24 587
Justitiële Inrichtingen

nr. 368
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 november 2009

Tijdens het voortgezet algemeen overleg van 23 september jl. over het Masterplan gevangeniswezen 2009–2014 en het Programma Modernisering gevangeniswezen heb ik toegezegd uw Kamer zo spoedig mogelijk te informeren over de uitkomsten van het overleg met België over het beschikbaar stellen van de penitentiaire inrichting Tilburg voor de uitvoering van Belgische vonnissen. Deze gesprekken zijn tot stand gekomen omdat in België sprake is van een capaciteitstekort en ik in Nederland zocht naar maatregelen om de personele consequenties van het Masterplan zoveel mogelijk te beperken.

Op 31 oktober 2009 met de Belgische Minister van Justitie een verdrag tussen Nederland en België ondertekend dat de regels bevat op basis waarvan de terbeschikkingstelling van de PI Tilburg kan plaatsvinden. Daarmee is in het belang van beide landen een innovatieve vorm van samenwerking tot stand gebracht die uniek is in de wereld.

Het verdrag regelt dat Nederland tegen betaling de penitentiaire inrichting Tilburg en het daarbij behorende personeel ter beschikking stelt en het gehele beheer van de inrichting blijft verzorgen. België zal de penitentiaire inrichting Tilburg gebruiken om in België opgelegde vrijheidsstraffen ten uitvoer te leggen volgens de regels van het Belgische recht en onder leiding van een Belgische directie. Het terrein van de penitentiaire inrichting blijft Nederlands grondgebied. In het verdrag zijn bepalingen opgenomen die waarborgen dat België alleen gedetineerden plaatst die passen bij het beveiligingsniveau van de penitentiaire inrichting Tilburg.

Afgesproken is dat België ten minste 500 detentieplaatsen afneemt tegen een forfaitair bedrag van € 30 miljoen per jaar. Het bedrag van € 30 miljoen wordt jaarlijks geïndexeerd. Een aantal specifieke kosten, vervoerskosten en bepaalde medische kosten, zullen daarnaast op declaratiebasis door België aan Nederland worden vergoed.

België krijgt tot 31 december 2012 de beschikking over de PI Tilburg. Afhankelijk van de ontwikkelingen in de behoefte aan celcapaciteit in beide landen, kan de terbeschikkingstelling van de PI Tilburg een jaar eerder, maar ook een jaar later dan 31 december 2012 eindigen.

Het verdrag zal door het Nederlandse en het Belgische parlement moeten worden goedgekeurd, alvorens het inwerking kan treden. Het Nederlandse wetsvoorstel zal heden, 2 november 2009, aan Hare Majesteit de Koningin worden gezonden voor de advisering door de Raad van State. Daarbij wordt om een spoedadvies gevraagd. Het Belgische wetsvoorstel zal op korte termijn worden ingediend in het Belgische parlement.

Parallel aan de goedkeuringsprocedure zal in beide landen aan maatregelen gewerkt worden ter voorbereiding van de inwerkingtreding van het verdrag. De Belgische Minister van Justitie en ik streven ernaar dat op zo kort mogelijk termijn de PI Tilburg daadwerkelijk door België in gebruik kan worden genomen.

Door het beschikbaar stellen van Nederlandse detentiecapaciteit aan België kan het sluiten van de in mijn brief van 19 mei jl.1 genoemde penitentiaire inrichtingen op een later tijdstip plaatsvinden. De volgende in de brief genoemde locaties Noordsingel (PI Rotterdam), Bankenbosch (PI Veenhuizen, gefaseerd), de locaties Schutterswei en ’t Keern (beide PI Noord Holland Noord), alsmede de locatie Maashegge (PI Zuid Oost) zullen nu per 31 december 2012 worden gesloten. Mocht de terbeschikkingstelling van de gevangenis te Tilburg aan België met één jaar worden verlengd dan wel vervroegd, dan heeft dit tot gevolg dat de sluiting van voornoemde PI’s ook metéén jaar verschuift.

De twee units in Scheveningen zijn inmiddels gesloten. Vanuit bouwtechnische overwegingen dient unit 1 van de penitentiaire inrichting in Vught te worden gesloten; de sluitingsdatum is nu voorzien per 1 januari 2012.

Als gevolg van het later sluiten van de PI’s is meer tijd beschikbaar om het betrokken personeel van DJI van werk naar werk te begeleiden. Hierdoor kunnen de personele consequenties van het Masterplan gevangeniswezen zo veel mogelijk beperkt blijven.

De staatssecretaris van Justitie,

N. Albayrak


XNoot
1

Kamerstukken II, vergaderjaar 2008–2009, 24 587, nr. 341.

Naar boven