24 095 Frequentiebeleid

Nr. 557 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 februari 2022

Hierbij bied ik u het Jaarplan Toezicht 2022 van Agentschap Telecom aan1. In dit jaarplan beschrijft het agentschap de programmering van het toezicht.

Twee maatschappelijke ontwikkelingen die samenkomen en elkaar versterken: de digitale transitie en de energietransitie. Het agentschap, onder andere belast met het toezicht op de naleving van regels verbonden aan onze hoogstaande vaste en draadloze digitale infrastructuur in Nederland, staat er midden in. Een infrastructuur die niet alleen verbonden is met, maar onderdeel is van, de al bijna wereldomspannende digitale infrastructuur. De digitalisering dringt daarbij steeds verder in de haarvaten van ons bestaan en de hedendaagse samenleving draait inmiddels vrijwel volledig op (mobiele) data. De ooit virtuele wereld is, met een almaar toenemend tempo en impact, tastbaarder geworden. Dat biedt geweldige benutbare kansen, maar zoals zo vaak verbonden aan goede ontwikkelingen, brengt dat ook risico’s met zich mee. Solide eisen en spelregels, uitvoerbaar en handhaafbaar, dienen ter beheersing van die risico’s.

Het domein waar Agentschap Telecom als toezichthouder voor staat omvat de beschikbaarheid, weerbaarheid en veiligheid van digitale infrastructuren en het vertrouwen in het gebruik en veiligheid van apparaten, zodat Nederland veilig verbonden is en blijft. Daarnaast ziet Agentschap Telecom er op toe dat het gebruik van frequentieruimte zodanig storingsvrij verloopt dat de, eindige en soms zelfs schaarse, frequentieruimte optimaal kan worden benut. Ook houdt Agentschap Telecom toezicht op de kabel- en leidingeninfrastructuur en de meet- en weeginfrastructuur in Nederland.

Alle veranderingen brengen met zich mee dat voor het agentschap nieuwe taken zich aandienen terwijl bestaande taken, zoals bijvoorbeeld de zorg voor een bruikbaar frequentiespectrum, even goed blijven. Beoogd is een nieuwe rol als de Nationale Cybersecuritycertificeringsautoriteit op grond van de Europese cyberbeveiligingsverordening. Deze verordening introduceert een Europees stelsel voor cybersecurity certificering van ICT-producten, -diensten en -processen.

Toekomstige taken liggen daarnaast mogelijk in het verschiet als het gaat om het toezicht op de eisen gesteld aan artificiële intelligentie en in het bijzonder de toepassing van algoritmen.

Drie centrale thema's in de programmering van het toezicht voor 2022 zijn:

  • Energietransitie en de digitale transitie;

  • Telecomsecurity;

  • Kwaliteit en betrouwbaarheid van mobiele netwerken.

De energietransitie en de digitale transitie versterken elkaar. Cybersecurityrisico’s kunnen, als deze massaal worden benut, gevolgen hebben voor de energiebalans en verstoringen van de elektrische energievoorziening hebben invloed op het digitale domein. Het is daarom van belang dat slimme apparaten veilig zijn en blijven. Mede vanuit dit eerste thema blijft Agentschap Telecom daarom het toezicht intensiveren op cyberveiligheid van apparaten.

Het tweede thema betreft telecomsecurity. Binnen dit thema wordt prioriteit gegeven aan het toezicht op de aangescherpte zorgplicht (veiligheid en integriteit van kritieke netwerkonderdelen) voor telecommunicatie-aanbieders. Dit wordt in 2022 verder vormgegeven. Mede naar aanleiding van een incidentonderzoek in 2021 is telecomsecurity als prioritair thema voor 2022 benoemd.

Het derde thema betreft de kwaliteit en betrouwbaarheid van mobiele netwerken zoals de dekkings- en snelheidseisen van 5G. Deze eisen zijn opgenomen in de voorwaarden van de vergunningen voor het gebruik van frequentieruimte. Het doel is dat zoveel als mogelijk eindgebruikers van mobiele netwerken, zoals consumenten en zakelijke gebruikers, kunnen beschikken over veilige en snelle mobiele dataverbindingen.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven