25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 764 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 november 2020

Vanmiddag heb ik samen met de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een speciale uitgave van de Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM mogen ontvangen. Deze uitgave «Verder kijken dan Corona, over toekomst van onze gezondheid» is een digitaal product, met een e-magazine en een achterliggende website. Dit alles is te raadplegen op: https://www.volksgezondheidtoekomstverkenning.nl/magazine.

Het RIVM gaat in deze editie van de VTV dieper in op de gevolgen van de coronapandemie voor de volksgezondheid en zorg voor Nederland. Enerzijds is er goed nieuws. Op de lange termijn (2040) verwacht het RIVM geen daling van onze levensverwachting ondanks alle mensen die te vroeg gestorven zijn vanwege corona en alle mensen die nog dagelijks met de gevolgen te maken hebben. Aan de andere kant liggen er belangrijke opgaven en kansen voor de volksgezondheid. Dit wordt zichtbaar gemaakt door de drie kernboodschappen van deze Volksgezondheid Toekomst Verkenning:

  • 1. Maatschappelijke opgaven voor gezondheid zijn nog urgenter door corona.

    Vóórdat de coronapandemie uitbrak lagen belangrijke opgaven op het terrein van hart- en vaatziekten en kanker, zelfstandig wonende ouderen met dementie en eenzaamheid en mentale druk op jongeren en jongvolwassenen. Met de pandemie is dit urgenter geworden, omdat de omstandigheden zijn verslechterd (meer roken, minder bewegen, meer overgewicht, meer mentale druk en meer eenzaamheid).

  • 2. Scheidslijnen tussen groepen in de samenleving zijn scherper geworden door de coronapandemie.

    Het RIVM benoemt verschillende scheidslijnen, zoals: opleiding en inkomen, woonomgeving, migratieachtergrond, leeftijd en geslacht.

  • 3. De crisis is een ook een kans om door te pakken.

    Het RIVM ziet hier kansen op het terrein van verduurzamen, digitalisering, gezonder maken en het vergroenen van onze maatschappij.

Het RIVM koppelt deze boodschappen aan de acties om in te zetten op integrale preventie door landelijke en decentrale overheden, bij de toekomst van de zorg een evenwicht te vinden tussen «planbare» ontwikkelingen (chronische ziekten) en ruimte voor het onverwachte (infectieziekten), meer aandacht voor mentale gezondheid en als ministeries blijven samenwerken op het thema gezondheid zoals dat ook gebeurd tijdens de coronacrisis. In de kamerbrief stand van zaken COVID-19 van woensdag 18 november jl.1 heb ik aangegeven hoe we omgaan met het verzoek van wetenschappers en medici om meer aandacht te besteden aan gezond leven om daarmee beter om te kunnen gaan met de effecten van COVID-19. Voor de lange termijn verdient gezonde leefstijl meer prioriteit. De Staatssecretaris van VWS zal daarvoor opties in beeld brengen.

Hiermee levert het RIVM een waardevolle bijdrage aan de agenda van de toekomst voor de volksgezondheid. Tegelijkertijd maakt het duidelijk dat we flink moeten blijven inzetten op het bestrijden van de pandemie, reguliere zorg op sterkte houden en stevig inzetten op preventie.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Kamerstuk 25 295, nr. 713

Naar boven