25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1887 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 juni 2022

Op 21 mei jongstleden heb ik u geïnformeerd over de uitbraak van apenpokken en mijn beslissing om dit via een ministeriële regeling aan te merken als een groep A-ziekte (Kamerstuk 25 295, nr. 1846). Met deze brief informeer ik u over de huidige situatie.

Epidemiologische situatie

Op dit moment zijn er wereldwijd circa 3300 besmettingen en in Nederland zijn tot nu toe (d.d. 23 juni 2022) circa 210 bevestigde gevallen.

In mijn brief van 21 mei jl. gaf ik aan dat er nog veel onbekend was ten aanzien van de transmissieroute en het ziektebeeld. Ik schets het beeld zoals het nu bekend is. Het RIVM blijft – samen met internationale collega’s – de situatie goed monitoren, omdat ook nu nog vragen blijven bestaan. Inmiddels blijkt dat vrijwel alle gevallen voorkomen bij mannen die seks ofwel intiem contact hebben met mannen. Het RIVM verwacht dat de aantallen bevestigde gevallen gaan toenemen. Waar eerst sprake was van introductie uit het buitenland, is nu vooral sprake van overdracht zonder reishistorie. Internationaal is er geen afvlakking te zien. De komende periode staan bovendien evenementen op de agenda, gericht op de risicogroep waar overdracht via (anonieme) seksuele contacten kan plaatsvinden.

Het is niet uit te sluiten dat bij toenemende verspreiding het virus zich ook buiten de groep van mannen die seks hebben met mannen gaat verspreiden.

Advies Deskundigenberaad over A-status en quarantaine

Afgelopen woensdag heeft bij het RIVM een Deskundigenberaad (DB) plaatsgevonden. Bijgaand treft u het advies en de deelnemerslijst van het Deskundigenberaad aan.

Het DB adviseert om de A-status voor apenpokken te handhaven. Ik neem dit advies over.

Om de A-status te kunnen bestendigen is het noodzakelijk een wetsvoorstel daartoe in te dienen bij uw Kamer. Volgens de Wet publieke gezondheid moet dit binnen acht weken na de totstandkoming van de initiële ministeriële regeling, om te voorkomen dat de maatregel vervalt. De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met het voorleggen van dit wetsvoorstel aan de Raad van State. Bij tijdige indiening van het wetsvoorstel bij uw Kamer – in dit geval voor 16 juli – zal gedurende de behandeling daarvan de ministeriële regeling en daarmee dus de aanwijzing van apenpokken als groep A-infectieziekte van kracht blijven.

Belangrijke reden om de A-status te bestendigen is dat nog steeds aan de orde is dat het gaat om een onbekende, opkomende infectieziekte, waarvan ik wil voorkomen dat deze blijvend stevige voet aan de grond krijgt in Nederland. Ik wil daarom goed zicht blijven houden op het virus. Door de A-status moeten (ook vermoedelijke) besmettingen onverwijld gemeld blijven worden. Gezien de aanhoudende toename van het aantal besmettingen is met de A-status ook geborgd dat naarmate het aantal GGD-regio’s toeneemt dat betrokken wordt bij de bestrijding, een centrale sturing kan plaatsvinden ten behoeve van een uniforme aanpak.

Het advies voor bevestigde personen om 3-weken in isolatie te gaan, blijft onverkort gelden. Daarentegen zal de 3-weken quarantaine, die tot nu toe voor hoogrisicocontacten staand beleid was, worden omgevormd tot het strikte advies om af te zien van intiem contact, in het bijzonder seksueel contact, aangevuld met regels betreffende hygiëne (zogenaamde leefregels).

Ik zal de situatie met betrekking tot apenpokken nauwlettend blijven monitoren en regelmatig evalueren of de A-status noodzakelijk blijft. Indien de A-status niet meer nodig is, zal ik uw Kamer daarover informeren.

Tot slot

Het Deskundigenberaad heeft ook aanbevelingen gedaan over bestrijdingsmaatregelen, preventieve vaccinatie en onderzoek. Ik verwacht dit deel van het advies volgende week en zal deze dan aan uw Kamer zenden, voorzien van mijn reactie hierop. Indien bekend informeer ik u dan ook over de uitkomsten van het overleg van de Emergency Committee van de WHO over de wereldwijde uitbraak dat 23 juni jl. plaatsvond.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven