25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1060 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 maart 2021

Vanavond heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) mij geadviseerd de toediening van het AstraZeneca-vaccin in afwachting van nader onderzoek te pauzeren. Aanleiding hiervoor is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen over het COVID-19 vaccin van AstraZeneca. Het gaat om een nieuw beeld, anders dan de eerdere gemelde trombosegevallen na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde.

Het CBG geeft aan dat in totaal zes nieuwe meldingen zijn binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen van ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. De klachten zijn na vaccinatie ontstaan, maar vooralsnog is geen oorzakelijk verband aangetoond tussen het vaccin en deze meldingen. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend. Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het Europees Medicijnagentschap (EMA) onderzoekt op dit moment alle meldingen van trombose en andere aandoeningen die met bloedstolling te maken hebben na vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca.

Ik wil benadrukken dat, zoals hierboven aangegeven, vooralsnog geen verband is aangetoond tussen het vaccin en deze meldingen. De adviezen van de Gezondheidsraad van 4 februari jl. en 8 maart jl. stellen dat het vaccin voldoende veilig en werkzaam is tegen COVID-19. Met het beschikbaar komen van deze nieuwe informatie vind ik het echter van groot belang dat deze meldingen goed worden onderzocht. Vanuit het voorzorgsprincipe heb ik daarom besloten het toedienen van het AstraZeneca-vaccin te pauzeren voor twee weken (tot en met 28 maart), in afwachting van nader advies van het EMA. Zodra deze adviezen beschikbaar zijn, zal ik uw Kamer daarvan op de hoogte stellen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven