast de mogelijkheid om vanuit één budget verschillende vormen van ondersteuning, jeugdhulp of zorg in te kopen, ook de wens hebben om de domeinen onderwijs en werk hierbij te betrekken. Dit naast de huidige mogelijk is om in het integrale ondersteuningsplan rekening te houden met verschillende onderdelen van andere domeinen als onderwijs en werk. Deze ambitie is niet te realiseren op basis van de reikwijdte van het experimenteerartikel in de Wlz. Ik heb het initiatief genomen voor een overleg op 3 december tussen initiatiefnemers, VWS en vertegenwoordigers van de Ministeries Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waarbij de wens tot flexibele inzet van middelen die zich uitstrekt over onderwijs en werk en inkomen nader is toegelicht. OCW en SZW hebben daarbij aangegeven de mogelijkheden te willen verkennen aan de hand van concrete casuïstiek waarbij in kaart wordt gebracht om welke voorzieningen het gaat en wat aan extra ruimte benodigd is om het experiment uit te kunnen voeren. Een en ander is conform afgesproken.

Zowel OCW, SZW als VWS hebben aangegeven graag bereid te zijn om mee te denken op welke manier de aansluiting tussen deze domeinen geregeld kan worden.

Tot slot

Zoals ik al eerder heb aangegeven, juich ik dit initiatief zeer toe. Het is goed om te verkennen of een integraal pgb een bijdrage kan leveren aan de beoogde vernieuwing van zorg en ondersteuning. Streven is om initiatiefnemers daarbij te ondersteunen om van deze pilot een succes te maken. De pilot zal per 1 januari – vooruitlopend op de inwerkingtreding van de AMvB – starten. Ondertussen moeten nog een paar slagen worden gemaakt.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

Naar boven