25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1835 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 april 2022

Ik heb het RIVM gevraagd mij te adviseren over de nu nog geldende COVID-19 maatregelen. Bij eerdere adviesaanvragen besloot het RIVM om de leden van het Outbreak Management Team (OMT) samen te laten komen om vervolgens een OMT-advies uit te brengen. Nu heeft het RIVM aangegeven dat zij zelf advies uitbrengen, gezien de beperkte zwaarte, de scope en de beschikbare expertise om deze adviesaanvraag te behandelen.

Hierbij stuur ik uw Kamer het RIVM-advies toe dat ik op 13 april 2022 heb ontvangen1. Tevens stuur ik uw Kamer het maatschappelijk beeld en de uitvoeringstoets2. Er is vanuit verschillende perspectieven input geleverd voor de brede weging van mogelijke maatregelen en adviezen. Deze input komt van de gedragsunit RIVM, de politie, het Openbaar Ministerie, het Rijks Kernteam Communicatie COVID-19, het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), de Nederlandse arbeidsinspectie, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de trojka, de Veiligheidsregio’s en de VNG. Deze stukken worden benut bij de besluitvorming over de resterende COVID-19 maatregelen die op 19 april aanstaande plaatsvindt.

In het advies gaat het RIVM in op het quarantaine-, isolatie- en mondkapjesadvies. Het RIVM adviseert om het quarantaineadvies en het mondkapjesadvies te laten vervallen. Over het isolatieadvies adviseert het RIVM dat het nu te vroeg is om dit advies in te perken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven