25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1709 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 december 2021

Met deze brief informeer ik uw Kamer over het plan van aanpak van het RIVM en de GGD’en voor een versnelling van de boostercampagne in de komende weken. Met dit boosteroffensief zorgen we ervoor dat de mensen van 60 jaar en ouder nog voor de komende jaarwisseling hun boostervaccinatie kunnen halen. Uitgangspunt daarbij is van oud naar jong en zo snel mogelijk in de 7e maand na de laatste prik uit de basisserie. Dit geldt ook voor de groep zorgmedewerkers met patiënt- en cliënt contact. Met deze aanpak zijn de meest kwetsbare mensen in ons land, die zich hebben laten vaccineren, weer beter beschermd tegen de gevolgen van een SARS-CoV-2-besmetting. Vanaf januari kan iedereen een boostervaccinatie halen in de 7e maand na de laatste prik of na een doorgemaakte corona besmetting.

Achtereenvolgens ga ik in op het verloop van de boostercampagne tot nu toe, de versnelling die reeds is aangebracht voor verschillende doelgroepen en het boosteroffensief de komende weken.

Boostercampagne tot nu toe

Op basis van alle vaccinbestellingen die uitgereden zijn, schat het RIVM in dat einde deze week zo’n 700.000 boostervaccinaties zijn gezet. Er zit tijd tussen het vaccineren en registeren op locatie en het moment dat dit centraal is terug te zien. De prioriteit ligt op het zetten van de prikken. De vaccinaties worden gezet bij de volgende groepen:

  • mobiele 80-plussers, niet-mobiele thuiswonenden.

  • immuungecompromitteerde patiënten en mensen met het syndroom van Down.

  • zorgpersoneel met patiëntcontact in de ziekenhuizen.

  • bewoners van zorginstellingen en het zorgpersoneel met patiënt- en cliënt contact.

  • Defensie voor de manschappen die op (korte) termijn worden uitgezonden.

Versnelling van de boostercampagne

In mijn brieven aan uw Kamer van 2, 12 en 26 november jl.1 heb ik u geïnformeerd over de boostercampagne die is ingezet. Hieronder geef ik aan wat er nu al in gang is en welke verdere versnelling ik hierin aanbreng. Ook heb ik in mijn brief van 26 november jl. aangegeven dat deze versnelling mogelijk kan leiden tot een hoger budgettair beslag voor de vaccinimplementatie in 2021, en dat ik dan een incidentele suppletoire begroting aan u zend waarbij ik onderbouwd een beroep zal doen op artikel 2.27, tweede lid uit de Comptabiliteitswet.

Patiënten met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem

Vanaf oktober zijn alle mensen die een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem hebben door hun medisch specialist uitgenodigd voor een 3e prik bij de GGD. Er zijn inmiddels al 115.000 3e prikken gezet en nog ruim 6.000 afspraken staan gepland. De aanmeldingen vanuit deze groep patiënten loopt de komende tijd door. Dit komt bijvoorbeeld doordat een groep oncologiepatiënten die de afgelopen tijd chemo- of immunotherapie heeft gekregen, nog niet in aanmerking kwamen voor een 3e prik.

Mensen van 60 jaar en ouder

Op 18 november jl. is gestart met het aanbieden van boostervaccins aan de groep mensen van 60 jaar en ouder, beginnend bij de 80-plussers. Afgelopen week zijn de mensen die dit jaar 80 jaar worden (geboren in 1941) via (sociale) media uitgenodigd. De uitnodigingsbrief van het RIVM valt een dezer dagen bij hen op de mat. Tot en met 2 december zijn door de GGD’en rond de 173.000 boostervaccinaties gezet en staan er 270.000 afspraken gepland. Dagelijks komen daar zo’n 60.000 tot 70.000 afspraken bij.

Zorginstellingen met een eigen medische dienst

Het merendeel van de zorginstellingen met een eigen medische dienst heeft al vaccins besteld voor hun bewoners én veelal het personeel. Het gaat om zo’n 350.000 doses. Deze instellingen zijn volop aan de gang met het vaccineren van bewoners en personeel. Bewoners die mobiel zijn kunnen in overleg met de regionale GGD een booster krijgen bij een GGD-vaccinatielocatie.

Zorginstellingen zonder eigen medische dienst

Zorginstellingen zonder eigen medische dienst kunnen zich melden bij de GGD om afspraken te maken wanneer gestart kan worden. Ik heb u eerder laten weten dat dit zo’n 7.000 tot 10.000 instellingen zijn variërend in grootte. Sinds afgelopen maandag zijn de meeste GGD’en gestart met vaccineren van deze groep, in plaats van in januari 2022. Er zijn al circa 37.000 bewoners uit ruim 1.500 instellingen aangemeld bij de GGD. Daarnaast melden instellingen zich soms ook rechtstreeks bij de regionale GGD’en, waardoor het werkelijke aantal waarschijnlijk al veel hoger ligt. En ook voor deze groep geldt: bewoners die mobiel zijn kunnen in overleg met de regionale GGD voor een vaccinatie naar een GGD-vaccinatielocatie.

Niet-mobiele thuiswonenden ouderen

De eerste boostervaccinaties voor niet-mobiele thuiswonenden ouderen zijn ook al door de GGD gezet. Ook dit was eigenlijk voorzien voor januari 2022. Huisartsen helpen mee bij de boostervaccinatie door de eigen patiënten thuis te vaccineren.

Mensen met het syndroom van Down

Vanaf vandaag, 3 december, kunnen mensen met het syndroom van Down van 18 jaar en ouder een afspraak maken voor een boostervaccinatie bij de GGD. Zij worden daartoe door hun huisarts uitgenodigd. De mensen met het syndroom van Down die in een zorginstelling wonen, worden in de zorginstelling geprikt. Ook deze mensen kunnen, als zij mobiel zijn, in overleg met de regionale GGD voor een vaccinatie naar een GGD-vaccinatielocatie.

Zorgmedewerkers ziekenhuizen en acute as

De ziekenhuizen hebben massaal vaccins besteld voor vaccinatie van 300.000 eigen personeel. Het merendeel hiervan is reeds gezet. Er worden 30 ziekenhuizen ingericht om ruim 40.000 huisartsen en ambulancemedewerkers te vaccineren. Deze zijn ook al gestart.

Zorgmedewerkers met patiënt- en cliëntcontact

Sinds maandag 29 november kunnen zorginstellingen starten met het aanmelden en uitnodigen van het eigen zorgpersoneel met patiënt- en cliëntcontact. Uitgangspunt is «de zorg prikt de zorg»: de GGD richt de vaccinatielocatie in en het vaccineren wordt door het zorgpersoneel gedaan. In die regio’s of afzonderlijke locaties waar de GGD prikcapaciteit heeft, kan de GGD ook ondersteunen bij het vaccineren zelf. Ook hier is in sommige regio’s al gestart met de booster.

Boosteroffensief voor mensen boven de 60 jaar en zorgmedewerkers

Bovenop deze versnellingen organiseren RIVM en GGD verdere opschaling voor de groep mobiele 60-plussers en zorgmedewerkers die op de vaccinatielocatie van de GGD’en een booster kunnen krijgen. Uitgangspunt voor het toedienen van de boostervaccinatie is het medisch advies van het EMA en van de Gezondheidsraad, die beiden aangeven dat de boostervaccinatie minimaal 6 maanden ná de laatste vaccinatie uit de basisserie of na een doorgemaakte COVID-19-infectie gegeven dient te worden. Ik streef ernaar iedereen in de 7e maand uit te nodigen.

De prikcapaciteit bij de GGD loopt van ruim 150.000 deze week, naar 350.000 volgende week en bereikt vanaf week 50 een constante capaciteit tot 700.000 vaccinaties per week. Een prikcapaciteit van 700.000 per week is het benodigde volume om iedereen in de 7e maand na de laatste vaccinatie uit de basisserie, een booster aan te kunnen bieden. Deze capaciteit blijft in elk geval op dit niveau beschikbaar tot in maart 2022.

Ten aanzien van het uitnodigen hanteert het RIVM de volgende criteria:

  • De 60-plussers en zorgmedewerkers zo snel mogelijk;

  • in de 7e maand na de laatste vaccinatie;

  • de groep van 60-plus op volgorde van oud naar jong.

