25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 741 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 november 2020

De motie van het lid Van Esch vraagt om een landelijk plan van aanpak voor de bestrijding van het coronavirus in de vleesindustrie. U heeft mij verzocht aan te geven hoe ik met deze motie zal omgaan (Kamerstuk 25 295, nr. 644).

In mijn brief van 27 oktober jl. (Kamerstuk 25 295, nr. 659) over de stand van zaken COVID-19, heb ik hierover het volgende gemeld:

«Met het inrichten van het Samenwerkingsplatform Arbeidsmigranten en COVID-19 (verder: Samenwerkingsplatform) en de Landelijke regietafel geef ik invulling aan de motie van het lid Ouwehand waarmee de regering wordt verzocht, vanuit het oogpunt van de volksgezondheid landelijk de regie te nemen bij het tegengaan van de verdere verspreiding van het coronavirus in de vleesindustrie1 die uw Kamer aangenomen heeft en aan de motie van het lid Van Esch waarmee de regering wordt verzocht te komen met een landelijk plan van aanpak voor de bestrijding van het coronavirus in de vleesindustrie, gericht op het voorkomen en tijdig opsporen van nieuwe brandhaarden2

Het samenwerkingsplatform bij het LOT-C is ingericht als tijdelijke hulpstructuur om op landelijk niveau afstemming tussen operationele partners te realiseren.

Het doel van het platform is om een integrale en gecoördineerde operationele aanpak te ontwikkelen om tijdig bij (potentiële) besmettingshaarden te kunnen interveniëren met het oog op de volksgezondheid.

In het platform werken de veiligheidsregio’s, de GGD en het RIVM samen met landelijke toezichthouders als de Inspectie SZW en de NVWA. Afhankelijk van de situatie kunnen andere toezichthouders worden toegevoegd.

Het Samenwerkingsplatform heeft als taken:

  • Het verzamelen, analyseren en delen van informatie van de operationele partners om sectoren met een hoog risico op besmetting met het coronavirus te identificeren.

  • Het coördineren van preventieve acties om potentiële brandhaarden in risicosectoren te voorkomen.

  • Het voorbereiden, met respect voor de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de verschillende partijen, van een gecoördineerde inzet op het regionale niveau. Dit om snel te kunnen optreden bij een uitbraak in een bedrijf of een sector zoals recent bij slachterijen.

  • Het onderhouden van contacten met buitenlandse autoriteiten, in het bijzonder de Duitse regionale overheden, gezien de grensoverschrijdende aspecten van arbeidsmigratie.

Het samenwerkingsplatform zal werkzaam zijn zolang het risico op COVID-19 besmetting in Nederland aanwezig is.

Het Samenwerkingsplatform werkt in een draaiboek het scenario uit waarin bijvoorbeeld een slachthuis gesloten wordt door de veiligheidsregio en deze situatie ook leidt tot regionale quarantaine.

Van 1 september tot en met 15 oktober heeft het Samenwerkingsplatform gecoördineerde inzetten/inspecties gedaan waarvan 5 op het terrein van werkomstandigheden en 2 op het terrein van woonomstandigheden.

Het plan van aanpak van het Samenwerkingsplatform treft u als bijlage aan3.

Ik ga ervan uit dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Kamerstuk 28 286, nr. 1109

X Noot
2

Kamerstuk 25 295, nr. 644

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven