25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1817 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 maart 2022

Mensen die in Nederland gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin en een boostvaccinatie hebben ontvangen, kunnen in andere Europese landen belemmeringen ondervinden bij reizen, het gebruik van nationale voorzieningen in deze landen en bij het dagelijks verkeer in de grensregio’s. Ook medewerkers van Defensie en mensen die werken in de transportsector ervaren hier gevolgen van. De reden hiervoor is dat andere Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, personen die één vaccinatie met het Janssen-vaccin en (als boost) één mRNA-vaccin hebben ontvangen, als afgeronde basisserie beschouwen, maar niet als geboosterd. Tijdens het coronadebat van 16 februari jl. heb ik aangegeven te onderzoeken welke mogelijkheden er voor deze groep zijn en hierover voor medio maart, wanneer de medisch gewenste interval van drie maanden na de boostprik voor veel mensen voorbij is, duidelijkheid te geven (Handelingen II 2021/22, nr. 51, debat inzake ontwikkelingen rondom het coronavirus). Met deze brief kom ik aan deze toezegging tegemoet.

Het kabinet heeft besloten om een extra mRNA-vaccinatie aan te bieden aan mensen die in Nederland zijn gevaccineerd met het Janssen-vaccin, al een boostprik hebben ontvangen en in aanmerking willen komen voor een extra mRNA-vaccinatie. Hoewel volgens de huidige inzichten in Nederland hiervoor geen medische noodzaak aanwezig is, is overwogen dat de meeste mensen geen keuze hadden met betrekking tot welk vaccin zij in de basisserie ontvingen. Als zij deze keuze wel hadden, konden zij destijds niet overzien dat dergelijke belemmeringen in andere landen het gevolg zouden kunnen zijn.

Het beschikbaar stellen van deze vaccins en de bijkomende uitvoeringskosten zijn geraamd op € 24,3 miljoen. Gezien het beperkt aantal mensen dat in aanmerking komt voor deze extra mRNA-prik en de uitvoering door de GGD, vallen de kosten binnen de huidige gereserveerde middelen van de vaccinatiecampagne.

Het kabinet heeft besloten om deze vaccinatie gratis aan te bieden, ook al is er geen medische noodzaak aanwezig. Het kabinet gaat wel onderzoeken hoe in de toekomst met COVID-19-vaccinaties zonder medische noodzaak om te gaan en de vraag of de kosten in het vervolg gedragen moeten worden door de gevaccineerde zelf. Dit is gebruikelijk bij andere vaccinaties die voor internationale reizen nodig zijn.

Ik heb het RIVM en GGD-GHOR Nederland gevraagd om op zorgvuldige wijze de uitvoering op korte termijn te starten. Mensen die als basisvaccinatie het Janssen-vaccin hebben gekregen, kunnen vanaf drie maanden na hun laatste vaccinatie de extra mRNA-prik halen. Voor de meeste mensen is dat vanaf eind maart. Het zal vanaf 16 maart mogelijk zijn om telefonisch een afspraak te maken voor deze extra prik. Deze kan gehaald worden bij een van de GGD-locaties verspreid over het land. Mensen zullen tijdens het maken van een afspraak goed geïnformeerd worden zodat zij de afweging kunnen maken om wel of niet te kiezen voor deze extra mRNA-prik.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven