25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1457 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 september 2021

Hierbij informeer ik u, mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, over de nader uitgewerkte afspraken over de handhaving van de coronatoegangsbewijzen (CTB). De epidemie is nog niet voorbij. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden en hierop te anticiperen. Om een snelle verspreiding van het virus te voorkomen nu de 1,5 meter wordt losgelaten, zet het kabinet in op coronatoegangsbewijzen in settings waar personen dicht op elkaar verblijven. Dit geldt bijvoorbeeld voor de horeca, cultuur, evenementen en publiek bij professionele sportwedstrijden.

Afspraken handhavingskader

Met deze brief wordt tegemoet gekomen aan de toezegging die de Minister-President deed in het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus 16 september 2021 (Handelingen II 2020/21, nr. 107, Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus) en betreft een aanvulling op de brief aan uw Kamer, waarin ik u de uitgangspunten voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen gemeld.

De afgelopen week heeft het kabinet gesproken met het Veiligheidsberaad en de VNG om nadere afspraken te maken over de handhaving. Het kabinet erkent dat er een grote uitdaging ligt voor zowel de ondernemers als gemeenten om de controle op het CTB in goede banen te leiden. Het is belangrijk gezamenlijk op te trekken, daarom is er de afgelopen tijd met burgemeesters, politie, OM maar ook ondernemers gesproken om de invoering van het CTB vanaf aankomende zaterdag zo goed mogelijk te laten verlopen.

Het kabinet en het Veiligheidsberaad hebben over de handhaving met elkaar onderstaande afspraken gemaakt. Ondernemers, instellingen en verenigingen worden geacht te toetsen of bezoekers een geldig CTB hebben, dat correspondeert met hun legitimatie. Het is van groot belang dat ondernemers/instellingen/verenigingen de redelijkerwijs van hen te verwachten maximale inspanningen leveren om ervoor te zorgen dat de gestelde maatregelen worden nageleefd door bezoekers. Daarbij blijven we ook een groot beroep doen op burgers. Het naleven van de (basis)maatregelen levert een groot effect op in het terugdringen van het virus. Iedereen is daarmee zelf verantwoordelijk voor het op een juiste manier omgaan met toegangsbewijzen.

Gemeenten houden risicogericht en steekproefsgewijs toezicht. De handhaving richt zich daarmee primair op locaties waar het risico op besmetting en/of niet naleven het grootst is.

Deze werkwijze gaat uit van vertrouwen en doet recht aan de inspanningen die het overgrote deel van de ondernemers en instellingen doet om de maatregelen na te (doen) leven. Daar waar het niet goed gaat wordt de verantwoordelijke aangesproken en waar nodig wordt er gehandhaafd. Bestuursrechtelijke handhaving door gemeenten is in deze het sluitstuk en heeft het oogmerk om de naleving te bevorderen.

Bij het opzettelijk niet willen uitvoeren van het CTB zal direct steviger worden gehandhaafd bijvoorbeeld met een sluiting of het opleggen van een dwangsom.

Financiële tegemoetkoming

Omdat dit een extra opgave neerlegt bij ondernemers maar ook gemeenten, heeft het kabinet besloten om voor de periode van 25 september tot en met december 2021 € 45 miljoen euro beschikbaar te stellen. Dit geld kan worden ingezet voor bijvoorbeeld beveiligers, gastvrouwen of zogenaamde city hosts die ondernemers helpen bij de controle van het CTB. Deze middelen zullen via de Veiligheidsregio worden toegekend zodat de Veiligheidsregio samen met de inliggende gemeenten kan bezien waar deze middelen het meest effectief tot hun recht komen. Dit bedrag wordt verdeeld onder de veiligheidsregio’s naar rato van het aantal inwoners. Als middelen niet volledig worden besteed, zal dit terugvloeien naar het Rijk.

Het kabinet heeft daarnaast de toezegging gedaan om de nachthoreca financieel tegemoet te komen wanneer ze na 1 oktober nog gesloten zou zijn. Over de uitwerking van deze steunmaatregelen wordt uw Kamer zo snel mogelijk geïnformeerd.

Juridische grondslag bijdrage

Met betrekking tot het besluit van het kabinet om de veiligheidsregio’s een specifieke uitkering te verstrekken voor de controle van het corona-toegangsbewijs op locaties waar dat nodig is kan ik u meedelen dat deze wordt verstrekt op grond van artikel 8.3 van het Besluit veiligheidsregio’s.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven