25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 2171 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 april 2024

In de procedurevergadering van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 maart 2024 is mij verzocht om op korte termijn een brief aan de Kamer te sturen over de Regeling voor zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten (hierna: regeling). Met deze brief kom ik tegemoet aan dit verzoek.

Een grote groep zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten heeft in 2023 een financiële ondersteuning ontvangen van € 15.000 als gebaar ter erkenning. In mijn brief van 23 januari 20241 heb ik aangekondigd te verkennen of het mogelijk is om de regeling opnieuw open te stellen voor dezelfde doelgroep. In het Commissiedebat Arbeidsmarktbeleid in de zorg d.d. 6 maart 2024 heb ik aangekondigd dat het aanvraagloket inderdaad opnieuw wordt opengesteld. De zorgmedewerkers die niet tijdig zijn bereikt, kunnen alsnog hun aanvraag indienen om de financiële ondersteuning te ontvangen die zij verdienen. Momenteel wordt gewerkt aan de daarvoor noodzakelijke wijziging van de regeling en de inrichting van het aanvraagportaal. Het streven is om het aanvraagloket in het voorjaar van 2024 opnieuw open te stellen.

Uw Kamer heeft ondertussen de motie van het lid Dijk c.s.2 aangenomen met het verzoek om de eenmalige financiële ondersteuning te verhogen naar € 24.010. Daarnaast heeft uw Kamer het amendement van het lid Bushoff c.s.3 aangenomen met het verzoek om de regeling uit te breiden naar zorgmedewerkers die van maart 2020 tot en met december 2020 ziek zijn geworden. In het eerdergenoemde Commissiedebat heb ik toegezegd eind april 2024 uw Kamer een reactie te geven op zowel de motie als het amendement. De complicerende factor is dat de motie niet voorzien is van financiële dekking en het amendement is voorzien van ondeugdelijke dekking. Dat maakt dat in de voorjaarsbesluitvorming gezocht moet worden naar alternatieve dekking op de VWS-begroting. Daarnaast heb ik in eerdere Kamerbrieven en debatten toegelicht dat ik beleidsmatige en juridische risico’s zie bij de voorstellen uit de motie en het amendement. Het vraagt daarom om een zorgvuldige weging binnen het kabinet.

Ik informeer uw Kamer uiterlijk eind april 2024 opnieuw over het vervolg van de Regeling voor zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten. Ondertussen werk ik door aan de heropening van het aanvraagloket voor de zorgmedewerkers die de eerste loketopening hebben gemist, zodat ook zij de financiële ondersteuning kunnen ontvangen die zij verdienen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C. Helder


X Noot
1

Kamerstukken II, 2023/24, 25 295, nr. 2154.

X Noot
2

Kamerstukken II, 2023/24, 36 410 XVI, nr. 79.

X Noot
3

Kamerstukken II, 2023/24, 36 410 XVI, nr. 41.

Naar boven