25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1946 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 september 2022

Op 1 september van dit jaar is het Maatschappelijk Impact Team (hierna: MIT) van start gegaan. Het MIT is de maatschappelijke evenknie van het Outbreak Management Team (OMT) en moet ervoor zorgen dat we beter voorbereid zijn op volgende uitbraken van het coronavirus en andere epidemieën. In dat geval is het van belang dat maatschappelijke overwegingen beter en explicieter meewegen in de besluitvorming. Het MIT zal parallel aan het OMT om advies worden gevraagd op het moment dat het kabinet maatregelen en adviezen overweegt ter bestrijding van het coronavirus. Om hier klaar voor te zijn, is het MIT gestart met voorbereidende werkzaamheden, zoals het verzamelen van kennis over de sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen van eerdere coronagolven en het opzetten van een monitoringssysteem voor maatschappelijke impact.

Zoals aangekondigd door de voorzitter van het MIT in de technische briefing in uw Kamer (d.d. 28 september 2022), heeft het MIT inmiddels zijn eerste (informele) advies uitgebracht. Het advies geeft, in het licht van het recente advies van de WRR en andere adviesraden1 «Coronascenario’s doordacht: Handreiking noodzakelijke keuzes», aandachtspunten bij de voorbereidingen op mogelijke oplevingen van het coronavirus. U treft het advies in de bijlage.

Conform eerdere toezeggingen deel ik het informele advies en de bijbehorende bijlage met u. Het kabinet zal de reactie op dit advies meenemen in de reactie op het meest recente WRR-rapport over de coronascenario’s, die uw Kamer dit najaar ontvangt.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

Naar boven