Grofweg betekent dit dat tot de jaarwisseling alle 60-plussers en alle zorgmedewerkers met patiënt- en cliënt contact in de 7e maand na hun laatste vaccinatie in aanmerking komt voor een boostervaccinatie. Een eerste monitoring van de opkomst onder 80-plussers tot nu toe wijst op ongeveer 60% en is nog oplopend. In onze berekeningen en planning gaan we uit van 80% opkomst, dat zijn zo’n 2,2 miljoen mensen. Met de verdere opschaling van de GGD maken we het mogelijk deze groep voor de jaarwisseling daadwerkelijk een boostervaccinatie aan te kunnen bieden. In totaal verwacht ik aan het einde van het jaar ruim 3 miljoen boostervaccinaties te hebben gezet. Voor 60-plussers, zorgpersoneel, mensen met het syndroom van Down, zorgpersoneel in de ziekenhuizen en de acute as, instellingen met een eigen medische dienst en Defensie. Ik ben het RIVM, GGD GHOR en de GGD’en zeer erkentelijk dat zij de verdere opschaling van de boostercampagne onder hoge tijdsdruk mogelijk maken. Ook de vele diverse, maatschappelijke organisaties die een bijdrage leveren ben ik dankbaar.

Capaciteit & hulpaanbod

RIVM en GGD organiseren met vele partijen de opschaling. Zowel op landelijk als op regionaal niveau, waaronder ziekenhuizen, onderwijskoepels, Defensie, huisartsen, organisaties van dierenartsen, gemeenten, maatschappelijke en commerciële organisaties, lokale vrijwilligersorganisaties en de vele mensen die de GGD in de eerste ronde van de vaccinatiecampagne hebben bijgestaan.

Daarbovenop worden landelijk en regionaal vele hulpaanbiedingen gedaan. In de komende dagen gaat de website ggdreservisten.nl live. Daar kunnen mensen en organisaties die hulp aanbieden zich aanmelden. De GGD brengt alles in kaart en werkt hard om het aanbod te matchen met de plekken waar nog capaciteit nodig is. Op landelijk niveau is de capaciteit grotendeels rond, maar regionaal zijn er verschillen.

Proces van uitnodigen en informeren

Voor het selecteren en uitnodigen van mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie maakt het RIVM gebruik van de gegevens in CIMS (COVID vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem). Er wordt uitgenodigd op basis van geboortejaren. Deze data lopen binnen een aantal weken grotendeels gelijk op met het uitnodigen in de 7e maand na de laatste vaccinatie uit de basisserie. Mensen die niet met hun gegevens in CIMS staan geregistreerd kunnen, als hun geboortejaar is opgeroepen via (sociale) media, een afspraak maken via het portaal. Hier moet men dan ook de datum van de laatste vaccinatie aangeven.

Zoals ik hierboven heb aangegeven komen voor de jaarwisseling 2,2 miljoen mobiele 60-plussers in aanmerking voor boostervaccinatie. Om te voorkomen dat de telefoonlijn overbelast raakt en de prikslots bij de GGD niet gevuld worden, heb ik ervoor gekozen het uitnodigingenproces voor de boostercampagne te wijzigen. Concreet betekent dit dat via (sociale) media geboortejaren worden opgeroepen als deze aan de beurt zijn. Met hierin de instructie om online, via het afsprakenportaal, een afspraak te plannen. Enige tijd ná de oproep via (sociale) media krijgen mensen alsnog de uitnodigingsbrief op het thuisadres waar zowel het digitale portaal als het telefoonnummer van het callcenter staan vermeld. Mocht men dan via het digitale portaal nog geen afspraak hebben gemaakt, is het mét deze brief alsnog mogelijk telefonisch een afspraak te plannen. Via deze werkwijze beoog ik de last op het callcenter te verdelen.

