25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1873 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 juni 2022

Via deze brief voldoe ik aan het verzoek van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een reactie op het artikel «Recordwinsten en gesjoemel bij coronacallcenters» van Follow the Money (FTM). Na een samenvatting van het artikel, volgt mijn reactie hierop.

Samenvatting van het betreffende artikel

In het artikel dat Follow the Money 14 mei jl. publiceerde wordt ingegaan op de manier waarop GGD GHOR Nederland in de afgelopen twee jaar het Bron- en Contactonderzoek (BCO) organiseerde en de hoge winsten die callcenters maakten. FTM schrijft dat er onvoldoende zicht was op de prestatie en uitgaven door de callcenters. Ook zou bij een onderaannemer van één van de door GGD GHOR Nederland gecontracteerde opdrachtnemers, SOS International, sprake zijn van dubbele declaratie, doordat er andere werkzaamheden werden verricht tijdens de voor het BCO gegarandeerde werkuren.

Reactie

De dubbele declaraties waarover in het artikel wordt gesproken, kan ik alleen maar veroordelen en zijn onacceptabel. Ik begrijp van GGD GHOR Nederland dat het om in totaal 81 uur gaat. Gegeven de omvang van de totale operatie (circa 22.000 uur per dag) is dit helaas niet naar voren gekomen bij de controles van de GGD GHOR Nederland. GGD GHOR Nederland heeft SOS International gewezen op haar verplichtingen en verantwoordelijkheden en gevraagd hierop te acteren, ook ten aanzien van door haar direct of indirect ingeschakelde derden, waarmee GGD GHOR Nederland geen relatie heeft.

GGD GHOR Nederland keek, en kijkt nog steeds, kritisch en zorgvuldig naar zowel de kwaliteit als ook de facturering van alle externe opdrachtnemers en leveranciers. Zo worden ook alle facturen voor geleverde diensten van opdrachtnemers, waaronder SOS International, zorgvuldig bekeken.

In de zomer van 2021 is door GGD GHOR Nederland besloten om een extern onderzoek uit te laten voeren naar de facturatie en de onderbouwing van de geleverde diensten door SOS Internationaal aan de GGD GHOR Nederland. Het externe onderzoek loopt nog.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven