25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 616 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 oktober 2020

Zoals ook is aangekondigd in het Kamerdebat van woensdag 30 september (Handelingen II 2020/21, nr. 98, debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus), zal vanaf heden een eenduidig, landelijk advies van kracht zijn voor het dragen van niet-medische mondkapjes in publieke binnenruimtes. Ook geldt er overal een dringend (niet-medisch) mondkapjesadvies bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.

Inmiddels is de publieke informatievoorziening gereed. Op de website www.rijksoverheid.nl is vanaf 18.00 uur informatie beschikbaar over waar het dringende advies geldt een mondkapje te dragen en welke uitzonderingen gelden. Ook is de informatie geactualiseerd over het goed gebruiken van een mondkapje.

Vanaf nu geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes zoals winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen.

Dit advies geldt niet voor mensen die vanwege medische redenen of andere beperkingen geen mondkapje kunnen dragen. Ook zijn jongeren onder 13 jaar uitgezonderd van het dringende advies. Voor kinderen onder de 3 geldt het expliciete advies om géén mondkapje te dragen. Daarnaast geldt het advies niet voor de uitoefening van sport (alleen wel voor begeleiders van sporten langs de zijlijn of bij het zwembad).

Het advies richt zich op het dragen van niet-medische mondkapjes, waartoe de bezoeker van een publiek toegankelijke binnenruimte zelf dient te zorgen voor een mondkapje. Dit is geen taak van de beheerder van de publiek toegankelijke binnenruimte. Aanvullend op bovenstaande, wordt in overleg met gemeenten (en betreffende aangesloten instanties) op korte termijn bezien hoe minima kunnen worden voorzien van mondkapjes.

Waar draagt men het niet-medische mondkapje

Het dringende advies om continu een niet-medisch mondkapje te dragen, geldt voor alle publieke en openbare binnenruimtes waarbij men staand (op een niet aangewezen plek) of lopend verblijft. Bij dit advies blijft steeds de anderhalve meter afstand regel gelden. Voor locaties waarbij men een vaste plek heeft, zoals in restaurants of theaters, kan het mondkapje worden afgedaan zodra de aangewezen plek is bereikt. Indien iemand de aangewezen plek verlaat, bijvoorbeeld voor toiletbezoek, wordt geadviseerd het mondkapje weer op te doen.

Ten aanzien van locaties die over zowel binnen- als buitenlocaties beschikken (zoals bijvoorbeeld stations, maar ook dierentuinen en pretparken) geldt dat wordt geadviseerd het mondkapje zo min mogelijk op en af te doen, ook als bezoekers zich in de buitenlucht bevinden. Ditzelfde geldt voor winkelend publiek dat van de ene naar de andere winkel gaat. Het veelvuldig op- en afdoen van een mondkapje verhoogt het risico op besmetting.

Naleving

Het is aan de beheerder van een publiek toegankelijke binnenruimte om te bepalen of dit advies onderdeel wordt van de eigen huisregels. Het is vervolgens ook aan de beheerder om te bepalen of bezoekers van de binnenruimte gehouden worden aan dit advies. Indien de beheerder op basis van dit advies besluit tot het voorschrijven van het dragen van een mondkapje bij betreding van de locatie, is het tevens aan de beheerder om toe te zien op naleving van dit voorschrift. In het geval van zorginstellingen kunnen beheerders aangeven of in de instelling een mondkapje dan wel een medisch mondneusmasker moet worden dragen.

Onderwijs

In het voortgezet (speciaal) onderwijs geldt het dringende advies om mondneusmaskers te gebruiken in situaties waar de afstand van 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel niet toe te passen of te handhaven is. Voor het primair onderwijs worden geen aanvullende maatregelen geadviseerd. In het mbo, hbo en wo verandert er op het gebied van het dragen van mondneusmaskers niets. In deze onderwijssectoren geldt, in tegenstelling tot het voortgezet onderwijs, dat de 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden nageleefd. Dit RIVM-voorschrift kan op deze instellingen goed worden nageleefd omdat er maar deels onderwijs op locatie plaats vindt, naast het online onderwijs. Hierdoor is er maximaal 30% van het normale aantal studenten en medewerkers aanwezig. Het staat mbo-scholen, hogescholen en universiteiten vrij om daarnaast te kiezen voor het volgen van de brancheprotocollen bij praktijklessen op de fysieke locatie.

Verplichting

In een aantal gevallen geldt reeds een mondkapjesplicht. Op Schiphol is bijvoorbeeld een aantal plaatsen aangewezen waar het gebruik van mondkapjes verplicht is. Met het dringende advies tot dragen van niet-medische mondkapjes in publieke binnenruimtes blijft die aangewezen verplichting tot het dragen van mondkapjes op specifieke plaatsen (zoals op Schiphol) gewoon van kracht.

Ook in het openbaar vervoer en overig vervoer van A naar B (taxi’s, busjes) blijft de mondkapjesplicht onverminderd van kracht.

De komende week wordt de publiekscampagne uitgebreid. Mondkapjes worden zo een logisch onderdeel van de basisregels die gelden.

Volgende week zal het OMT nader advies uitbrengen over het onderwerp medische persoonlijke beschermingsmiddelen, bijvoorbeeld ook over de toepassing van medische mondneusmaskers in de zorg (breder dan de verpleeghuizen). Ik verwacht u hierover volgende week te informeren.

Mede namens de Minister voor Medische Zorg,

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven