25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1983 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 november 2022

Met deze brief informeer ik uw Kamer over een humane besmetting met het poliovirus.

Bij het Utrecht Science Park van 15 november jl. is een wildtype poliovirus 3 (WPV3) aangetroffen in de standaard rioolwatersurveillance rondom de faciliteiten, die met poliovirus werken. Het betreft een WPV3 Saukett G-stam, die gebruikt wordt voor de productie van geïnactiveerd poliovaccin. De National Authority for Containment (NAC, ondergebracht bij de IGJ, is hierop een onderzoek gestart. De faciliteiten, die aangaven met het betreffende type gewerkt te hebben, hebben op verzoek van de NAC onderzoek gedaan naar eventuele besmetting onder medewerkers, die met het betreffende virus werken. Uit de monsters van 4 en 5 december, is op 7 december bij één van de medewerkers van Bilthoven Biologicals poliovirus van hetzelfde type aangetroffen. De GGD heeft deze persoon, die in goede gezondheid verkeert, in isolatie geplaatst en is gestart met contactonderzoek. Het risico op verdere verspreiding wordt in principe als erg klein ingeschat, omdat we in Nederland over een goed rioleringssysteem beschikken en de vaccinatiegraad voor polio hoog is.

Polio is een meldingsplichtige ziekte. Het RIVM heeft daarom de eerdere melding bij de WHO van het positieve rioolmonster aangevuld met de melding van deze humane besmetting. Daarnaast is ook de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied geïnformeerd. De Omgevingsdienst legt verantwoording af aan de provincie, namens wie zij de omgevingsvergunning verlenen.

Mijn voorgangers hebben uw Kamer geïnformeerd over eerdere incidenten met het poliovirus bij een poliofaciliteit in Bilthoven in 2017 (Kamerstuk 25 295, nr. 39) en in 2018 (Kamerstuk 25 295, nr. 47), en ook over vondsten in het rioolwater (Kamerstuk 25 295, nr. 1101 en Kamerstuk 35 925 XV, nr. 198). De incidenten tonen de noodzaak aan om strengere eisen te stellen aan de faciliteiten, die met het virus werken. Ik heb een wetsvoorstel voorbereid, waarin een vergunningplicht voor poliofaciliteiten wordt voorgesteld (Kamerstuk 25 295, nr. 1101). Ook bevat het wetsvoorstel het voorstel om een meldplicht in te voeren in geval van een (potentiële) blootstelling van poliovirus aan de omgeving. Daarnaast krijgt de IGJ in dit wetsvoorstel als National Authority of Containment handhavings- en toezichtsbevoegdheden ten aanzien van «containment».

Ik heb eind oktober het advies van de Raad van State op het wetsvoorstel ontvangen, dat nu wordt verwerkt. Ik verwacht het wetsvoorstel in het eerste kwartaal van 2023 aan uw Kamer te kunnen aanbieden. De NAC heeft Bilthoven Biologicals verzocht om onderzoek uit te voeren naar de mogelijke oorzaak van de rioolvondst.

Ik houd uw Kamer op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven