25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1832 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 april 2022

In het coronadebat van 16 februari jl. zijn vragen gesteld over het mogelijk beïnvloeden van de adviezen van het OMT (Handelingen II 2021/22, nr. 51, item 3). Ik heb daarop toegezegd uw Kamer de vragen en tekstsuggesties van VWS te doen toekomen. U heeft daarnaast per commissiebrief van dezelfde datum verzocht de door het ministerie gedane tekstsuggesties en verduidelijkende vragen op OMT-adviezen te ontvangen. Met bijgaande brief voldoe ik aan dit verzoek en de toezegging.

Inmiddels is het OMT 85 keer bij elkaar gekomen om te adviseren over de aanpak van corona. In de vele jaren daarvoor is het OMT in totaal 55 bij elkaar gekomen om te adviseren over de aanpak van andere infectieziekten. In de allereerste periode van de coronacrisis ontving VWS direct het definitieve OMT-advies en uit die periode zijn er dus geen vragen over het conceptadvies. Later werden er geen conceptadviezen toegestuurd wanneer er sprake was van spoed. Soms zijn er geen vragen gesteld naar aanleiding van de conceptadviezen.

Gezien de interdepartementale afstemming en de vaak sterke tijdsdruk in de besluitvorming, is de werkwijze rond het OMT in de afgelopen twee jaar steeds zakelijker en strakker geworden. Al geruime tijd is de werkwijze als volgt. Het OMT komt bijeen, het secretariaat van het OMT stelt een conceptadvies op. De DGV of de plv. DG covid ontvangt, als voorzitter van het BAO, het conceptadvies. Over het algemeen heeft VWS één tot twee uur de tijd om verhelderende vragen te stellen. Het definitieve advies wordt vervolgens door het OMT secretariaat – al of niet aangepast – naar VWS gestuurd, waarna het stuk wordt verstuurd voor bespreking in het BAO. Ook een bijeenkomst van het BAO kan door de vragen die daar worden gesteld over het advies soms leiden tot nog kleine aanpassingen in het advies, als het definitieve advies aangepast is, wordt dit in het advies gemeld.

Bijgevoegd vindt u de door het Ministerie van VWS verstuurde verduidelijkende vragen en tekstsuggesties bij de OMT-adviezen over covid-191.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven