24 271
Wijziging van de Wet voorkoming verontreiniging door schepen, de Wet bestrijding ongevallen Noordzee en de Wet op de economische delicten in verband met richtlijn nr. 93/75/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 13 september 1993 betreffende de minimumeisen voor schepen die gevaarlijke of verontreinigende goederen vervoeren en die naar of uit de zeehavens van de Gemeenschap varen (PbEG L 247)

nr. 5
VERSLAG

Vastgesteld 30 november 1995

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat1, belast met het voorbereidend onderzoek naar bovengenoemd wetsvoorstel, heeft de eer van haar bevindingen als volgt verslag uit te brengen.

Onder het voorbehoud dat de regering de gemaakte opmerkingen en gestelde vragen zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare beraadslagingen over dit wetsvoorstel genoegzaam voorbereid.

De leden van de fractie van de Partij van de Arbeid hebben met belangstelling kennis genomen van het wetsvoorstel. Het vervoer van schadelijke en gevaarlijke stoffen op zee vindt op grote schaal plaats en verontreinigingen en ongevallen komen helaas regelmatig voor. Hoewel de Nederlandse wetgeving ten aanzien van voorkoming van verontreiniging en ongevallen op zee zeker niet slecht is, achten deze leden elke verbetering en aanscherping van harte welkom.

De leden van de PvdA-fractie stemmen in dat verband in met de precisering van het begrip «exploitant» en met de uitbreiding van de meldingsplicht naar alle categorieën schadelijke en gevaarlijke stoffen. Ook kunnen zij zich vinden in de voorgestelde procedure, die er op neerkomt dat degene die de stoffen aanbiedt daarvan volledig aangifte doet aan de kapitein, de exploitant of de agent van het schip. Indien deze aangifte aan de kapitein wordt gedaan, dient deze informatie vóór vertrek ook beschikbaar te worden gesteld aan de exploitant of agent aan de wal. Alleen op die manier, zo stellen deze leden, kan na een ongeval of verontreiniging slagvaardig worden opgetreden.

Vraagtekens zetten de leden van de PvdA-fractie bij de in artikel II voorgestelde uitbreiding van de verplichting tot informatieverstrekking door de kapitein van een schip dat als gevolg van een incident een bedreiging vormt voor de kust van een lidstaat. Enerzijds stemmen zij van

harte in met de uitbreiding als zodanig, anderzijds hebben zij twijfels over de juridische haalbaarheid ervan. Zoals de regering zelf aangeeft, kan op grond van de vrije zeevaart buiten de territoriale wateren en in lijn met het VN-Zeerechtverdrag, een meldingsverplichting door een kuststaat aan buitenlandse schepen op volle zee alleen worden opgelegd in het kader van een internationale overeenkomst.

Terecht heeft Nederland bij de totstandkoming van deze Europese Richtlijn gewezen op het aspect van de rechtsbevoegdheid.

Het valt deze leden op dat, nadat een meerderheid van de lidstaten toch voorstander blijkt van het opnemen van de verplichting, Nederland gehoor geeft aan de Richtlijn. De regering volstaat met te wijzen op het spanningsveld tussen het internationale en het Europese recht. Graag vernemen deze leden van de regering welke consequenties een en ander kan hebben voor de rechtskracht van het wetsvoorstel.

De voorzitter van de commissie,

Biesheuvel

De griffier van de commissie,

Tielens-Tripels


XNoot
1

Samenstelling: Leden: Blaauw (VVD), ondervoorzitter, Van den Berg (SGP), Lilipaly (PvdA), Biesheuvel (CDA), voorzitter, Reitsma (CDA), Versnel-Schmitz (D66), Van Gijzel (PvdA), Leers (CDA), Van Heemst (PvdA), Verbugt (VVD), Van Rooy (CDA), Poppe (SP), Van 't Riet (D66), Duivesteijn (PvdA), H. G. J. Kamp (VVD), Stellingwerf (RPF), Crone (PvdA), Roethof (D66), M. Vos (GroenLinks), Verkerk (AOV), Van Zuijlen (PvdA), Van Waning (D66), Keur (VVD), Hofstra (VVD), Assen (CDA). Plv. leden: Blauw (VVD), Schutte (GPV), Van Gelder (PvdA), Soutendijk-van Appeldoorn (CDA), Dankers (CDA), Jeekel (D66), vacature PvdA, Terpstra (CDA), Huys (PvdA), Korthals (VVD), Esselink (CDA), vacature CD, Hillen (CDA), H. Vos (PvdA), Remkes (VVD), Leerkes (U55+), Witteveen-Hevinga (PvdA), Augusteijn-Esser (D66), Rosenmöller (GroenLinks), Boogaard (Groep Nijpels), Valk (PvdA), Hoekema (D66), Klein Molekamp (VVD), Te Veldhuis (VVD), Van der Linden (CDA).

Naar boven