25 218
Wijziging van het op 15 juli 1982 te Parijs tot stand gekomen Verdrag tot oprichting van de Europese Organisatie voor Telecommunicatiesatellieten «EUTELSAT»; Parijs, 16 januari 1996, en wijziging van de bijbehorende Exploitatie-overeenkomst; Parijs, 21 februari 1996

nr. 191
nr. 1
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

's-Gravenhage, 3 februari 1997

Ter griffie van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 4 februari 1997. De wens dat het verdrag aan de uitdrukkelijke goedkeuring van de Staten-Generaal wordt onderworpen kan door of namens een van de kamers of door ten minste vijftien leden van de Eerste Kamer dan wel dertig leden van de Tweede Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 6 maart 1997.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 2, eerste lid, en artikel 5, eerste lid, van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen, de Raad van State gehoord, heb ik de eer U hierbij ter stilzwijgende goedkeuring over te leggen de op 16 januari 1996 te Parijs aangenomen wijziging van het op 15 juli 1982 te Parijs tot stand gekomen Verdrag tot oprichting van de Europese Organisatie voor Telecommunicatiesatellieten «EUTELSAT» en de op 21 februari 1996 te Parijs aangenomen wijziging van de bijbehorende Exploitatieovereenkomst (Trb. 1996, 220)1.

Een toelichtende nota bij deze verdragswijzigingen treft U eveneens hierbij aan.

De goedkeuring wordt alleen voor Nederland gevraagd.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

H. A. F. M. O. van Mierlo

TOELICHTENDE NOTA

Wijziging van het Verdrag

Tijdens de Negentiende Assemblee van Partijen, gehouden in januari 1996 te Parijs, werden onderhavige wijzigingen aangenomen van het op 15 juli 1982 te Parijs tot stand gekomen Verdrag tot oprichting van de Europese Organisatie voor Telecommunicatiesatellieten «EUTELSAT» (Trb. 1983, 96). De wijzigingen betreffen de artikelen II, X, XI, XVI en XVIII van het verdrag.

Het gewijzigde onderdeel b van artikel II strekt er toe om meerdere ondertekenaars per land van de Exploitatie-overeenkomst de EUTELSAT-ruimtesector te laten gebruiken en de werkzaamheden van EUTELSAT te ondersteunen.

In artikel X, onderdeel a, is thans het vereiste van een minimum-investeringsaandeel voor de Ondertekenaar opgenomen en in onderdeel b van dit artikel is het aantal Ondertekenaars, dat door een Lid van de Raad mag worden vertegenwoordigd, verdubbeld van twee naar vier.

Artikel XI, onderdelen f en g, bevatten de gewijzigde samenstelling van het quorum in de Raad van Ondertekenaars en de gewijzigde stemverhouding in genoemde Raad.

Artikel XVI komt in zijn geheel te vervallen; het betreft de clausule inzake «wezenlijke economische schade», die moest dienen om belangrijke concurrentie van andere systemen te voorkomen, aangezien Partijen deze systemen indertijd als een mogelijke bedreiging zagen voor een succesvolle ontwikkeling van het EUTELSAT-systeem.

Het artikel XVIII wordt in verband met de andere wijzigingen aangevuld met een bepaling inhoudende dat bij opzegging van de Exploitatie-overeenkomst door een Ondertekenaar de Partij die de Ondertekenaar heeft aangewezen zich in dat geval ook zelf terug trekt, tenzij er nog andere Ondertekenaars van dat land zijn of worden aangewezen.

Wijziging van de Exploitatie-overeenkomst

Tijdens de tweeënzestigste bijeenkomst van de Raad van Ondertekenaars, gehouden in februari 1996 te Parijs, werd een wijziging aangenomen van de op 15 juli 1982 te Parijs tot stand gekomen Exploitatie-overeenkomst inzake de Europese Organisatie voor Telecommunicatiesatellieten «EUTELSAT» (Trb. 1983, 96).

De voorgestelde wijziging van artikel 15 van de Exploitatie-overeenkomst houdt direct verband met de zich wijzigende regelgeving op het gebied van satellietcommunicatie in veel lid-staten van EUTELSAT. Naast het gebruik van capaciteit van EUTELSAT-satellieten door investeerders in EUTELSAT, beoogt onderhavige wijziging dat ook niet-ondertekenaars van de voorzieningen van EUTELSAT gebruik kunnen maken, dit laatste op basis van een overeenkomst tussen de Partij en de Ondertekenaar van de betrokken lid-staat. Aanmelding van grondstations kan thans op grond van het huidige artikel 15, onderdeel a, alleen via een Ondertekenaar plaatsvinden.

Koninkrijkpositie

De wijzigingen zullen, evenals Verdrag en Exploitatie-overeenkomst, alleen voor Nederland gelden.

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt, omdat het zonder meer instemmend luidt (artikel 25a, vierde lid, onder b, van de Wet op de Raad van State).

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

A. Jorritsma-Lebbink

De Minister van Buitenlandse Zaken,

H. A. F. M. O. van Mierlo


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

Naar boven