25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1785 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 januari 2022

Op 10 december 2021 heeft de Gezondheidsraad geadviseerd het vaccin van BioNTech/Pfizer in kinderdosering beschikbaar te stellen aan (de ouders van) alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar die dit willen. In dit advies benoemde de raad ook dat ontwikkelingen rondom de toen nog niet dominante omikronvariant aanleiding zouden kunnen geven tot een aanvullend advies. Vandaag, 19 januari 2022, is deze actualisatie van het eerdere advies gepubliceerd (zie bijlage)1. De Gezondheidsraad herbevestigt in deze actualisatie het belang om vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar mogelijk te maken; in het bijzonder voor kinderen die nog geen SARS-CoV-2-infectie hebben doorgemaakt. In deze brief reageer ik op het advies.

Samenvatting advies

De Gezondheidsraad schrijft in deze actualisatie dat de omikronvariant van het SARS-CoV-2-virus minder ernstige ziekte veroorzaakt in vergelijking tot de deltavariant. De kans op een ziekenhuisopname na infectie met de omikronvariant is ongeveer 40–70% lager dan de kans na infectie met de deltavariant. Ook bij kinderen is het risico op ernstige ziekte kleiner. Een overweging om vaccinatie ook aan gezonde kinderen van 5- tot en met 11-jarigen aan te bieden, is de heel kleine kans dat een SARS-CoV-2-infectie leidt tot de ernstige complicatie MIS-C. De Gezondheidsraad geeft aan dat vaccinatie beschermt tegen MIS-C en dat er geen reden is om aan te nemen dat dit voor de omikronvariant anders is.

De raad geeft verder aan dat kinderen die een reeds doorgemaakte, door middel van een PCR-test bevestigde, SARS-CoV-2-besmetting hebben gehad waarschijnlijk beschermd zijn tegen MIS-C. Zij hoeven zich dus niet om deze reden te laten vaccineren. De raad geeft aan dat er wel andere redenen kunnen zijn waarom ouders deze kinderen toch willen laten vaccineren, zoals het voorkomen van besmetting van kwetsbare huisgenoot en anderen. Omdat het vaccin voldoende veilig is, en ook bij de omikronvariant bescherming kan bieden, blijft de Gezondheidsraad bij het advies om het BioNTech/Pfizer-vaccin beschikbaar te stellen voor deze jonge leeftijdsgroep.

Reactie

De Gezondheidsraad heeft gekeken naar de directe meerwaarde van vaccineren voor het kind zelf. De omikronvariant lijkt voor nog minder klachten te zorgen bij kinderen. Ook heeft een groot deel van de kinderen al een SARS-CoV-2-infectie doorgemaakt. In dergelijke gevallen zorgt vaccinatie voor beperkte gezondheidswinst. Tegelijkertijd bestaat er na een SARS-CoV-2-infectie een heel kleine kans op ernstige complicaties zoals MIS-C. De Gezondheidsraad heeft de kans op deze aandoening zorgvuldig afgewogen tegen de mogelijke risico’s van vaccinatie, en komt tot de conclusie dat vaccineren met name voor kinderen die nog geen COVID-19 hebben gehad in het bijzonder van meerwaarde kan zijn. Vaccinatie verkleint immers de kans op deze ernstige aandoening.

Ik vind het belangrijk dat ouders de mogelijkheid hebben om voor een vaccinatie te kiezen, onder meer vanwege de heel kleine kans dat kinderen na een SARS-CoV-2-besmetting ernstig ziek worden. Daarnaast kunnen, zoals de Gezondheidsraad schrijft, ook andere overwegingen een rol spelen bij de keuze van ouders om hun kind te laten vaccineren. Een voorbeeld daarvan is het beter kunnen beschermen van kwetsbare gezinsleden. Ook het verkleinen van de kans op besmetting en verspreiding van het virus kunnen een rol spelen bij deze keuze. Ik wil benadrukken dat dit een persoonlijke afweging is.

Ik vind het belangrijk dat ouders, op basis van de meest recente gegevens, zelf een goede afweging kunnen maken over het laten vaccineren van hun kind. Deze actualisatie door de Gezondheidsraad draagt hieraan bij. Ik zal dit betrekken in de verdere publiekscommunicatie, langs verschillende kanalen. Zo is er op www.coronavaccinatie.nl/kinderen speciale informatie voor kinderen en hun ouders te vinden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven