24 587 Justitiële Inrichtingen

Nr. 875 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 november 2022

Tijdens het debat met uw vaste commissie voor Justitie en Veiligheid op 19 oktober jl. (Kamerstuk 24 587, nr. 863) heb ik onder andere toegezegd na te zullen gaan of het advies van de landsadvocaat in de zaak Y. Taghi aan uw Kamer kon worden verstrekt. Dit was op verzoek van het lid Ellian (VVD).

Daarnaast is op verzoek van het lid Knops (CDA) toegezegd een brief aan uw Kamer sturen waarin in retrospectief wordt gekeken naar dezelfde zaak en het weigeren van de toegang tot de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Langs deze weg doe ik eerstgenoemde toezegging gestand. Voor laatstgenoemde toezegging doe ik uw Kamer een procesvoorstel.

Advies Landsadvocaat inzake casus Y. Taghi

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft samen met het OM, de politie en de PI Vught informatie uitgewisseld met als doel tot zorgvuldige besluitvorming te komen over het verzoek om Youssef T. als advocaat toe te laten tot de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) te Vught. Voor deze besluitvorming heeft het Gedetineerden Recherche Informatiepunt (GRIP) rapportages opgesteld.1 Op basis van deze rapportages heeft de directeur van de EBI besloten Youssef T. de toegang als advocaat te weigeren. Tegen dit besluit is geprocedeerd tot de hoogste detentierechter. In deze procedure heeft de Landsadvocaat de directeur van PI Vught vertegenwoordigd en namens hem stukken ingebracht. Aangezien het hier om rechtspositionele individuele aangelegenheden gaat en omdat deze zaak nog onder de strafrechter is verstrek ik deze stukken niet aan uw Kamer.

Retrospectief casus Y. Taghi

Het lid Knops verzocht mij in retrospectief naar deze zaak te kijken. Ik ben bereid dat te doen, maar niet tijdens de lopende strafrechtszaak. Bovendien wil ik dan, zoals ik heb gezegd op 19 oktober jl. ook het gesprek aangaan met de advocatuur om te bespreken hoe deze zaak is opgepakt, wat de ervaringen vanuit de advocatuur zijn en lessen die men heeft geleerd.

Zodra ik die gesprekken heb gevoerd én er een uitspraak is zal ik uw Kamer informeren. Ik streef ernaar dit te doen bij de volgende voortgangsbrief van de Taskforce «Aanpak georganiseerde criminaliteit tijdens detentie en berechting», die ik in het eerste kwartaal van 2023 aan uw Kamer stuur.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind


X Noot
1

Het GRIP is een team binnen de Dienst Landelijke Informatieorganisatie van de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. Het GRIP werkt onder gezag van het OM. Het doel van het GRIP is het optimaliseren van de samenwerking tussen het OM, de politie en de DJI door het verbeteren en kanaliseren van de informatie-uitwisseling in het kader van de handhaving van de orde en veiligheid binnen penitentiaire inrichtingen.

Naar boven