25 422 Opwerking van radioactief materiaal

Nr. 237 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 oktober 2018

Hierbij bied ik u, mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, het rapport «Radon, thoron en gammastraling op werkplekken en in publiek toegankelijke gebouwen in Nederland» aan1. In 20152 is de Tweede Kamer door de Minister van Infrastructuur en Milieu geïnformeerd over de resultaten van de nationale meetcampagne radon en thoron in woningen van 2013–2014. Het hier aangeboden RIVM-rapport is een vervolgonderzoek dat is uitgevoerd naar radon en thoron op werkplekken en in publiek toegankelijke gebouwen.

Het onderzoek is door het RIVM uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van SZW en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Enerzijds vanuit de beleidsverantwoordelijkheid van mijn ministerie voor de stralingsbescherming van werknemers; anderzijds vanuit de beleidsverantwoordelijkheid van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat voor de stralingsbescherming van leden van de bevolking in publiek toegankelijke gebouwen.

De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat de gemeten radonconcentraties op werkplekken bij bedrijven en in openbare ruimten over het algemeen laag zijn en ruim onder het referentieniveau liggen. Dit bevestigt het beeld dat in de hiervoor gemelde nationale meetcampagne is verkregen voor woningen. Ook nu zijn de radonconcentraties, vergeleken met de rest van Nederland, iets hoger in Zuid-Limburg en het Rivierengebied. Dit komt doordat er in deze gebieden van nature meer radon vrijkomt uit de bodem. Het gemiddelde niveau van alle gemeten radonconcentraties ligt onder de helft van het niveau dat in de wereld wordt aangetroffen. In enkele zeer specifieke gevallen is wel een overschrijding van het referentieniveau geconstateerd.

De bedrijven met werkplekken die het referentieniveau overschrijden zijn door het RIVM geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en de maatregelen die genomen kunnen worden om de blootstelling aan radon te reduceren. Daarnaast zal door het RIVM een nadere analyse worden uitgevoerd naar deze werkplekken en de gebieden met de iets verhoogde radonconcentraties. Verder zullen de resultaten van dit onderzoek en de eerder uitgevoerde nationale meetcampagne bij woningen de basis vormen voor het Nationaal actieprogramma radon waarmee nu een start zal worden gemaakt.

Over dit actieprogramma, dat gecoördineerd wordt door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), bent u eerder geïnformeerd door de Minister van Infrastructuur en Milieu3. Dit programma moet volgens richtlijn 2013/59/Euratom worden opgesteld voor woningen, publiek toegankelijke gebouwen en werkplekken en heeft als doel de lange termijnrisico's van blootstelling aan radon op deze plaatsen verder te beheersen.

Inmiddels is deze richtlijn op 6 februari 2018 geïmplementeerd in het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Kamerstuk 25 422, nr. 124.

X Noot
3

Kamerstuk 25 422, nr. 124.

Naar boven