25 657 Persoonsgebonden Budgetten

Nr. 136 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 februari 2015

Gisteren verzocht de vaste commissie voor VWS om nadere informatie over de voortgang bij het pgb-trekkinggsrecht. Tevens werd gevraagd om eerdere toezending van antwoorden op de Kamervragen van het lid Keijzer over de ICT bij de SVB. In deze brief reageer ik op beide verzoeken.

Voortgang pgb trekkingsrecht

In het Algemeen Overleg van 12 februari jl. heb ik het volgende toegezegd:

«Vervolgens kunnen wij dinsdag na het reces een rapportage maken waarin wij weer eens het hele rijtje langslopen: hoeveel zorgovereenkomsten, hoeveel declaraties, hoeveel op tijd betaald en hoeveel nog te verwachten». Op de vraag van mevrouw Leijten (SP) of dan ook duidelijk wordt hoe die gegevens zich tot elkaar verhouden heb ik aangegeven: «Ja, maar ik moet nog even kijken hoe wij dat het beste kunnen doen».

In eerdere rapportages werd uitgegaan van een verwacht aantal zorgovereenkomsten van 230.000, gebaseerd op een ex ante veronderstelling dat er per budgethouder gemiddeld 1,6 zorgovereenkomst zou worden ingediend. De werkelijkheid is inmiddels dat er tot maandag 23 februari 215.000 zorgovereenkomsten zijn verwerkt. Dit is een betere voorspeller van het aantal te verwachten declaraties. In mijn brief van 12 februari jl. heb ik reeds gemeld dat de werkvoorraad zorgovereenkomsten van 30 januari is weggewerkt (Kamerstuk 25 657, nr. 129). Tevens heb ik aangegeven dat er bij de SVB nog nieuwe zorgovereenkomsten binnenkomen. Gegeven de tijd die nodig is om deze overeenkomsten te verwerken, ontstaat dan een reguliere werkvoorraad. Deze bedraagt thans 34.000 en bestaat uit nieuwe zorgovereenkomsten en wijzigingen op lopende zorgovereenkomsten (regulier proces). Bovendien leert de ervaring bij de verwerking dat een aantal van deze zorgovereenkomsten door de budgethouder zekerheidshalve voor de tweede maal zijn ingestuurd. Ik merk hierover graag nog op dat een niet verwerkte zorgovereenkomst uitbetaling van declaraties niet in de weg staat.

Op de 215.000 verwerkte zorgovereenkomsten zijn 70.000 maandloners uitbetaald over de maand januari. Daarnaast zijn 77.000 declaraties uitbetaald. De SVB ontvangt de afgelopen weken ca. 5.000 declaraties per dag en betaalt eveneens ca. 5.000 declaraties per dag. De werkvoorraad ingediende declaraties heeft zich als gevolg hiervan de laatste dagen gestabiliseerd rond de 24.000. Deze worden volgens de SVB in 99% van de gevallen binnen 5 à 10 werkdagen uitbetaald. Op basis van het aantal verwerkte zorgovereenkomsten, het aantal uitbetaalde maandloners en het aantal declaraties in voorraad, bedraagt het aantal nog te verwachten declaraties 44.000. Hierbij is van belang te melden dat de facturenstroom van zorginstellingen op dit moment op gang komt. Instellingen sturen in veel gevallen voor meerdere PGB-houders over de maand januari 2015 een declaratie in.

In onderstaande tabel zijn de genoemde cijfers samengevat en wordt in beeld gebracht hoe die gegevens zich tot elkaar verhouden.

 

stand 23–2

Verwerkte zorgovereenkomsten

215.000

Af:

 

Betaalde maandloners over januari

70.000

Betaalde declaraties

77.000

Werkvoorraad declaraties

24.000

Nog te verwachten declaraties

44.000

   

Huidig tempo ontvangen declaraties (per dag)

ca. 5.000

Huidig tempo betaalde declaraties (per dag)

ca. 5.000

Kamervragen mw. Keijzer over de ICT bij de SVB

Op 20 februari stelde mevrouw Keijzer (CDA) 44 vragen over de ICT bij de SVB.

In uw procedurevergadering van 25 februari is gevraagd of deze wellicht al (deels) heden verzonden kunnen worden. Ik zeg u hierbij toe deze vragen vrijdag te verzenden. Zorgvuldige beantwoording en afstemming met VNG, ZN en SVB maakt eerdere verzending helaas niet haalbaar.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

Naar boven