Ik besef dat ouderen niet altijd digitaal vaardig zijn en dat het maken van een online afspraak voor hen lastig kan zijn. In de communicatie rondom de boostervaccinatie is hier extra aandacht voor door:

  • On- en offline instructies te bieden voor het maken van een afspraak via het portaal;

  • Via diverse kanalen op te roepen om ouderen te helpen bij het maken van een online afspraak. Er zijn veel partijen die hierin een rol kunnen spelen. Voorbeelden hiervan zijn familieleden, kennissen, buren, seniorenorganisaties, ouderenbonden, buurthuizen en bibliotheken.

XXL-locaties en vaste locaties

Onderdeel van het boosteroffensief is het contracteren en gereed maken van voldoende vaccinatielocaties. De GGD heeft verspreid over het land 9 XXL-locaties en 79 vaste (kleinere) locaties. Medio december is dit aantal locaties operationeel met een totale prikcapaciteit van 700.000 per week. Dit is het benodigde volume om iedereen in de 7e maand na de laatste vaccinatie uit de basisserie, een booster aan te kunnen bieden. De XXL-locaties komen in Amsterdam, Rijswijk, Emmen, Assen, Breda, Eindhoven, in de buurt van Maastricht, Helmond en Leeuwarden. In dunbevolktere gebieden worden kleinere locaties geopend met een geografische spreiding zodat de GGD dichtbij de burger opereert. Dit is bijvoorbeeld het geval in Zeeland waar 12 locaties operationeel worden waarvan 3 specifiek in Zeeuws-Vlaanderen. Aan de andere kant is in de grotere steden reeds een groot aantal, diverse vaccinatielocaties in bedrijf en is het niet nodig een XXL-locatie toe te voegen.

Waddeneilanden

Vanwege het beperkte inwonertal op de Waddeneiland heb ik besloten de boostervaccinatie voor alle inwoners boven de 18 jaar in één keer beschikbaar te stellen. Deze werkwijze is ook in de eerste ronde van de vaccinatiecampagne gevolgd. Op 10 december aanstaande hebben de inwoners van deze eilanden een boostervaccinatie aangeboden gekregen.

Stand van zaken op de BES-CAS-eilanden

Vanzelfsprekend wordt de boostercampagne ook uitgevoerd op de BES- CAS eilanden. De lokale GGD’en dragen zorg voor de planning en uitvoering van de boostercampagnes conform de RIVM-richtlijnen.

Curaçao, Aruba, Sint Maarten, en Bonaire starten, net als Europees Nederland, de boostercampagne met 60-plussers, bewoners van zorginstellingen en zorgpersoneel met direct patiënt- en cliëntcontact. Curaçao start op 13 december aanstaande. De andere genoemde eilanden zijn reeds gestart.

Vanuit logistiek oogpunt heb ik besloten dat Saba en Sint Eustatius de boostervaccinatie direct voor de hele in aanmerking komende bevolking (vanaf 18 jaar) mogelijk maken. De campagne start met de mensen van 60 jaar en ouder.

Saba start aankomende week, Sint Eustatius is reeds gestart.

Vooruitblik ten aanzien van mensen onder de 60 jaar

Na de jaarwisseling gaat de boostercampagne verder met de mensen onder de 60 jaar. Deze worden uitgenodigd van oud naar jong, in de 7e maand na de laatste vaccinatie of na een doorgemaakte corona besmetting. Tot in maart 2022 draait de GGD op een prikcapaciteit van 700.000 per week. Dit is het benodigde volume om iedereen in de 7e maand na de laatste vaccinatie uit de basisserie, een booster aan te kunnen bieden.

In het plenaire debat afgelopen woensdag over de ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft uw Kamer aandacht gevraagd voor het uitwerken van een jaarlijkse boostercampagne. Met het plan van aanpak van het RIVM en de GGD voor het boosteroffensief wordt een belangrijke stap gezet naar een robuuster plan voor de volgende rondes. De lessen die we hebben geleerd in de eerste ronde van de vaccinatiecampagne en in de uitvoering van de boostercampagne zijn zeer bruikbaar voor de toekomst.

Ik zal uw Kamer informeren over de voortgang van de boostercampagne bij de volgende brief stand van zaken COVID-19 die is voorzien voor 14 december aanstaande.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Kamerstuk 25 295, nrs. 1468, 1518 en 1560.

Naar boven