24 095 Frequentiebeleid

Nr. 567 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 september 2022

Met mijn brief van 8 juli 2022 (Kamerstuk 24 095, nr. 564) heb ik de Tweede Kamer geïnformeerd over mijn appreciatie van het advies van de Adviescommissie verdeling 3,5 GHz-band en waarborging nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie, en heb ik een overzicht gegeven van te nemen stappen inclusief streefdata. De beoogde planning voor publicatie van het besluit tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 (NFP) dat voor de 3,5 GHz-band nodig is, was 1 oktober 2022. Met deze brief kom ik tegemoet aan uw verzoek van 15 september jl. om de Tweede Kamer een stand van zaken te doen toekomen inzake de 3,5 GHz-band.

In juli en augustus is het ontwerpbesluit middels een zienswijzeprocedure conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht voorbereid. In deze procedure zijn verschillende zienswijzen ingediend. De zienswijzen gaan onder andere over de keuze voor een bandindeling waarbij voor lokale mobiele netwerken 100 MHz aaneengesloten spectrum beschikbaar wordt gesteld aan de onderkant van de 3,5 GHz-band. Sommige indieners zijn voorstander van deze bandindeling, maar andere indieners pleiten juist voor plaatsing van lokale mobiele netwerken bovenin de 3,5 GHz-band.

Om tot een zorgvuldig besluit te komen en gelet op de soms inhoudelijk elkaar tegensprekende zienswijzen, heb ik voor de beoordeling meer tijd nodig dan de eerder aan uw Kamer genoemde streefdatum van 1 oktober 2022 voor publicatie van het definitieve wijzigingsbesluit. Ik verwacht uiterlijk voor het eind van het jaar dit besluit te kunnen nemen. Ik ben mij daarbij bewust van het belang om de 3,5 GHz-band zo snel mogelijk beschikbaar te stellen voor mobiele communicatie. Dat belang is echter uiteindelijk ook gediend met een zorgvuldig onderbouwd en daardoor robuust wijzigingsbesluit van het NFP.

Zoals ook aangegeven in mijn brief van 8 juli jl. zijn meerdere onzekere factoren van invloed op de werkelijke datum van (gedeeltelijke) beschikbaarstelling van de band. Dit geldt voor onder meer de migratie van 12 lokale gebruikers in de band. Daarnaast kan de inhoud van het wijzigingsbesluit van invloed zijn op bijvoorbeeld de keuze voor het veilingmodel en de complexiteit van de migratie. Tot slot ben ik in goed overleg met Inmarsat over de migratie van het nood-, spoed- en veiligheidsverkeer naar Griekenland.

Hoewel een later NFP-besluit een tegenvaller voor de planning is en daarmee de kans op vertraging is toegenomen, blijf ik streven naar beschikbaarstelling van de band voor landelijk mobiel gebruik (5G) per 1 december 2023.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven