25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 2103 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 juni 2023

In maart 2022 heeft het kabinet het «Comité Stilstaan bij Corona» opgericht1. Het comité bestaat uit een voorzitter en leden uit verschillende sectoren. Het comité heeft tot doel om te adviseren over hoe we stil kunnen staan bij de gevolgen, die de coronacrisis voor de samenleving heeft gehad. In september 2022 was er een nationaal moment voorzien van stilstaan bij corona, met lokale activiteiten en fysieke ontmoetingen. In verband met het aantal besmettingen, dat toen opliep, zijn de voorbereidingen gestaakt en besloot het kabinet het geplande nationaal moment in september voorbij te laten gaan en zich te beraden op de vraag of en zo ja, hoe de coronacrisis alsnog herdacht moest worden.

Het Comité Stilstaan bij Corona heeft op 5 april jl. een nieuw advies aan mij uitgebracht (zie advies in bijlage). Het Comité adviseert om stilstaan bij corona vorm te geven in een rondreizende «levende» expositie van beeldmateriaal en verhalen uit elke provincie en Caribisch deel van het Koninkrijk.

Met de uitvoering van dit advies wordt het mogelijk om ons in verschillende windstreken van het Koninkrijk weer bewust te zijn van de veerkracht, de saamhorigheid en de noodzaak om met elkaar verbinding te houden op grote maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast biedt het degenen, die hier behoefte aan hebben, de mogelijkheid om hun verhaal te doen en hierin gehoord te worden.

Ik wil het advies van het Comité opvolgen en onderzoek op dit moment hoe hier uitvoering aan te geven. De geplande opening van de expositie is voorzien op 29 september in het provinciehuis van Noord-Brabant. Meteen daarna gaat de expositie op tournee door het hele Koninkrijk, gedurende een jaar.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen

Naar boven