24 587 Justitiële Inrichtingen

Nr. 953 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 april 2024

Op 26 maart 2024 heb ik uw verzoek om reactie op een e-mail van mw. K. van der E. d.d. 12 maart 2024 over een tbs-gestelde op TikTok ontvangen. In deze brief reageer ik op deze e-mail. Ik kan, in verband met privacy, niet in gaan op individuele gevallen. Wel kan ik het algemeen beleid rondom het gebruik van internet en mobiele telefoons onder tbs-gestelden toelichten.

Het gebruik van internet en mobiele telefoons door tbs-gestelden hangt af van de wetgeving die van toepassing is in de kliniek waar de tbs-gestelde is opgenomen en van het beveiligingsniveau waar hij is geplaatst.

Forensische Psychiatrische Centra (FPC’s) zijn klinieken met het hoogste beveiligingsniveau (niveau 4). In FPC’s is de Beginselenwet verpleging ter beschikking gestelden van toepassing. Op grond van die wet zijn mobiele telefoons niet toegestaan. Het is mogelijk voor patiënten om gebruik te maken van het internet via computers in de kliniek, indien hiervoor toestemming is gegeven in het kader van het individuele behandelplan. Hier is toezicht op vanuit de kliniek. In dit kader zijn bijvoorbeeld bepaalde websites afgeschermd.

De kliniek waarnaar in de e-mail wordt gerefereerd, De Woenselse Poort, is een Forensische Psychiatrische Kliniek (FPK) met beveiligingsniveaus 1, 2 en 3. De rechten en plichten van patiënten in deze kliniek zijn vastgelegd in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg. Op grond van die wet kan in de huisregels worden bepaald dat gebruik van internet of mobiele telefoons niet is toegestaan als dat vanwege de orde en veiligheid in de kliniek passend is bij de doelgroep. Op beveiligingsniveau 3 in De Woenselse Poort is het gebruik van internet of een eigen telefoon verboden. Op de beveiligingsniveaus 1 en 2 zijn gebruik van internet en mobiele telefoons wel toegestaan. Het kan echter zijn dat op grond van de bijzondere voorwaarden uit het vonnis en/of het persoonlijk behandelplan daar voor individuele tbs-gestelden restricties aan verbonden zijn. Aan het begin van de tbs-maatregel worden tbs-gestelden altijd eerst op beveiligingsniveaus 3 of 4 geplaatst. Op beveiligingsniveau 1 en 2 zijn tbs-gestelden verder in het behandeltraject en hebben meer vrijheden zoals transmuraal verlof of proefverlof.

Een tbs-behandeling is gericht op een veilige terugkeer van de tbs-gestelde in de samenleving. De tbs-gestelde leert hier middels intensieve behandelingen en therapieën om te gaan met zijn of haar problematiek. Stapsgewijs en gecontroleerd krijgt de tbs-gestelde, wanneer dit door de kliniek veilig wordt geacht, meer vrijheden om zo goed mogelijk het leven buiten de tbs-kliniek na te bootsen en de geleerde vaardigheden te oefenen. In het kader van een verantwoord en veilig resocialisatietraject maakt ook het leren omgaan met internet onderdeel uit van de behandeling van de cliënten. Immers, ook buiten de kliniek zal de tbs-gestelde op een verantwoorde manier met sociale media moeten kunnen omgaan. Bij een overtreding van de wet en/of gestelde voorwaarden door een tbs gestelde, zoals onjuist gebruik van telefoon en/of internet, worden op basis van de in de kliniek geldende wetgeving passende individuele maatregelen getroffen. Dit zou ook een inperking van vrijheden kunnen betekenen wat betreft de toegang tot internet.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind

Naar boven