25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1029 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 februari 2021

Bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid zijn verzoeken binnengekomen om openbaarmaking van documenten die betrekking hebben op de bestrijding van de COVID-19 crisis op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (hierna: Wob). Deze verzoeken gaan over een grote hoeveelheid documenten die voor publicatie beoordeeld moeten worden. De documenten zijn opgesteld door en berusten bij meer departementen, moeten worden beoordeeld door meer departementen en moeten worden bezien in onderlinge samenhang.Dit heeft helaas gevolgen voor de doorlooptijd, waardoor een tijdig besluit over publicatie niet altijd mogelijk blijkt. Ik vraag daarvoor uw begrip evenals het begrip van de journalisten, in de wetenschap dat momenteel hard wordt gewerkt om een en ander zo spoedig mogelijk af te handelen. Vanzelfsprekend zal ik, zoals te doen gebruikelijk, uw Kamer informeren wanneer relevant geachte documenten (deels) openbaar gemaakt worden.

Hierbij bied ik uw Kamer ter informatie het besluit op grond van de Wob aan dat betrekking heeft op documenten van de vergaderingen van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (hierna MCCb) die zijn gehouden in het kader van de COVID-19 crisis. Dit besluit heb ik genomen naar aanleiding van verschillende verzoeken tot openbaarmaking van documenten van de vergaderingen van de MCCb voor de periode maart 2020 tot en met juni 2020.

De behandeling van de Wob-verzoeken rond de MCCb is een relatief lang proces geweest waarbij ongeveer alle ministeries betrokken zijn geweest. Het uitgangspunt bij de openbaarmaking is transparantie.

Het bewuste besluit treft u als bijlage aan1. De (gedeeltelijk) openbaar gemaakte documenten zijn tevens te vinden bij het besluit op wobcovid19.rijksoverheid.nl.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven