25 295 Infectieziektenbestrijding

31 524 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie

31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid

Nr. 1395 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 juli 2021

Op 13 augustus a.s. zal in de Ministeriële Commissie Covid-19 een besluit worden genomen over het landelijke testbeleid na de zomer en het mogelijk loslaten van de anderhalvemetermaatregel in het middelbaar beroepsonderwijs (hierna: mbo) en hoger onderwijs (hierna: ho). In deze brief breng ik u graag op de hoogte van de voorbereidingen die in het mbo en ho worden getroffen ten aanzien van zelftesten, in aanloop naar een goede en veilige start van het nieuwe studiejaar.

In mijn brief d.d. 1 juli 2021 meldde ik u in reactie op de aangehouden motie Westerveld dat de huidige distributiestructuur in het onderwijs stopt na 31 juli.1 Vooruitlopend op het besluit op 13 augustus is, vanwege het huidige epidemiologisch beeld en de besmettingen onder jongeren, de verwachting dat zelftesten ook na de zomer onderdeel gaat uitmaken van de maatregelen.

Ik acht het daarom verstandig om de distributie van zelftesten aan studenten en medewerkers in het mbo en ho via het landelijke aanvraagportaal www.zelftestonderwijs.nl te continueren, in ieder geval tot 1 september 2021. Hierdoor zal, zoals eerder gemeld aan Uw Kamer, de onrechtmatigheid die gepaard ging met het distributieproces in stand blijven.2 De distributie van zelftesten in het nieuwe studiejaar zal worden meegenomen bij de besluitvorming van 13 augustus aanstaande. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor de nieuwe contractuele afspraken en aanbesteding die dan nodig zijn.

Over de mogelijkheid om ook ná 31 juli zelftesten te kunnen aanvragen via het landelijke aanvraagportaal zal ik spoedig communiceren naar onderwijsinstellingen, studenten en medewerkers. De communicatie loopt via onderwijsbestuurders, koepels en studentenorganisaties, het portaal en sociale media. Daarnaast voer ik ook reeds nadere gesprekken over de infrastructuur voor het distribueren van zelftesten naar onderwijslocaties voor na de zomer, waarbij de besluitvorming op 13 augustus leidend zal zijn.

Initieel was voorzien om € 71,5 miljoen in te zetten voor de distributie van zelftesten in het mbo en ho en daaraan gelieerde activiteiten zoals communicatie tot en met juli 2021. Deze middelen zijn middels de Negende Incidentele Suppletoire Begroting aan de begroting van OCW toegevoegd.3 Het continueren van de distributie van zelftesten via het landelijke aanvraagportaal tot in ieder geval 1 september 2021 kan worden opgevangen binnen dit budget.

Op deze wijze beoog ik met het distribueren van zelftesten in het mbo en hoger onderwijs bij te dragen aan een veilige start van het nieuwe studiejaar, dat hopelijk zonder de anderhalvemetermaatregel van start kan gaan. Op 13 augustus vindt daarover nadere besluitvorming plaats.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven


X Noot
2

Kamerstuk 25 295, nr. 1179.

X Noot
3

Kamerstuk 35 806, A.

Naar boven