25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1886 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 juni 2022

Zoals eerder met uw Kamer gedeeld wordt onderzoek verricht naar de redenen en oorzaken van de oversterfte gedurende de coronapandemie in Nederland. Met dit onderzoek wordt tevens uitvoering gegeven aan de motie van het lid Omtzigt1. Het oversterfte onderzoek is vorm gegeven door middel van drie onderszoekstrajecten. Hiermee wordt op onderzoeksniveau het onderscheid gemaakt tussen het onafhankelijk onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM (traject 1 en 2), en de opdracht aan ZonMw om academisch onderzoek mogelijk te maken. Om het belang van academisch onderzoek losstaand van de overheid te onderstrepen heb ik dit traject apart benoemd (nu hetende traject 3). Ik heb deze aanpak toegelicht in mijn brief van 15 februari jl. (Kamerstuk 25 295, nr. 1775).

Hierbij informeer ik uw Kamer over de publicatie van de resultaten van het onderzoek naar oversterfte in het kader van de coronapandemie, uitgevoerd door het RIVM en het CBS. Via de volgende website is het voor eenieder mogelijk deze publicatie te bekijken vanaf 23 juni 00:00: https://cbs.nl/nl-nl/longread/rapportages/2022/sterfte-en-oversterfte-in-2020-en-2021. Met deze publicatie is traject 2 van de uitvoering van de motie afgerond.2 Ik zal uw Kamer voor het zomerreces voorzien van een inhoudelijke appreciatie van de uitkomsten van dit onderzoek.

De uitvoering van traject 3 loopt nog. Het proces van uitvoering en de beoogde planning van dit traject is als volgt:

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Kamerstuk 25 295, nr. 1617

X Noot
2

De resultaten van traject 1 zijn in februari jl. gepubliceerd en beschikbaar via: https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/diversen/2022/ontwikkelingen-in-sterfte-in-2020-en-2021

Naar boven