25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 2167 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 februari 2024

Op 28 juni 2023 adviseerde de Gezondheidsraad (GR) een jaarlijkse (re)vaccinatie in het najaar aan te bieden aan mensen met een verhoogd risico op ziekenhuisopname of sterfte door COVID-19. Zo blijft de immuniteit bij deze mensen op peil en worden zoveel mogelijk ziekenhuisopnames, IC-opnames en sterfgevallen door COVID-19 voorkomen. Op basis van dit advies heeft mijn voorganger op 5 juli 2023 besloten tot het organiseren van de afgelopen COVID-19-najaarsronde in 2023.

Naar aanleiding van het GR advies voor jaarlijkse (re)vaccinatie heb ik besloten ook in 2024 een COVID-19-najaarsronde te organiseren met de meest recente vaccins voor de groepen zoals gedefinieerd in dit advies. De GR zal naar verwachting eind maart een uitspraak doen over eventuele aanpassing van de doelgroepen voor de COVID-19-vaccinatie ten opzichte van het advies d.d. 28 juni 2023.

Op dit moment omvat de doelgroep voor de najaarsronde:

  • Mensen van 60 jaar en ouder;

  • Volwassenen uit medische risicogroepen die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik;

  • Volwassenen en kinderen uit medische hoog-risicogroepen;

  • Zorgmedewerkers met direct contact met kwetsbare patiënten/cliënten;

  • Zwangeren.

Mensen die niet tot de gespecificeerde doelgroepen behoren kunnen op individuele basis, op advies van een behandelend arts of vanwege bijvoorbeeld een kwetsbaar gezinslid, ook in aanmerking komen.

Het RIVM brengt momenteel, samen met GGD GHOR Nederland, GGD’en en andere betrokken de geleerde lessen uit de najaarsronde 2023 in kaart. Deze worden meegenomen in de voorbereidingen op en de invulling van de najaarsronde 2024.

Tot slot is het Ministerie van VWS bezig met de financiële voorbereidingen om de uitvoering van het COVID-19-vaccinatiebeleid in 2024 vorm te geven. Er zijn voldoende middelen op de lopende VWS-begroting voor de kosten voor de najaarsronde op basis van het huidige advies van de Gezondheidsraad. De verwachting is dat er geen aanvullende financiering nodig is.

De Minister voor Medische Zorg, P.A. Dijkstra

Naar boven