24 170 Gehandicaptenbeleid

Nr. 160 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juni 2017

Met de brief van 22 december 2016 (over de stand van zaken moties en toezeggingen (Kamerstuk 34 550 XVI, nr. 129)) is een analyse van Significant naar de ontwikkeling van geleverde zorg en begeleiding aan zintuiglijk gehandicapten aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarbij is aangegeven dat VWS samen met partijen zal bezien welke acties er nodig zijn naar aanleiding van deze analyse en uw Kamer hierover te informeren.

De signalen uit de analyse neem ik serieus. De uitkomsten heb ik besproken met de Oogvereniging, het Platform voor doven, slechthorenden en taalontwikkelingstoornissen, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), SIAC1, VIVIS2 en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Met partijen zijn diverse acties afgesproken. Zo starten cliëntorganisaties samen met zorgaanbieders een project om de bekendheid binnen gemeenten met mensen met een zintuiglijke beperking te vergroten. Dit initiatief ondersteun ik met een subsidie. Zorgaanbieders hebben inmiddels ook extra geïnvesteerd in voorlichting aan gemeenten over de betekenis van blind of slechtziend zijn voor het dagelijks functioneren. Daarnaast hebben de Oogvereniging, VIVIS en ZN afspraken gemaakt om (vanaf 2018) te komen tot een simpelere werkwijze voor beperkte revalidatievragen en herindicaties. Ook kijkt VIVIS samen met de NOG3 naar de zorg in de visuele zorgketen, te beginnen bij de oogarts. Zodat blinden en slechtzienden beter geholpen worden met de benodigde zorg. Tot slot is samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Zorginstituut gesproken met de Oogvereniging, het Platform voor doven, slechthorenden en taalontwikkelingstoornissen, SIAC, VIVIS en ZN om helder te krijgen waar er onduidelijkheid in de regelgeving is en wat de logische oplossing hiervan zou zijn. Door deze overleggen is er bijvoorbeeld duidelijkheid gekomen hoe de ZG-zorg geregeld is voor mensen die in een Wlz-instelling verblijven4 en zijn er vervolgens diverse bijeenkomsten georganiseerd met zorgverleners voor visueel- en/of verstandelijk gehandicapten. Momenteel werkt de NVAVG5 aan richtlijnen ketenzorg visuele beperkingen bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit is onderdeel van de kwaliteitsagenda langdurige gehandicaptenzorg.

Wij blijven met partijen in de zintuiglijke gehandicaptenzorg in gesprek om vinger aan de pols te houden en indien nodig gezamenlijk met partijen aanvullende activiteiten op te pakken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

SIAC staat voor de Samenwerkende Instellingen voor mensen met Auditieve en/of Communicatieve beperkingen.

X Noot
2

VIVIS zijn de samenwerkende partijen in de visuele revalidatiezorg

X Noot
3

Nederlands Oogheelkundig Gezelschap

X Noot
4

https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/z/zintuiglijk-gehandicaptenzorg-zvw onder het kopje: ZG-zorg aan cliënten die in de Wlz verblijven

X Noot
5

Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten

Naar boven