25 295 Infectieziektenbestrijding

31 936 Luchtvaartbeleid

Nr. 1841 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 mei 2022

Ik heb het RIVM op 7 april jl. gevraagd mij te adviseren over de geldende COVID-19 maatregelen.

Hierbij stuur ik uw Kamer het RIVM-advies toe dat ik op 11 mei 2022 heb ontvangen1. In het advies gaat het RIVM in op de duur van het isolatieadvies en de verplichting tot het dragen van een mondneusmasker aan boord van vliegtuigen en op luchthavens.

Aangaande het isolatieadvies adviseert het RIVM consistent beleid te blijven voeren dat ook bij oplevingen afdoende is. Het advies van het RIVM is daarom om het huidige isolatieadvies te handhaven. Dat betekent dat iemand na een positieve zelftest minimaal 5 dagen en maximaal 10 dagen in isolatie gaat. Vanaf dag 5 mag die persoon uit isolatie indien minimaal 24 uur klachtenvrij.

Over de verplichting tot het dragen van een mondneusmasker adviseert het RIVM dat uniform internationaal afgestemd beleid het meest wenselijk zou zijn. Vanuit het perspectief van de Nederlandse epidemiologische situatie heeft deze verplichting geen meerwaarde, en kan, volgens het RIVM, deze komen te vervallen. Het RIVM adviseert aan reizigers die behoren tot een groep met een verhoogd risico op ernstig verloop van COVID-19 om voor hun eigen bescherming een medisch mondneusmasker type IIR of een FFP-2-masker te dragen, vergelijkbaar met het advies in het openbaar vervoer.

Tevens stuur ik u het maatschappelijk beeld en uitvoeringstoets2. Hierin wordt vanuit verschillende perspectieven input geleverd voor de brede weging van mogelijke maatregelen. Deze input komt van de gedragsunit RIVM, de politie, het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie, het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), verschillende vakdepartementen, Veiligheidsregio’s en de VNG. Allen leveren input vanuit hun eigen expertise, die het kabinet vervolgens betrekt bij de afwegingen alvorens tot een besluit te komen. Het maatschappelijk beeld en uitvoeringstoets komt overeen met de vorige versie die u heeft ontvangen. De partijen hebben aangegeven geen aanvullingen of aanpassingen te hebben ten opzichte van de versie van 14 april 2022.

Het kabinet zal deze adviezen op 13 mei aanstaande betrekken bij besluitvorming over de resterende COVID-19 maatregelen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J Kuipers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven