24 095 Frequentiebeleid

Nr. 534 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 mei 2021

In mijn brief van maart 20211 aan uw Kamer, heb ik laten weten dat conform uw wens uitvoering wordt gegeven aan de verlenging van de bestaande FM-licenties voor commerciële radiostations teneinde tijdig de daarvoor noodzakelijke verlengbaarheidsbesluiten te kunnen publiceren. Alvorens ik daartoe over kan gaan is het noodzakelijk om een besluit te nemen over de termijn die voor deze verlenging gaat gelden.

Een van de elementen die voor de verlenging van de bestaande vergunningen noodzakelijk is, is de berekening van de verlengingsprijzen. Recent heeft SEO Economisch Onderzoek te Amsterdam (SEO) vooruitlopend op de definitieve rapportage doorberekend wat de verlengingsprijzen zijn voor twee versus drie jaar voor de landelijke commerciële radiovergunningen. SEO heeft bij het uitrekenen van deze prijzen het effect van de coronacrises op de reclame-inkomsten en de marktvooruitzichten verdisconteerd. Eind mei zal ook de rapportage zelf in concept gereed zijn. In deze conceptrapportage zal naast de bedragen ook de gebruikte systematiek uiteen worden gezet. De door SEO gehanteerde systematiek die door de rechter is goedgekeurd, sluit aan bij eerder gebruikte methodes om kortlopende verlengingen te berekenen2 en bij de uitgangspunten die gebruikt zijn bij de verlenging van de commerciële radiovergunningen in 2011 en 2017. Uiteraard zal de conceptrapportage worden gedeeld met en worden toegelicht aan de landelijke sector.

De conceptbedragen van SEO heb ik eveneens met de landelijke sector gedeeld. Uit de berekening van SEO komt naar voren dat er voor vijf van de negen landelijke commerciële radiovergunningen geen bedrag verschuldigd is.

Er is daarbij geen verschil tussen een verlengingstermijn van twee jaar en een termijn van drie jaar. Voor de verlenging van vier3 landelijke ongeclausuleerde commerciële radiovergunningen zal wel een aanzienlijk bedrag moeten worden betaald. De sector heeft echter aangegeven waarde te blijven hechten aan een verlenging voor een termijn van drie jaar om de gevolgen van de coronacrises op te kunnen vangen.

Voor de niet-landelijke commerciële radiovergunningen zijn de verlengingsprijzen nog niet bekend. In lijn met de bedragen die deze partijen eerder moesten betalen, is het echter op voorhand niet aannemelijk dat de verlengingsprijzen voor de niet-landelijke commerciële vergunningen significant zullen zijn.

Om tijdig de verlengbaarheidsbesluiten te kunnen consulteren en publiceren wil ik aan de hand van de conceptberekeningen van SEO over gaan tot een verlengingstermijn van de bestaande commerciële radiovergunningen met een termijn van drie jaar. De consultatie van de besluiten zal uiterlijk eind mei/begin juni moeten starten om de voorgeschreven publicatie4 daarvan voor eind augustus te halen.

Bij de totstandkoming van mijn beslissing heb ik de belangen van de kleinere radiopartijen zwaar laten wegen aangezien deze partijen zwaar getroffen zijn door de plotselinge terugval in reclame-inkomsten en ook een langere periode nodig zullen hebben om daarvan te herstellen. Ik acht het bovendien van belang dat voor de meerderheid van de partijen de verlengingsprijs geen additionele financieringsbehoefte creëert. Daar waar partijen wel een bedrag verschuldigd zijn, ga ik ervan uit dat na overleg met de landelijke sector draagvlak zal ontstaan om de verschuldigde verlengingsbedragen te voldoen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer


X Noot
1

Kamerstuk 24 095, nr. 530.

X Noot
2

Bijvoorbeeld de waarde van de 2.100 MHZ-vergunningen.

X Noot
3

Deze vier vergunningen zijn in handen van twee landelijke partijen die onderdeel uitmaken van een groter mediaconcern.

X Noot
4

De Telecommunicatiewet bepaalt dat de verlengbaarheidsbesluiten uiterlijk 1 jaar voor het aflopen van de vergunningen gepubliceerd moeten zijn. In het geval van de commerciële radiovergunningen betekent dit publicatie voor 31 augustus 2021.

Naar boven