25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1818 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 maart 2022

Hierbij stuur ik uw Kamer het eerste deel van het 144e advies van het OMT1 toe dat ik vandaag heb ontvangen. Tevens stuur ik u het maatschappelijk beeld en uitvoeringstoets2. Hierin wordt vanuit verschillende perspectieven input geleverd voor de brede weging van mogelijke maatregelen. Deze input komt van de gedragsunit RIVM, de politie, het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie, het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), verschillende vakdepartementen, Veiligheidsregio’s en de VNG. Allen leveren input vanuit hun eigen expertise, die het kabinet vervolgens betrekt bij de afwegingen alvorens tot een besluit te komen. Het meest recente briefadvies van de gedragsunit RIVM treft u bij deze brief aan3.

Een korte weergave van het OMT-advies dat is besproken in het BAO vandaag, is hieronder opgenomen.

144e OMT-advies

Het OMT is 11 maart bijeen geweest om de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de omikronvariant te duiden en de epidemiologische situatie te beoordelen.

Het OMT geeft aan dat er momenteel sprake is van een opleving van infecties door het SARS-CoV-2-virus, ook onder oudere leeftijdsgroepen, die met name gerelateerd is aan de versoepelingen in maatregelen en de opkomst van BA.2-variant van omikron. De prognoses geven op de korte termijn een relatief beperkte toename aan van de ziekenhuisopnamen. De IC-opnames lijken volgens het huidige beeld en de voorspellingen niet toe te gaan nemen. Het beeld is daarmee positief, maar het OMT wil duidelijk aangeven dat de infectiedruk door corona momenteel hoog is en dat niet duidelijk is of er al een piek is bereikt. De prognoses en modellen voor de komende periode lopen uiteen en geven daarmee geen volledige zekerheid.

Gezien de huidige hoge incidentie en onzekerheid over de druk op de zorg in de komende weken, adviseert het OMT de basismaatregelen en generieke adviezen in stand te houden: vaccinatie (inclusief boostvaccinatie en herhaalvaccinatie voor de kwetsbaren), zelftesten, basishygiëneregels en een gedeeltelijk thuiswerkadvies.

Het OMT is van mening dat het gebruik van mondneusmaskers in het openbaar vervoer meerwaarde heeft zolang er sprake is van een hoge infectiedruk. Het OMT laat de keuze voor een verplichting of advies van het gebruik van mondneusmaskers aan het kabinet.

Het OMT kan instemmen met het beëindigen van de inzet van 1G voor ongeplaceerde binnenactiviteiten met meer dan 500 personen en voor meerdaagse evenementen met meer dan 500 bezoekers die binnen plaatsvinden. De meerwaarde van deze maatregelen in de huidige epidemiologische situatie is naar oordeel van het OMT beperkt.

Het OMT concludeert dat in de huidige fase van de epidemie het continueren van het tweemaal per week preventief zelftesten voor scholieren geen meerwaarde meer heeft. Het OMT pleit voor het laagdrempelig beschikbaar houden van zelftesten voor schoolgaande kinderen via de scholen en voor stimuleren van het testen bij klachten.

Het OMT acht het verstandig om de aangescherpte ventilatienormen boven op het bouwbesluit permanent aan te houden.

Het OMT heeft besproken wat voor meldingsplicht, surveillance, testen en bron-en contactonderzoek nodig is in de periode van nu tot het moment dat een min of meer stabiele endemische situatie is ontstaan. In dit advies gaat het OMT in op meldingsplicht en het BCO (zie hiervoor ook de bijlage4 bij het advies). In het tweede deel, dat deze week volgt, gaat het OMT in op surveillance en testen. Dit advies zal ik uw Kamer nog doen toekomen.

Het OMT adviseert de meldingsplicht in groep A infectieziekten voorlopig te handhaven in verband met de landelijke regie die voorlopig nodig blijft. Wel adviseert het OMT om de meldingsplicht te beperken tot een aantal specifieke situaties die in het advies nader worden benoemd.

Ten aanzien van het BCO, adviseert het OMT om dit meer gericht uit te voeren, bijvoorbeeld in instellingen waar veel personen wonen met een risico op ernstig beloop, bij bijzondere uitbraken en verheffingen, als er sprake is van een risico op of infectie met een bijzondere variant, of bij uitbraken van COVID-19 onder dieren.

Het OMT adviseert nu nog geen aanpassing in het huidige quarantaineadvies voor gezinscontacten en overige nauwe contacten. Tevens adviseert het OMT het huidige isolatie advies om bij een positieve test thuis te blijven, te handhaven.

Het OMT gaat ook in op maatregelen ten aanzien van reizen. Het OMT ziet, ook vanwege de suboptimale uitvoering, geen meerwaarde in test- en DCC- verplichtingen voor internationale reizigers in de huidige situatie met de omikronvariant. Ter bescherming van kwetsbare reizigers wordt het dragen van een mond- neusmasker nog wel geadviseerd voor internationale reizigers die gebruikmaken van vervoer met bus, trein, en vliegtuig. Ook adviseert het OMT een zelftest op de dag van aankomst en na vijf dagen te blijven adviseren, aangezien (vakantie)reizen veelal een verhoogd risico op besmetting geven.

BAO-advies

Het BAO dat 14 maart bijeen is geweest, acht het advies navolgbaar. Het BAO ziet het belang van bescherming van kwetsbaren in het openbaar vervoer, maar denkt dat het niet goed uitlegbaar is waarom alleen in het openbaar vervoer sprake zou moeten zijn van een verplichting van het gebruik van mondneusmaskers. Het BAO adviseert daarom een advies voor het gebruik van mondneusmakers, waarbij in de communicatie aandacht is voor het rekening houden met anderen, zoals mensen die kwetsbaar zijn. Tenslotte onderschrijft het BAO het belang van voldoende tijd om aanpassingen aan de meldplicht, BCO, testen en monitoring in te regelen en ook hier vraagt het BAO aandacht voor goede communicatie hierover.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
4

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven