25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 619 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 oktober 2020

Met deze brief bied ik uw Kamer het advies van de Gezondheidsraad aan, getiteld «BCG-vaccinatie en COVID-19»1.

Op 4 juni jl. heb ik de Gezondheidsraad gevraagd een advies uit te brengen over BCG-vaccinatie bij COVID-19. De aanleiding hiervoor is een studie van het Radboudumc en UMC Utrecht waarin wordt onderzocht of het tuberculosevaccin (BCG-vaccin) zorgmedewerkers en ouderen beschermt tegen een ernstige infectie met het coronavirus. Mogelijk draagt BCG-vaccinatie bij aan een milder verloop van de ziekte COVID-19. Ik heb u eerder over dit onderzoek geïnformeerd in mijn brief van 24 juni jl.2

Advies BCG-vaccinatie bij COVID-19

De Gezondheidsraad adviseert de uitkomsten van lopende onderzoeken af te wachten. Op basis van de huidige stand van de wetenschap zijn volgens de Gezondheidsraad nog niet voldoende gegevens beschikbaar om te kunnen beoordelen of BCG-vaccinatie structureel tegen COVID-19 ingezet moet worden. De afgelopen tijd zijn diverse onderzoeken gestart naar de werkzaamheid van BCG-vaccinatie bij COVID-19. Deze worden uitgevoerd bij zorgpersoneel, bij ouderen en bij mensen met onderliggende aandoeningen. Naar verwachting zullen in 2021 de eerste resultaten hiervan beschikbaar zijn. De Gezondheidsraad verwacht dat deze onderzoeken belangrijke inzichten zullen opleveren. De raad heeft aangegeven deze onderzoeken nauwlettend te volgen en na het beschikbaar komen van voldoende wetenschappelijke gegevens de situatie opnieuw te beoordelen. Dan zal de raad opnieuw een advies aan mij uitbrengen.

Inzet op aanvullend onderzoek en snelle resultaten

Vooralsnog zijn er geen afwijzende signalen over de werking van BCG-vaccinatie bij COVID-19 bekend. We blijven daarom de opties verkennen voor BCG-vaccinatie in de strijd tegen het coronavirus. Het advies van de Gezondheidsraad maakt nog eens extra duidelijk dat onderzoek naar BCG-vaccinatie bij COVID-19 hard nodig is. Via ZonMw steun ik daarom een aanvullende studie naar BCG-vaccinatie bij kwetsbare ouderen, en ik kijk met grote belangstelling uit naar de eerste resultaten. Dit onderzoek, de zogenaamde BCG-PRIME-studie, is opgezet door het UMC Utrecht met steun van het Ministerie van VWS. Het gaat om een vervolgstudie op basis van eerdere resultaten over de beschermende werking van het BCG-vaccin onder ouderen. Aan het onderzoek doen 22 ziekenhuizen in Nederland mee, waaronder de 7 academische ziekenhuizen en de 7 topklinische ziekenhuizen verenigd in Santeon. Vanwege het grote belang is het onderzoek als urgent traject opgenomen in de ZonMw onderzoeksprogrammering voor COVID-19. De reeds eerder aangekochte voorraad BCG-vaccins heb ik voor deze studie beschikbaar gesteld. Vanzelfsprekend is hierbij rekening gehouden met voldoende beschikbaarheid voor landen die BCG-vaccinatie inzetten bij het voorkomen van tuberculose bij kinderen.

Vervolg

Ik heb de Gezondheidsraad gevraagd om goed zicht te houden op de lopende onderzoeken naar de werking van BCG-vaccinatie bij COVID-19 in Nederland en mij bij nieuwe resultaten en inzichten snel op de hoogte te stellen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
2

Kamerstuk 25 295, nr. 428.

Naar boven