25 295 Infectieziektenbestrijding

28 684 Naar een veiliger samenleving

Nr. 942 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 januari 2021

De Vaste Commissie voor Justitie en Veiligheid heeft mij bij brief van 22 januari verzocht met spoed een aantal vragen over het formulier, dat benodigd is om tijdens de uren van de avondklok buiten te zijn, te beantwoorden. Middels deze brief kom ik aan dit verzoek tegemoet.

Dringende medische redenen

U verzoekt in te gaan op de vraag of het realistisch is om het formulier «Eigen verklaring avondklok» in te vullen als er «dringend medische hulp nodig is».

Zoals ik in het debat met uw Kamer op 21 januari jl. (Handelingen II 2020/21, nr. 47, debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus) ook heb toegelicht is er geen formulier vereist om buiten te zijn tijdens de avondklok als sprake is van een medische noodsituatie. In de toelichting op de Ministeriële Regeling staat hierover: «Het gaat om een situatie waarin men plotseling om een dringende serieuze reden buiten moet zijn. In die situatie kan niet in redelijkheid van betrokkene verlangd worden dat die een formulier heeft ingevuld. Te denken valt aan dringende medische omstandigheden (spoedbevalling, ongeluk in de huiselijke sfeer) […]».

Als er geen sprake is van de hiervoor genoemde dringende medische omstandigheden, maar medische hulp wel op korte termijn noodzakelijk is, is sprake van een andere uitzonderingsgrond («medische hulp aan zichzelf of een dier»). Daarvoor is wél een eigen gedagtekende verklaring vereist waaruit de noodzaak blijkt om gedurende de avondklok buiten te zijn. De toelichting zegt daarover: «Het voor eigen gemak buiten werktijd bezoeken van de tandarts valt niet onder deze uitzonderingen op de avondklok. Maar als er bijvoorbeeld afspraken zijn gemaakt om in het kader van de epidemiebestrijding te worden ingeënt of om te worden getest en dat zou gedurende de avondklok moeten gebeuren, dan kan dat doorgang vinden.»

Geen digitale middelen

U verzoekt in te gaan op de vraag hoe omgegaan wordt met mensen zonder printer of digitale mogelijkheden. Ik heb de Veiligheidsregio’s en de gemeenten gevraagd de formulieren, de eigen verklaring en de werkgeversverklaring, in gemeentehuizen, supermarkten en andere openbare plekken ter beschikking te stellen voor mensen die geen toegang tot digitale middelen hebben.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft dezelfde oproep gedaan aan de brancheorganisaties van supermarkten.

Voor diegene die geen printer hebben, maar wel beschikken over digitale middelen, is het mogelijk om het ingevulde formulier op een mobiele telefoon of vergelijkbaar digitaal middel te tonen. Met deze maatregelen wordt beoogd het voor eenieder mogelijk te maken om, indien het noodzakelijk is gedurende de avondklok buiten te zijn, dit met de juiste formulieren aan te tonen.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven