25 422 Opwerking van radioactief materiaal

Nr. 219 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 februari 2018

Uw Kamer heeft mij bij de regeling van werkzaamheden van 1 februari 2018 verzocht om een reactie op het actualiteitenprogramma Monitor van de Duitse ARD uitgezonden op 1 februari 2018 (Handelingen II 2017/18, nr. 47, Regeling van werkzaamheden). Daarin werd gesteld dat de veiligheid van de Belgische kernreactor Tihange 1 in het geding is; als onderbouwing hiervoor werd in het programma het aantal «precursor events» genoemd.

Allereerst wil ik benadrukken dat ik zeer hecht aan de nucleaire veiligheid. Berichten over de nucleaire veiligheid van Belgische reactoren, maar ook die uit Duitsland, bereiken ook de Nederlandse bevolking en het is voor mij belangrijk dat de Nederlandse overheid deze zorgen adequaat adresseert en waar mogelijk probeert weg te nemen. Daarom maak ik werk van een versterking van de informatievoorziening door middel van één loket waar burgers belangrijke en actuele informatie over nucleaire veiligheid kunnen vinden.

Onder het begrip «precursor event» wordt een bepaald type ongewone gebeurtenis verstaan, waarbij het risico op een ongewone gebeurtenis tijdelijk afwijkt. Daarbij kan het gaan om zowel ongeplande gebeurtenissen (storingen) als geplande (bijvoorbeeld onderhoud of wisselen van de kernbrandstof). Het begrip is ongeschikt om slechts op basis daarvan uitspraken te doen over de algehele veiligheidssituatie van de centrale: een reactor wordt tenslotte ontworpen om met dergelijk gebeurtenissen om te gaan. Het is ook geaccepteerd dat tijdens de levensduur dergelijke gebeurtenissen zich kunnen en zullen voordoen. Voor een degelijke analyse van de daadwerkelijke veiligheidsimpact van een gebeurtenis moeten ook andere omstandigheden in aanmerking worden genomen, zoals of en welke veiligheidssystemen wel beschikbaar waren tijdens de gebeurtenis en of er al dan niet procedurele fouten werden gemaakt. Zowel de Duitse als de Belgische toezichthouders geven in reactie op de uitzending dan ook aan dat het aantal precursor gebeurtenissen geen maatstaf is voor de veiligheid van een kerncentrale. De Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) sluit zich hierbij aan.

Beoordeling van de veiligheidsrelevantie van gebeurtenissen in een kerncentrale en de communicatie daarover vindt plaats aan de hand van de eenduidige, door het IAEA ontwikkelde en internationaal gebruikte INES-schaal.1 In de INES-inschaling worden alle aspecten meegewogen om een inschaling te maken van de veiligheidsimpact van een incident, zoals hoe de veiligheidssystemen functioneerden en of er ook procedurele fouten zijn gemaakt. In het geval er een precursor even plaatsvindt wordt dit dus betrokken bij de algehele veiligheidsbeoordeling.

De Belgische toezichthouder FANC communiceert structureel gebeurtenissen met een impact op de nucleaire veiligheid (INES-1 of hoger). Voor de periode 2013–2015 heeft het FANC 22 INES-1 gebeurtenissen gerapporteerd, en geen gebeurtenissen van INES-2 of hoger. Van deze 22 gebeurtenissen hadden er 5 betrekking op Tihange 1. De twee jaar hiervoor vonden bij Tihange 1 overigens geen INES-1 incidenten plaats. Dergelijke fluctuaties in de statistieken zijn niet ongewoon wanneer gekeken wordt naar een enkele reactor over een relatief korte periode.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

Naar boven